Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 11 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

DNA: Oficialii de la Bruxelles au comunicat o parte din documente în cazul Severin

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 04 Martie, 2013 | Nr. accesari stire 640 ori | Comentarii stire 0 comentarii

DNA: Oficialii de la Bruxelles au comunicat o parte din documente în cazul Severin

Procurorul-sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Oprean, a precizat joi ca oficialii de la Bruxelles au raspuns in cazul anchetei europarlamentarului roman Adrian Severin si au comunicat o parte din documente.

"Ne-a raspuns Bruxelles. Ne-a comunicat o parte din documente, ne-au dat si niste precizari legate de proceduri", a declarat seful DNA cu ocazia prezentarii bilantului activitatii institutiei in 2012.

In 31 ianuarie, procurorii DNA i-au trimis o scrisoare presedintelui Parlamentului European prin care au reiterat solicitarea de a le fi puse la dispozitie o serie de documente relevante pentru instrumentarea cauzei penale in care este anchetat Adrian Severin.

DNA preciza atunci intr-un comunicat ca solicitarea initiala a fost trimisa in 23 ianuarie 2012, dar a primit numai un raspuns partial.

"Ca urmare, la data de 25 septembrie 2012, DNA a trimis o noua scrisoare, prin care a cerut Parlamentului European transmiterea anumitor documente in original si a unor informatii esentiale pentru solutionarea cauzei", arata DNA.

In dosarul respectiv, fata de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, se efectueaza acte de urmarire penala pentru infractiunile de luare de mita, trafic de influenta, extinse ulterior si infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

In acelasi dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte trei persoane.

In 16 iulie 2012, procurorii au extins cercetarile fata de Adrian Severin.

Din Ordonanta de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada 2007 - 2010, invinuitul Severin a folosit si a prezentat in Parlamentul European documente, declaratii false ori inexacte, contrar reglementarilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputatilor in Parlamentul European - Decizia Biroului din 19 mai 2008 si 9 iulie 2008).

"Documentele prezentate se refera la o serie de contracte de consultanta incheiate cu sase societati comerciale romanesti, infiintate anume cu scopul de a justifica prestari de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanta. In felul acesta, invinuitul Severin Adrian a inlesnit unor persoane apropiate obtinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European. In aceeasi cauza se efectueaza acte de urmarile penala si fata de alte persoane. Avand in vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii in acest moment", arata DNA intr-un comunicat.

In 27 iulie 2011, DNA informa ca a solicitat autoritatilor judiciare competente din Belgia si Franta, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentarii dosarului in care europarlamentarul Adrian Severin este acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Pe 18 iulie 2011, Adrian Severin a fost pus sub invinuire de procurorii DNA in legatura cu publicarea, in luna martie, a unor materiale audio-video de catre publicatia britanica "The Sunday Times".

In luna aprilie 2011, DNA i-a trimis ministrului de atunci al Justitiei, Catalin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunitatii parlamentare in cauza referitoare la Adrian Severin, in vederea transmiterii acestei solicitari presedintelui PE.

La sfarsitul lunii iunie 2011, Parlamentul European a votat ridicarea imunitatii eurodeputatului Adrian Severin, implicat in cazul "bani in schimbul amendamentelor" relatat de publicatia "The Sunday Times".

Severin se declara nevinovat

Eurodeputatul Adrian Severin si-a reafirmat in mai multe randuri nevinovatia cu privire la acuzatiile formulate de publicatia britanica.

In 19 iulie 2012, procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de Juganaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim, asistenti ai europarlamentarului Adrian Severin, si Juganaru Mihail-Raducu, asociat al mai multor firme.

Potrivit DNA, in sarcina acestora s-a retinut infractiunea de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

Din ordonanta de extindere a cercetarilor si de incepere a urmaririi penale a rezultat ca in perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a incheiat, fie in nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care facea parte, din Parlamentul European, 20 de contracte de consultanta cu firmele mentionate, create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constand in realizarea unor studii.

"Firmele respective erau controlate de europarlamentar prin intermediul asistentilor sai Juganaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim si o alta persoana, iar contractele de consultanta au fost incheiate la putin timp dupa ce firmele au fost infiintate. (...) Trei dintre firme au facturat o serie de contracte in prima luna de la infiintare, alte doua - in cea de-a doua luna de la infiintare", sustin anchetatorii.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
ACUMA LA TV 18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa