Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 05 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Gheorghe Falcă crede că prefectul Aradului inventează pretexte împotriva unor decizii ale Consiliului Local Municipal Arad

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 13 Februarie, 2013 | Nr. accesari stire 785 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Gheorghe Falcă crede că prefectul Aradului inventează pretexte împotriva unor decizii ale Consiliului Local Municipal Arad

Constatăm din nou cu regret faptul că preocuparea Prefectului de a inventa pretexte împotriva unor decizii ale Consiliului Local Municipal Arad este prioritară în față susținerii intereselor arădenilor.

Prefectura nu s-a arătat preocupată de finalizarea construcției pasajelor de pe șoseaua de centură a Aradului  DN7, care crează probleme penibile de trafic atît arădenilor cît și celorlați șoferi care intră sau ies din România, fondurile alocate de Guvern în bugetul acestui an fiind doar pentru acoperirea datoriilor de anul trecut.

Prefectura n-a făcut nimic pentru Arad nici în ceea ce privește alocarea finanțării pentru lucrările asumate de Guvernul României în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastucturii  deși administrația locală și arădenii care circulă și locuiesc pe cele 27 de străzi aflate acum în administrarea Ministerului Dezvoltării solicită de mai mult de jumătate de an respectarea angajamentelor executivului.  (Vezi lista străzilor conf protocolului de predare prin HCLM nr.84/ 2011 http://www.primariaarad.ro/files/hotariri/h6167.pdf )

În timp ce în sertarele Prefecturii  zac din vara anului 2012 documentele care trebuiau transmise cât mai urgent Guvernului pentru a obține clădirea de pe strada Mărășești pentru elevii școlii gimnaziale «  Mihai Eminescu », reprezentantul Guvernului în teritoriu consumă resurse și énergie forțând să declare « nelegal »un proiect local considerat oportun CLM, dar aflat doar în faza incipientă și a cărui realizare va fi posibilă peste câțiva ani  cu fonduri europene.  Referitor la obiecţiile de legalitate invocate  cu privire la aprobarea studiului de fezabilitate al obiectivului « Fântână arteziană pe râul Mureş » prin HCLM nr.1/ 2013 Secretarul municipiului Arad, d-na Lilioara Stepănescu  face următoarele precizări:

“ Conform Legii 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 36 alin. (4) lit.”d”, coroborat cu art. 44 alin. (1) din Legea 273/2006, legea finanţelor publice locale, lucrările publice nu pot fi realizate decât după aprobarea de către Consiliul Local a  unei documentaţii tehnico-economice. De la data intrării în vigoare a Legii nr.52/2003, legea transparenţei decizionale în activitatea administraţiei publice, Municipiul Arad s-a situat consecvent printre  primele oraşe din ţară în privinţa actelor normative aduse la cunoştinţă publică potrivit  acestei proceduri speciale. Prestigioşi exponenţi ai societăţii civile din România au  calificat deseori ca excepţional interesul Municipiului Arad pentru transparenţa decizională,  indicatorul “număr de proiecte de hotărâri” şi cel privind diversitatea proiectelor supuse procedurii, numărul şi amploarea dezbaterilor publice aducând argumente în plus în favoarea acestei aprecieri.   Documentaţiile tehnico-economice au fost supuse  procedurii de transparenţă  odată cu aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad. După o  simplă trecere în revistă a listei proiectelor publicate conform legii transparenţei pe site-urile primăriilor din marile oraşe se constată  că  documentaţiile tehnico-economice de tip studiu de fezabilitate sau proiect tehnic nu se regăsesc înscrise pe această listă.

În ceea ce priveşte  sursa de finanţare indicată în conţinutul hotărârii, în toate studiile de fezabilitate aprobate până în prezent a fost inserată obligatoriu prevederea potrivit căreia finanţarea se asigură din bugetul local şi/sau alte surse atrase. În această hotărâre, accentul cade pe alte surse, fără a se exclude însă cofinanţarea din bugetul local. Chiar şi în cazurile în care Municipiul a beneficiat în mod preponderent  de finanţare nerambursabilă din fonduri comunitare,  s-a impus obligatoriu şi o contribuţie prin cofinanţare din bugetul local,  conform regulii banilor europeni. Menţionarea surselor de finanţare în mod alternativ sau cumulativ  nu contravine spiritului legii finanţelor publice locale. Dimpotrivă, legiuitorul are în vedere posibilitatea utilizării mai multor surse de finanţare . Art.44 alin. (1) Documentaţiile tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii noi, a căror finanţare se asigură integral sau în completare din bugetele locale, se aprobă de către autorităţile deliberative.

Referitor la  aprobarea sub condiţie suspensivă a hotărârii, până la obţinerea avizelor conforme prevăzute de Legea apelor, hotărârea nu creează efecte juridice decât în măsura în care pot fi declanşate  demersuri legale de accesare a unor surse de finanţare internaţională, într-un termen cât mai scurt cu putinţă,  oferind administraţiei cadrul şi oportunitatea  de a depune documentaţii preliminare în acest sens. « 

Biroul de presă al primăriei Aradshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa