Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 26 Octombrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Senatorii Comisiei juridice au dat aviz negativ proiectului de la Roşia Montană

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 10 Septembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1053 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Senatorii Comisiei juridice au dat aviz negativ proiectului de la Roşia Montană

Senatorii Comisiei juridice au dat marţi aviz negativ, în unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Prezent la dezbateri, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a susţinut că toate regulile cu privire la acest caz sunt respectate cu stricteţe, în timp ce, conform punctului de vedere al Ministerului Justiţiei, a fost dat un răspuns cu anumite observaţii la o variantă a acestui proiect de lege, care a fost discutat în şedinţă de Guvern.

Preşedintele Comisiei juridice, Tudor Chiuariu, a propus aviz negativ la acest proiect, luând în considerare avizul Consiliului Legislativ, dar şi poziţia Partidului Naţional Liberal.

Senatorul PDL Marinică Dincă a anunţat că vota împotriva acestui proiect. El a afirmat că actul normativ nu este dezbătut pe îndelete în Parlament din cauza presiunilor din stradă, dar şi din cauza "oamenilor care s-au exprimat pentru discuţii pe îndelete".

Împotriva proiectului s-a exprimat şi senatorul PSD Toni Greblă, vicepreşedinte al Comisiei juridice, mărturisind totodată că el este în favoarea exploatării miniere într-o zonă afectată de sărăcie.

"Din păcate, datorită presiunii opiniei publice, a unui curent nu ştiu cât de negativ care s-a conturat în jurul acestei exploatări de la Roşia Montană, suntem nevoiţi să preluăm un proiect de lege pe care nu avem altă soluţie decât să-l respingem. Dar exploatarea minieră în România trebuie să continue, pentru că România este o ţară bogată în zăcăminte şi, dacă nu le exploatăm şi în condiţii de respect faţă de legislaţia europeană şi românească în domeniul mediului şi cu luarea în considerare întotdeauna a interesului naţional, cred că facem o greşeală", a spus Toni Greblă.

Senatorul social-democrat a invocat faptul că acest proiect nu este cunoscut de opinia publică.

"Nu este pregătită societatea românească pentru dezbateri echilibrate, raţionale, dezbateri pe bază de argumente raţionale, nu pe bază de interes, de zvonistică sau dezbateri foarte emoţionale. (...) Foarte puţini oameni au înţeles că de fapt este o continuare a unei activităţi, lumea a înţeles că este vorba de un proiect nou şi că acum dezvelim munţii, le luăm crestele şi facem acolo exploatare minieră", a mai spus Greblă, care a susţinut că proiectul de lege nu poate fi adoptat în forma prezentată.

Preşedintele Comisiei juridice, Tudor Chiuariu, a exprimat poziţia PNL, poziţie care a fost adoptată în unanimitate în şedinţa de luni a grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat.

"Nu suntem de principiu împotriva exploatării resurselor naturale şi a celor de la Roşia Montană. Dar poziţia noastră simplă, principială este că nu poate lua forma acestui proiect de lege care, din punct de vedere procedural şi politic, a fost abordat greşit. De aceea, sigur, în consecinţă, vom vota împotriva acestui proiect de lege, implicit pentru un aviz negativ", a subliniat Tudor Chiuariu.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa