Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 05 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

A murit fostul președinte sud-african Nelson Mandela, la vârsta de 95 de ani

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 06 Decembrie, 2013 | Nr. accesari stire 2416 ori | Comentarii stire 0 comentarii

A murit fostul președinte sud-african Nelson Mandela, la vârsta de 95 de ani

Nelson Mandela, erou al luptei împotriva apartheidului și primul președinte de culoare al Africii de Sud, s-a stins din viață joi, la vârsta de 95 de ani, a anunțat șeful statului, Jacob Zuma, la postul național de televiziune, scrie AFP.

"Fostul președinte Nelson Mandela ne-a părărsit (...), acum este în pace. Națiunea și-a pierdut cel mai ilustru fiu", a declarat președintele Zuma, în cursul unei intervenții în direct la postul național de televiziune.

"S-a stins în pace (...) Poporul nostru pierde un părinte", a adăugat el, după care a anunțat că drapelele vor fi coborâte în bernă cu începere de vineri și până la funeralii, fără să precizeze data exactă.

"Ne exprimăm adânca recunoștință pentru o viață trăită în serviciul oamenilor acestei țări și al cauzei omenirii", a continuat șeful statului sud-african. "Este un moment de profundă durere (...) Te vom iubi mereu, Madiba", a menționat Zuma.

"Să ne comportăm cu demnitatea și respectul pe care Madiba le întruchipa", a adăugat Jacob Zuma care a folosit numele de clan al eroului luptei împotriva apartheidului, un nume familiar tuturor sud-africanilor pentru a-și desemna idolul.

Decesul lui Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud și simbol al luptei împotriva nedreptății, a stârnit în cursul nopții de joi spre vineri un val de emoție în întreaga lume și un aflux de omagii fără precedent, la înălțimea acestei personalități ieșite din comun, transmite agențiile internaționale de presă.

Membrii Consiliului de Securitate al ONU și-au exprimat "profunda admirație pentru calitățile morale și politice de excepție" ale lui Nelson Mandela și au evocat "solidaritatea lor cu poporul sud-african în aceste vremuri de suferință".

Nelson Mandela "va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o persoană care și-a sacrificat o mare parte a vieții (...) pentru ca milioane de persoane să poată avea un viitor mai bun", se subliniază într-o declarație a Consiliului de Securitate.

Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat memoria fostului președinte sud-african și a afirmat că "numele lui va rămâne pentru totdeauna asociat cu lupta împotriva asupririi poporului său și cu victoria împotriva apartheidului".

În Asia, președintele chinez, Xi Jinping, a salutat "extraordinara contribuție pe care (Mandela) a adus-o dezvoltării omenirii" și faptul că a fost "un prieten constant al poporului chinez", în timp ce premierul indian, Manmohan Singh, a afirmat că aceasta a fost "un adevărat adept al lui Ghandi".

Pentru premierul Japoniei, Shinzo Abe, Nelson Mandela "a reușit să construiască o țară a cărei fundație a fost reconcilierea".

Șefa opoziției birmane, Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a văzut în fostul lider al luptei împotriva apartheidului "o ființă omenească remarcabilă" care "ne-a făcut să înțelegem că putem schimba lumea".

Liderul Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a afirmat că Nelson Mandela va fi mereu un "un simbol al eliberării de colonialism și ocupație pentru toate popoarele care aspiră la libertate".

Egipteanul Mohamed el Baradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a ținut să menționeze într-un comunicat că "omenirea și-a pierdut cel mai mare fiu".

Președintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a declarat că "întreaga umanitate își va aduce aminte mereu de Mandela și îi va aduce un omagiu ca fiind unul dintre cei mai mari eliberatori ai săi".

Pentru șeful statului mexican, Enrique Pena Nieto, odată cu decesul lui Mandela "omenirea a pierdut un apărător neobosit al păcii, libertății și al egalității".

Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a declarat că "moștenirea lui (Nelson Mandela) va rămâne călăuza noastră pe drumul spre pace".

"Cu grație și umilință, el a arătat cum este posibil ca oamenii să-și schimbe epoca și propria viață", a afirmat premierul canadian, Stephen Harper.

Prim-ministrul australian, Tony Abbott, a declarat că Nelson Mandela "a fost un om cu adevărat mare".

"Cu demnitatea sa, harul și puterea sa de a ierta, el a făcut ca peste tot rasismul să fie nu doar imoral, ci și stupid", a ținut să menționeze fostul premier britanic Tony Blair.

Președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a declarat că "lumea a pierdut un om care a adus un curcubeu de posibilități într-o țară care era segregată în alb și negru".

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a afirmat, într-o scrisoare publicată pe internet, că a pierdut "un prieten drag" și a salutat "un om curajos, cu principii și o integritate incontestabilă".

Fostul jucător brazilian de fotbal Pelé a deplâns moartea lui Nelson Mandela, "eroul meu, tovarășul meu în lupta în favoarea cauzei poporului și pentru pace în lume".

Actualul căpitan al selecționatei sud-africane de rugby, Jean de Villiers, a afirmat că Mandela "a inspirat Africa de Sud (...), o țară care a fost mult timp divizată, pentru a construi pașnic o națiune curcubeu"share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa