Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 31 Martie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Acțiune de prevenție organizată de Asociația Studenților Mediciniști Arădeni din cadrul UVVG

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 22 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 538 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Acțiune de prevenție organizată de Asociația Studenților Mediciniști Arădeni din cadrul UVVG

Asociația Studenților Mediciniști Arădeni din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a organizat și în acest an, pe 14 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului, o nouă acțiune de prevenție din cadrul proiectului „2013, Anul Prevenției în Sănătate în Arad”, alăturându-se astfel organizațiilor și instutuțiilor de profil din întreaga lume care fac eforturi pentru combaterea acestei maladii.

„Au fost investigați peste 250 de pacienți, un procent destul de mare dintre aceștia fiind depistați cu valori ale glicemiei peste parametri normali (peste 120 mg glucoză/100 ml sânge). După consilierea oferită, au fost îndrumați către medicii de familie sau medicii specialiști.Statistica națională și mondială este confirmată și de către rezultatele îngrijorătoare pe care le constatăm în urma acțiunilor de prevenție desfășurate anul acesta la nivel local, în urma cărora au fost investigați aproape 6000 de pacienți. Dacă în anul 2000 la nivel mondial erau 171 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet, acum sunt 371 milioane și se presupune că în anul 2030 cifra va depăși jumatate de miliard de oameni. Astăzi, lipsa educației medicale și alimentare, dar și a unor campanii naționale susținute de prevenție face ca România să ocupe unul din primele 10 țări din Europa privind incidența diabetului, cu un milion și jumătate de persoane care suferă de o formă de diabet, comparativ cu „doar” 400.000 diagnosticați în 2006. De asemenea, descoperim din ce în ce mai mulți copii cu diabet, țara noastră ocupând locul al treilea în Europa la numărul de cazuri de obezitate infantilă. De aceea, sfătuim în special părinții să elimine din dieta copiilor, dar și a lor, dulciurile de orice fel, produsele de patiserie și fast-food, mezelurile, băuturile carbogazoase îndulcite artificial și orice alt suc care nu este 100% natural, proaspăt și fără conservanți”, a declarat Sebastian Popescu, președintele ASMA.

Factorii de risc sunt: ingestia calorică mare, obezitatea, sedentarismul (lipsa activității fizice), creșterea în vârstă, sarcina, utilizarea unor medicamente (beta-blocantele, diureticele, anticoncepționale, tiroxina, unele citostatice si imunosupresoare), hipertensiunea arterială, Nivelul anormal al colesterolului HDL (colesterolul „bun") sub 35 mg/dl si trigliceridele peste 250 mg/dl., fumatul și consumul de alcool, boli autoimune și viruși.

Simptomele diabetului de tip I sunt: senzatie de sete și foame, chiar după servirea mesei, senzație de gură uscată, urinări frecvente; șcădere în greutate, deși pacientul mănâncă mult și are poftă de mâncare, senzație de oboseală, vedere încețoșată, furnicături sau amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor, rareori, pierderea cunoștinței.

Simptomele diabetului de tip II sunt asemănătoare, dezvoltându-se mai încet, la care se mai pot adauga: vindecare mai înceată a plagilor sau a taieturilor, mâncărimi ale pielii, îndeosebi în zona vaginală sau inghinală.

Persoanele diagnosticate deja cu o formă de diabet sunt sfătuite să își respecte cu strictețe planul de tratament stabilit de medicul curant.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa