Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 28 Octombrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Europarlamentar Iosif Matula : Marsilia, model pentru Arad

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 17 Septembrie, 2013 | Nr. accesari stire 725 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Europarlamentar Iosif Matula : Marsilia, model pentru Arad

Europarlamentarul Iosif Matula a făcut parte din delegaţia Intergrupului URBAN din Parlamentul European, care a efectuat în perioada 12-14 septembrie o deplasare în Marsilia. Vizita de studiu s-a desfăşurat în contextul în care Marsilia deţine în acest an titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Din delegaţia condusă de europarlamentarele Marie-Thérèse Sanchez-Schmid  și Dominique Vlasto a făcut parte şi Gheorghe Falcă, primarul Aradului. Obiectivul vizitei de studiu l-a constituit analiza impactului deţinerii titlului de Capitală Europeană a Culturii asupra dezvoltării urbane.

Un punct important pe agenda vizitei l-a constituit întâlnirea cu preşedintele Asociaţiei „Marseille Provence 2013”, Jean-François Chougnet și cu secretarul general al Primăriei din Marsilia, Jean-Claude Gondard  în cadrul căreia au fost analizate  beneficiile economico-sociale ale uneia dintre cele mai ambiţioase iniţiative culturale din Europa. Jean-François Chougnet a detaliat „reţeta” prin care Marsilia a ajuns „Capitală europeană a culturii”, începând cu pregătirea candidaturii, organizarea campaniei de promovare, sprijinul din partea sectorului privat, având ca efecte finanţarea evenimentului „Capitala europeană a culturii”, cât şi dezvoltarea culturală pe termen lung.

Membrii delegaţiei au participat la manifestările prilejuite de inaugurarea noului Muzeu de istorie din Marsilia, unul dintre cele mai mari muzee de istorie din Europa, în prezenţa primarului Marsiliei, Jean-Claude Gaudin.

Pe agenda delegaţiei s-au mai aflat vizita la Pavilionul M – locul principal de informare privind capitala europeană a culturii Marseille Provence 2013 –, precum şi cea de la Muzeul civilizaţiilor Europei şi ale Mediteranei (MUCEM). Proiectată de către arhitectul Rudy Ricciotti, clădirea MUCEM este deschisă spre mare, dând posibilitatea instalării unui dialog între cele două maluri ale mării Mediterane şi de a deschide un nou orizont pentru locuitorii Marsiliei.

Pe parcursul vizitei de studiu, am analizat impactul  programului «Capitală Culturală Europeană» asupra dezvoltării oraşului. Marsilia a dezvoltat proiecte ambiţioase în infrastructura urbană şi turistică, inclusiv în privinţa renovărilor. Cred că Aradul are potenţial în obţinerea acestui titlu în anul 2021, cu condiţia ca la rândul nostru să inovăm cât mai mult în domeniul infrastructurii culturale ", a afirmat Iosif Matula.

La rândul său, primarul Gheorghe Falcă a declarat că „Am avut prilejul să văd eforturile pe care le-a făcut Marsilia pentru a ajunge Capitală Culturală Europeană, precum şi ce presupune din punct de vedere cultural, economic şi urbanistic deţinerea acestui titlu. Este impresionantă transformarea pe care a cunoscut-o acest oraş datorită investiţiilor care s-au realizat în cultură. Marsilia este un model pentru ceea ce înseamnă sectorul creativ şi cel cultural în Europa. În urma acestei deplasări, am conturat câteva direcţii pe care trebuie să mergem în următorii ani. În demersul nostru de a obține acest titlu, pilonii cei mai importanţi îi reprezintă susţinerea comunităţii arădene, dar şi a mediului de afaceri. Este nevoie să fim uniţi pentru realizarea acestui obiectiv ambiţios: Aradul – Capitală Culturală Europeană în 2021”.

***

De asemenea, delegaţia Intergrupului URBAN a asistat la prezentarea proiectului Euroméditerranée, cea mai mare operaţiune de regenerare urbană în Europa de Sud, bazată pe un principiu de transformare a marilor site-uri industriale situate în centrul oraşului în vederea dezvoltării de noi afaceri, cartiere comerciale şi rezidenţiale.

Vizita s-a încheiat la muzeul Cantini cu inaugurarea expoziţiei dedicate celebrului sculptor César, unde, de asemenea, gazdă a fost Jean-Claude Gaudin, primarul Marsiliei.

Cabinet europarlamentar Iosif Matulashare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa