Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 30 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Europarlamentar Iosif Matula : 26 septembrie, Ziua Europeană a Limbilor Străine

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 27 Septembrie, 2012 | Nr. accesari stire 6024 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Europarlamentar Iosif Matula : 26 septembrie, Ziua Europeană a Limbilor Străine

La 26 septembrie s-a sărbătorit Ziua europeană a limbilor, organizată în comun de către Comisia Europeană şi Consiliul Europei, începând din anul 2001. Evenimentele s-au concentrat pe încurajarea persoanelor de toate vârstele, înscrise sau nu în procese de învăţământ, să înveţe limbi străine şi să preţuiască diversitatea culturală şi lingvistică.

Europarlamentarul Iosif Matula, membru al Comisiei pentru Cultură şi Educaţie, „Trăim într-o epocă a globalizării, în care comunicarea este cel mai important factor. Limbile străine reprezintă un element de care ne lovim cu toţii, în viaţa de zi cu zi, cu atât mai mult cu cât libertatea de mişcare şi globalizarea ne facilitează întâlnirea cu oameni de diferite culturi. Mai mult, dacă ne uităm nu mai departe de propriul cartier, vom vedea persoane care vorbesc altă limbă decât a noastră. Pentru a putea comunica eficient, dar şi pentru a avea succes în carieră, este nevoie de un efort de învăţare a limbilor străine, încă de la vârste foarte fragede”.

Matula a şi exemplificat utilitatea asimilării a cât mai multe limbi: „Un exemplu clar este chiar oraşul meu natal, Chişineu-Criş, unde se vorbeşte atât limba română, cât şi cea maghiară, unde oamenii convieţuiesc şi reuşesc să se înţeleagă. În urmă cu câteva zile, am organizat un eveniment local, «Zilele Pădureniului», cartier aparţinător de Chişineu-Criş, unde majoritatea  populaţiei vorbeşte maghiară. Am dorit ca prin acest eveniment să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile din zonă”, afirmă Iosif Matula.

***

Ziua europeană a limbilor străine a fost marcată printr-un eveniment special găzduit în Cipru (Limassol), unde peste 400 de delegaţi au examinat modalităţi de a îmbunătăţi învăţarea limbilor străine şi au discutat rolul limbilor într-o lume globalizată.

Totodată, în 27 septembrie, comisarul Androulla Vassiliou a înmânat premii pentru cinci proiecte care au obţinut rezultate extraordinare în promovarea predării şi învăţării limbilor, în cadrul conferinţei intitulată „Multilingvismul în Europa”, organizată la Limassol.

***

În Uniunea Europeană se vorbesc o multitudine de limbi: există 23 de limbi oficiale (aderarea Croaţiei la UE anul viitor va ridica numărul la 24), precum şi aproximativ 60 de limbi regionale şi minoritare şi mai mult de 175 de limbi ale migranţilor.

Erasmus pentru toţi, noul program vizând educaţia, formarea profesională şi tineretul, propus de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020, va amplifica sprijinul pentru predarea şi învăţarea limbilor. Programul preconizează o creştere semnificativă a finanţării, ceea ce ar permite unui număr de până la 5 milioane de persoane să primească granturi UE de studii, formare sau voluntariat în străinătate – aproape de două ori mai multe în comparaţie cu numărul actual, în cadrul programelor pentru perioada 2007-2013. Unul dintre principalele obiective ale acestor experienţe de învăţare prin „mobilitate” este de a ajuta persoanele să-şi îmbunătăţească cunoştinţele lingvistice şi să-şi crească nivelul de înţelegere interculturală.



share - facebook    share - twitter
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
ACUMA LA TV 17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta