Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 25 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Prima generație de absolvenți – ALUMNI ai Facultății de Drept a UVVG au sărbătorit 20 de ani de la absolvire

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 05 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 2328 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Prima generație de absolvenți – ALUMNI ai Facultății de Drept a UVVG au sărbătorit 20 de ani de la absolvire

Prima generație de absolvenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, promoția 1994, au sărbătorit, sâmbătă, 31.05.2014, 20 de ani de la absolvirea Facultății,  

Aniversarea a 20 de ani de la absolvirea primei promoţii a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, care este  şi prima promoţie de învăţământ superior după evenimentele de la 1989 – a marcat un moment important în istoria instituţională a Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

La eveniment au participat peste 50 de absolvenți, în prezent magistrați - procurori, judecători, președinți de tribunale, avocați, jurișiti, înalți funcționari publici, manageri și oameni de afaceri. Dintre absolvenții primei promoții îi amintim pe procuror Ovidiu Miclea, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, procuror Antonela Ianota, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, avocat Alin Gherghe, prodecan al Baroului Arad, Florin Galiș, Adrian Mureșan etc. Alături de prima promoție de absolvenți ai UVVG, s-au aflat și ÎPS Arhiepiscop Timotei Seviciu, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Rector fondator, prof. univ. dr. Pop Vasile, prof. univ. dr. Violeta Turcuș, prorector, dar și fostele cadre didactice, precum Ioan Trifa, Cristian Moisescu, Horea Oprean, Gheorghe Mateuț, Aurelia Cotuțiu, Iovan Marțian, Corneliu Maior, Teodor Mara, Petru Balaș.       

Prof. univ. dr. avocat Gheorghe Mateuț, cadru didactic la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, fost cadru didactic al Universității de Vest „Vasile Goldiș”:  „A fost o festivitate extrem de emoționantă pentru că am revăzut foști studenți ai unei Facultăți de Drept care era la început de drum, fiind vorba despre prima promoție. Sunt plăcut surprins și satisfăcut din punct de vedere profesional, că în pofida faptului că provin dintr-o facultate nouă, fără tradiție, această facultate s-a impus chiar din primul an, reușind să dea absolvenți foarte buni în profesiile alese, fiind vorba de judecători eminenţi pe care i-am întâlnit în procese, procurori pricepuți, buni pledanți, nu mai vorbesc de avocați deosebit de talentați. Este vorba și de absolvenți care îndeplinesc funcții de conducere la Parchetul și la instanțele din municipiul Arad. Viitorii studenţi ai Facultății de Științe Juridice nu trebuie să se lase intimidați de faptul că această facultate nu este una de tradiție, este o facultate tânără, având 24 de ani de existență și nu este o facultate de stat, ci trebuie să ia exemplu de la primii absolvenți ai Facultății de Drept, în sensul că prin studiu aprofundat al doctrinei existente și al jurisprudenței pot să se ridice la nivelul de calitate care este cerut de standardele existente la ora actuală”.

Florin Galiș, absolvent al Facultății de Drept, a precizat: „A fost o întâlnire emoționantă între absolvenții primei promoții juridice din Arad și cadrele didactice. Am așteptat de mult această întâlnire, mai ales că nu am reușit să ne întâlnim până acum într-o formulă complet. Ne-am revăzut cu plăcere, nu doar să depănăm amintiri, ci și să împărtășim impresii despre prezent. Am văzut cu drag cât de mult a înflorit Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Facultatea de Științe Juridice, din vremea pe care eu am caracterizat-o ca fiind una a unui pionierat entuziast. Am avut ocazia să vedem cât de mult a crescut această universitate. Ne bucurăm că o parte dintre dascălii noștri sunt încă în putere și în activitate, iar din acest punct de vedere am avut o revedere emoționantă. Sper să nu fie ultima și să devină o tradiție în intervale de timp mai scurte, să ne revedem că drag și să ne amintim de vremurile când eram mai tineri și să vedem în ce mod am evoluat fiecare. Studiile efectuate la această facultate m-au ajutat foarte mult pentru că, așa cum am spus în nenumărate ocazii, am avut niște dascăli de o calitate extraordinară. Într-un moment de grație pentru învățământul arădean, s-a reușit să se aducă la Arad, la o Facultatea de Drept, cele mai luminate minți ale dăscălimii românești, cei mai onorabili profesori care puteau să existe în acea perioadă la o unitate de învățământ superior. Am avut această șansă pentru care suntem recunoscători și acum și sunt sigur că, dincolo de calitatea lor ca dascăli, ei au fost și formatori. Pentru viitoarele generaţii nu pot să spun decât că este momentul să valorifice la maximum oportunitățile pe care le au, faptul că se află într-o universitate modernă cu recunoaștere internațională. Ne simțim mândrii că am pus o piatră de temelie la această universitate, am început Facultatea de Drept într-un moment în care lucrurile erau neclare. Efortul și încredere noastră, atât în liderii Universității, cât și în acest proiect, a dat roade. Pentru toți cei care au fost după noi și care vor veni, transmit un gând de solidaritate cu valorile universității arădene, să știe că aici lucrurile au evoluat foarte repede și foarte bine şi din acest punct de vedere, oricând vor dori să aibă o probă a veridicității celor spuse de mine, pot apela la primele generații de absolvenți și vor fi confirmate aceste lucruri”.

Avocat Alin Gherga, prodecan al Baroului Arad, a subliniat: „Au trecut 20 de ani și după cursul din cadrul Universității am rămas plăcut surprins de dezvoltarea universității. UVVG dispune un Campus Universitar la care nu ne-am gândit că se va realiza. Ne amintim cu drag de începuturi și mă bucur că am reîntâlnit foștii colegi. Consider că ne-am făcut datoria pe măsura așteptărilor dascălilor. Printre absolvenții primei generaţii putem întâlni avocați, judecători, procurori, notari, oameni normali cu familii și toți am plecat de la început cu gândul că nu vom știi ce va fi. Sperăm ca și generațiile următoare de la Facultatea de Științe Juridice, dar și de la celelalte facultăți, să ne urmeze exemplul. Generațiilor viitoare le transmit că dacă îți pui ceva în cap, sigur vei reuși, până la limita legii. Mă bucur că dl. președinte a fost alături de noi, dar și domnii profesori Moisescu, Marțian, Maior, Balaș, Șerban, Oprean, iar domnii profesori care din diferite motive nu au fost prezenți fizic, sunt convins că sunt alături de noi. Le mulțumim pentru ceea ce suntem, pentru că ne-au ajutat și ne dorim ca exemplul nostru să meargă mai departe”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat că „Trebuie să remarc că evoluţia profesională a absolvenților este una de excepție. În rândul lor s-au format judecători, președinți de tribunale, înalți funcționari, unii dintre ei lucrând chiar în Ministerul Justiției. Cu alte cuvinte, putem spune că îndeplinesc funcții de mare responsabilitate, ceea ce demonstrează faptul că în Facultatea de Științe Juridice a existat o preocupare pentru pregătirea primei generații, ca și celelalte care au urmat. Suntem mândrii să îi putem sărbători pe acești oameni ai justiției, aici la Arad, unde justiția funcționează încă din anul 1872, fiind una dintre instituțiile fundamentale care au fost create în statul Austro-Ungar, dar în 1872 justiția s-a despărțit de administrația comitativă a comitatului Zărand. Deci există o tradiție în acest sens la Arad. Ne bucurăm să îi primim la Universitatea noastră, la Alma Mater Aradensis, cu multă bucurie, să ne prezentăm evoluţia universităţii în cei 20 de ani de când au absolvit, să purtăm un dialog sincer pentru a-i putea îndruma și mai departe în calitate de absolvenți ALUMNI ai noștri”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat că „Facultatea de Drept a luat fiinţă încă în primul an de funcţionare a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în 1990 – 1991. Este prima Facultate de Drept privat din România, a cărui acreditare definitivă a fost confirmată prin Lege de Parlamentul României în luna martie 2002. Rememorând paşii înfiinţării în anul 1990 a Facultăţii de Ştiinţe Juridice, ca parte integrantă a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, nu putem uita eforturile şi idealurile unor cărturari patrioţi arădeni precum D. Ţichindea1, Avram Iancu, I.P. Desseanu, Vasile Goldiş, Sever Bocu, care au vizat înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior în Arad. Vasile Goldiş, încă din 1901, când a devenit secretar consistorial la Arad, promova necesitatea edificării unor instituţii de învăţământ şi cultură, printre care şi a unei universităţi în care prima specializare era Dreptul, urmând ca, apoi, Aradul să devină un centru ştiinţific. Aşadar, pentru înfiinţarea Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad, în cadrul căreia s-a dezvoltat Facultatea de Ştiinţe Juridice, a fost necesară unirea gândirii unor personalităţi de renume în străvechea Cetate a Aradului, fără de care ar fi fost imposibilă dezvoltarea ştiinţei, culturii, a societăţii româneşti pe aceste meleaguri. Această cale esenţială pentru învăţământul superior românesc la Arad a fost deschisă, după mai multe încercări, de părintele Unirii celei Mari - patronul spiritual al Universităţii noastre - Vasile Goldiş. Ideea creării unei Universităţi româneşti în Transilvania la Arad, rămasă multă vreme un deziderat, s-a împlinit odată cu izbândirea Revoluţiei din 1989. La realizarea acestui ideal au contribuit mai multe personalităţi din domeniul ştiinţelor juridice, foşti dascăli de mare prestigiu, recunoscuţi în ţara şi peste hotare precum: Vladimir Hanga, Matei Basarab, Ilie Iovănaş, Mircea Mureşan, Ion Mircea, Ion Deleanu, Liviu Pop, Gheorghe Mateuţ, Mircea N. Costin, Gheorghe Nistoreanu, Gheorghe Botea, Alexandru Ţic1ea, Ovidiu Ungureanu, Ioan Santai, Alexandru Bacaci, s-au pus bazele unei trainice construcţii spirituale spre propăşirea învăţământului juridic superior la Arad”.

În numele Conducerii Universității și a Senatului Universitar, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Rector fondator, i-a înmânat avocatului Alin Gherga - inițiatorul întâlnirii de 20 de ani de la absolvirea Facultăți de Drept, Diploma de Excelență, Placheta și Globul de cristal al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, în semn de mulțumire pentru prestigiul adus de către absolvenții prezenți Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.   

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albu



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
ACUMA LA TV 22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta