Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 28 Februarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Horia-Roman Patapievici: Conducerea ICR îşi va prezenta joi demisia

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 31 Iulie, 2012 | Nr. accesari stire 1313 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Horia-Roman Patapievici: Conducerea ICR îşi va prezenta joi demisia

Conducerea Institutului Cultural Român (ICR) îşi va prezenta, joi, demisia, "din cauza schimbării misiunii Institutului şi a subordonării politice faţă de Senat", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele ICR , Horia-Roman Patapievici.

"Misiunea Institutului Cultural Român va consta doar în întărirea identităţii naţionale a românilor din afara graniţelor, prin preambulul ordonanţei de urgenţă care a fost declarată constituţională astăzi şi prin afirmaţii ale celor care au fost la originea acestei schimbări, de exemplu ministrul Culturii, Haşotti", a spus marţi Patapievici, în opinia căruia, deşi numele rămâne, instituţia pe care a construit-o "a murit".

Patapievici consideră că "această schimbare a statutului ICR constă în transformarea lui într-un soi de agenţie naţională de propagandă".

"Nimeni din afară, în afară de partenerii noştri şi care ne consideră partenerii noştri de încredere - Consiliul Britanic, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură - , nimeni din străinătate nu va mai recunoaşte în viitor ICR, instituţia parteneră pentru programele pe care noi le-am dezvoltat în ultimii şapte ani", a spus Patapievici.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, marţi, cu majoritate de voturi, că este constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care Institutul Cultural Român a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a Senatului.

Judecătorii au respins sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului a OUG 27 /2012 privind unele măsuri în domeniul cultural.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Institutul Cultural Român (ICR) a fost trecut, prin ordonanţă de urgenţă, în subordinea Senatului, a anunţat, pe 13 iunie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

"ICR este transferat de la Preşedinţie la Parlament. (...) Senatul este cel care va avea în subordine ICR. Senatul va organiza alegeri pentru preşedinte. (...) Senatul votează preşedintele ICR", a afirmat Zaharescu.

El a apreciat că trecerea ICR în subordinea Parlamentului reprezintă "o decizie de democratizare" a acestei instituţii, pe care o va transforma într-o structură "mai transparentă".

"Folosirea fondurilor publice pentru activitatea ICR trebuie să fie la adăpost de orice suspiciune, or, printr-un mecanism transparent şi democratic de control parlamentar, acest lucru se poate îndeplini", a susţinut Zaharescu.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
ACUMA LA TV 11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa