Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 05 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Europarlamentar Iosif Matula : Un oraș din România va deține în 2021 titlul de «Capitală Culturală Europeană».

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 17 Decembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1072 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Europarlamentar Iosif Matula : Un oraș din România va deține în 2021 titlul de «Capitală Culturală Europeană».

Deputații europeni au adoptat în plen raportul referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unei  acțiuni a Uniunii în favoarea evenimentului „Capitale europene ale culturii” pentru anii 2020-2033. Noile prevederi păstrează principalele caracteristici și structura sistemului actual,  în special continuarea atribuirii titlului prin rotație între statele membre.

 

Potrivit documentului, candidaturile vor continua să se bazeze pe un program cultural cu o dimensiune europeană puternică, urmând să se desfășoare în decursul anului în care orașul respectiv deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Acțiunea Capitalele europene ale culturii trebuie să asigure o  implicare amplă a tuturor sectoarelor, comunităților, grupurilor sociale, să stimuleze dezvoltarea urbană, precum și să promoveze dezvoltarea culturală pe termen lung .

 

Statele membre vor publica apelul pentru depunerea candidaturilor cel puțin cu șase ani înainte de începerea anului pentru care este acordat titlul. De asemenea,  apelul va fi deschis pentru orașele din toate țările candidate și potențial candidate la UE, cu condiția ca acestea să participe la programul Uniunii de sprijinire a culturii, la data publicării apelului.

 

„Un oraș din România va deține în 2021 titlul de «Capitală Culturală Europeană». Dacă Sibiul a însemnat, în 2007, un debut al României, în Uniunea Europeană și în deschiderea culturală a acesteia, 2021 va deveni consacrarea țării noastre în domeniul cultural, cu tot ceea ce reprezintă acest aspect”, a afirmat Iosif  Matula, membru în Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European.

 

Raportul adoptat în plenul Parlamentului European prevede menținerea unui proces de selecție în două etape, care să fie realizat de către un juriu european compus din experți independenți. Acesta va fi format din 10 experți independenți aleși de către Comisia Europeană, Parlamentul European și Comitetul Regiunilor. Totodată, statul membru în cauză are posibilitatea de a numi doi observatori.

 

***

Decizia nr. 1622/2006/CE, care a pus bazele actualului sistem, expiră în 2019. În prezent, competiția pentru titlu este lansată cu șase ani în avans, pentru a oferi orașelor timp suficient de pregătire, înainte de începerea anului pentru care este acordat titlul. Adoptarea unei noi baze juridice va permite  continuarea programului Capitalele Europene ale Culturii , astfel încât să se asigure o tranziție fără probleme pentru 2020. Încheierea trilogului interinstituțional este estimată pentru luna ianuarie 2014

 

Cabinet europarlamentar Iosif Matula                 

 

 

 

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa