Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 17 Octombrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

IN MEMORIAM PROF. UNIV. DR. ION DELEANU

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 04 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 785 ori | Comentarii stire 0 comentarii

IN MEMORIAM PROF. UNIV. DR. ION DELEANU

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad deplânge trecerea la cele veşnice a unei ilustre personalităţi a lumii academice şi juridice române, reputat civilist şi spirit enciclopedic, mulţi ani Decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Dascăl desăvârşit, a contribuit la formarea a peste patruzeci de generaţii de jurişti, fiind profesor şi mentor al multor jurişti arădeni, astăzi cadre didactice la Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, precum Ion Trifa, Cristian Alunaru, Petre Balaş, Horia Oprean, Petre Ciacli ş.a.

În calitate de Decan al Facultăţii de Ştiinţe Juridice în prima decadă a existenţei Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, marele dispărut a contribuit cu bogata sa experienţă academică, alături de alţi distinşi profesori de la Cluj, care au predat la Arad, la reorganizarea facultăţii şi ridicarea acesteia la înaltele standarde la care se găseşte în prezent. 

Absolvent cu diplomă de merit al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, distinsul profesor a fost, până în 1989, şef de catedră şi Decan al Facultăţii de Drept din Cluj, din 1992 a fost bursier al Institutului de Drept Comparat Lausanne, iar din 1994 bursier al NATO, în această calitate elaborând şi publicând monografia „Justiţia Constituţională”.

A fost unul din părinţii Constituţiei României, fiind numit în anul 1995 în demnitatea de Judecător la Curtea Constituţională a României pentru un mandat de 9 ani. Ca expert al Comisiei pentru elaborarea proiectului de Constituţie a participat la lucrările acestei comisii şi la cele de consultări cu experţii Consiliului Europei şi ai Asociaţiei Barourilor Americane, care s-au desfăşurat în Elveţia, Franţa, Belgia şi SUA. A publicat, în ediţii succesive, revăzute, actualizate şi augmentate, 19 tratate în domeniul Dreptului constituţional şi al Procedurii civile. A publicat 20 de lucrări monografice de regulă interdisciplinare şi peste 100 de articole şi studii în ţară şi străinătate.

În semn de omagiu, prof. Deleanu a fost distins în anul 1997 şi 2007 cu premiul „Simeon Bărnuţiu” al Academiei Române. În anii 2000, 2002, 2004, 2006, 2008 a fost distins cu premiul „Mihail Eliescu” al Uniunii Juriştilor din România. De asemenea, a fost distins cu premiul „Mircea Manolescu” al Societăţii Academice „Titu Maiorescu”. Prin Decretul Preşedintelui României a fost distins cu „Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Cavaler” pentru susţinuta activitate ştiinţifică şi didactică în domeniul ştiinţelor juridice şi pentru contribuţia avută la promovarea statului de drept în România. În anul 2013 a fost distins cu premiul Opera Omnia „Matei B. Cantacuzino” pe anul 2012, acordat de Revista Română de Drept Privat în colaborare cu Uniunea Naţională a Barourilor din România şi tot Revista Română de Drept Privat a declarat anul 2014 „Anul Ion Deleanu”.

Personalitate marcantă a ştiinţei juridice româneşti din ultima jumătate de secol, cel pe care un reputat civilist îl considera, pe bună dreptate, „spirit renascentist, ce reuneşte în mod excepţional dubla vocaţie pentru dreptul public şi dreptul privat”, a lăsat în urmă o operă ştiinţifică de o anvergură, complexitate şi profunzime greu de egalat, o operă care va dăinui mult dincolo de amintirea păstrată Profesorului Ion Deleanu de cei care l-au cunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Rector - fondator

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean

Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
ACUMA LA TV 15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa