Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 17 Octombrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Premieră medicală arădeană

Categorie stire Actualitati | Autor stire Lit | Data publicare Marti, 23 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 2244 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Premieră medicală arădeană

Operaţie pe cord deschis realizată la Centrul de Chirurgie Laparoscopică „Sf. Gheorghe” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”


Prima intervenţie chirurgicală pe cord deschis, în premieră pentru Arad şi vestul României a avut loc duminică, 21.10.2012, la Clinica de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de Chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe” (str. Tudor Vladimirescu nr.24-27), al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

 

Intervenţia chirugicală - un „bypass coronarian pe cord bătând din minitoracotomie”, a fost realizată de prof. dr. Galajda Zoltan, profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, directorul Clinicii Universitare de Chirurgie Cardiacă şi Vasculară din Debrecen, prof. dr. al universităţii din Debrecen, specialist internaţional în probleme de chirurgie cardio-vasculară, care a condus o echipă mixtă formată din medici specialişti din Ungaria, România, precum şi din cadre universitare şi medici rezidenţi, formaţi la clinicile UVVG şi la renumite clinici din străinătate, sub coordonarea dr. Alexandru Dumnici, şeful Centrului de Chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe”.

 

Prof. univ. dr. Galajda Zoltan, medic cardiac şi vascular, profesor asociat al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat că a fost o operaţie mini-invazivă, cu tehnici endoscopice asociată şi de tehnică video medicală. „Fiind prima operaţie, nu ne-am grăbit şi toţi timpii au fost discutaţi şi analizaţi. De aceea, operaţia a durat, în total, şase ore, din care o oră şi jumătate a fost partea efectivă. Dacă aş fi efectuat aceiaşi operaţie în condiţii normale şi nu ca fiind prima operaţie, în locaţia respectivă, probabil ar fi fost o operaţie de o oră şi jumătate, maximum două ore. A fost un bolnav tânăr, de 56 de ani, care a avut o stenoză foarte severă pe vasul de sânge, pe ramura principală a coronarei stângi, cu atingeri ale trunchiului principal coronarial şi ale coronarei circumflexe, însă nesemnificative, care nu necesită în prezent intervenţie chirurgicală, deci numai de 40 %. Aceasta a fost cauza, pentru care se impunea o intervenţie mini invazivă, dar care asigură o revascularizare de lungă durată, mamara internă este grefonul care este acceptat internaţional ca metoda ideală, de durată, atunci când nu trebuie intervenit pe ale coronare. Aceasta s-a făcut printr-o incizie de şase centimetrii sub mamarul stâng, deci sub mamelonul stâng, printr-un orificiu foarte mic s-a efectuat acest by - pas pe cord bătând, fără să oprim cordul. Pacientul se simte foarte bine, care cred că se va externa în aproximativ 4 zile. La Clinica de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de Chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe” a UVVG, bolnavul beneficiază de un spaţiu nu mare, dar foarte prietenos, unde un aparţinător la cerere, poate rămâne cu pacientul internat, în salonul lui, pe tot timpul spitalizării. Astfel, se poate observa toată evoluţia bolnavului. De exemplu, soţia bolnavului a putut urmări intervenţia chirurgicală cu nişte ochelari virtuali într-o cameră separată”.

 

În ceea ce priveşte costurile, prof. dr. Galajda Zoltan a subliniat că sunt în aşa fel făcute pentru a fi accesibile. „Bolnavul se prezintă la clinica noastră cu o problemă, care este analizată, iar în urma investigaţiilor i se spune costul prezumtiv al operaţiei. Echipa de medici specialişti lucrează în dublu scop: în folosul clinicii pentru a ne putea desfăşura activitatea la costuri abordabile pentru bolnav, dar în acelaşi timp, să poată investi în tehnică de vârf. În acest fel toată lumea este satisfăcută cu confortul maxim pe care l-am amintit mai devreme. Este un model absolut nou pe care l-aş numi Modelul Terapeutica”.  

 

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a subliniat: „Pornind de la chemarea Asociaţiei Universităţilor Europene de a întări caracterul antreprenorial al Universităţii, Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară şi conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prin Clinica de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de Chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe” a Universităţii noastre a efectuat în premieră medicală pentru vestul României. „Este vorba despre un by-pas coronarian, care s-a efectuat pe cord bătând, operaţie efectuată de prof. dr. Galajda Zoltan de la Universitatea din Debrecen împreună cu o echipă de medici de la această universitate, la care au participat şi profesori de la Universitatea noastră, care vor face o echipă comună. Pentru noi este o operaţie chirurgicală, care ne interesează în mod deosebit întrucât am reuşit să punem două săli de operaţie la punct cu o investiţie în aparatură de peste 1 milion de euro adusă din Italia. Operaţia a fost una reuşită şi ne bucurăm că putem arătăm  studenţilor noştri astfel de operaţii care sunt transmise şi în direct, fiind material didactic deosebit de util. Am amenajat, pe lângă cele două săli de operaţii, una de reanimare, cu aparatură modernă, care urmăreşte starea bolnavului analizează orice abatere de la standardele medicale care trebuie respectate. Din colaborarea pe care o avem, ca Universitate comunitară, cu Spitalul judeţean, Consiliul Judeţean şi Primăria Arad, vom continua amenajarea unor săli din carul Spitalului municipal pentru a putea pune la punct un sistem care să respecte toate standardele medicale pentru bolnavii.  

 

Prof. univ. dr. Alexandru Dumnici, medic primar chirurg, şeful Centrului de Chirurgie laparoscopică „Sf. Gheorghe”, a subliniat formarea cadrelor medicale în chirurgie, iar prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, s-a referit la importanţa colaborării Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad cu profesorul dr. Galajda Zoltan pentru viitori medici, actuali studenţi ai UVVG.

 

Consultaţiile pentru depistarea bolnavilor trimişi de alţi medici specialişti, au fost gratuite, costurile fiind suportate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.

 

Medicul Galajda Zoltan este român, cu părinţi provenind din judeţele Satu Mare şi Bihor, are 50 ani şi a absolvit Liceul Sanitar din Arad, iar în anul 1988 Facultatea de Medicină din Târgu Mureş. Specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut ulterior în străinătate, în Ungaria şi Franţa.

 

În palmaresul său profesional, care numără aproximativ 2.000 de operaţii pe cord deschis, efectuate în Ungaria, Franţa, Germania şi România, se numără şi operaţii în premieră mondială publicate în literatura de specialitate cum ar fi, de exemplu, tehnica chirurgicală a operaţiei de disecţie aortică prin canularea arterei brahiale. În România a efectuat intervenţii în premieră naţională (bypass-ul coronarian pe cord bătând din minitoracotomie, tumori vasculare pe cord bătând), în perioada 2009-2010, la Institutul Inimii din Târgu Mureş. Prin invitaţie, a deţinut funcţia de Director cu cercetarea şi dezvoltarea acestei instituţii.   share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa