Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 11 Decembrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Prima generație de absolvenți – ALUMNI ai Facultății de Drept a UVVG au sărbătorit 20 de ani de la absolvire (GALERIE FOTO)

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 12 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 2203 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Prima generație de absolvenți – ALUMNI ai Facultății de Drept a UVVG au sărbătorit 20 de ani de la absolvire (GALERIE FOTO)

Prima generație de absolvenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, promoția 1994, au sărbătorit, sâmbătă, 31.05.2014, 20 de ani de la absolvirea Facultății,  

Aniversarea a 20 de ani de la absolvirea primei promoţii a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, care este  şi prima promoţie de învăţământ superior după evenimentele de la 1989, a marcat un moment important în istoria instituţională a Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

La importantul eveniment, care a avut loc în Aula Magna Universitaria din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” au participat absolvenți, care în prezent sunt magistrați - procurori, judecători, președinți de tribunale, avocați, jurișiti, înalți funcționari publici, manageri și oameni de afaceri.

Dintre absolvenții primei promoții prezenți la întâlnirea de 20 de ani, care s-au realizat profesional, îi amintim pe următorii: prim procuror Ovidiu Miclea, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, procuror Antoanella Ianota, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, Lucian Dolcu, procuror DNA Timișoara, avocat Alin Ghergha, prodecan al Baroului Arad, Ardelean Gheorghe om de afaceri, colonel Sorin Ardeuan - SRI, Tatiana Ban - magistrat în cadrul Tribunalului Arad, Chila Doinița - magistrat la Judecătoria Arad, Daciana But - avocat Baroul Bihor, Liliana Chiver - manager agenție bancară, Adrian Ciachir - magistrat Tribunalul Arad, Gheorghe Cișmaș - jurist în cadrul Primăriei Ghioroc, Simona Croitoru, avocat Baroul Timiș, Amalia Dascăl - avocat Baroul Arad, Cristina Dragoiescu - avocat Baroul Arad, Ștefana Dragomir - director agenție bancară Bancpost, Oviudiu Fărcuțiu - om de afaceri în domeniul farmaceutic, Florin Galiș - om de afaceri, Laura Gagea - notar public, Ramon Geanam - procuror Parchetul de pe langă Judecatoria Arad, Simona Gabor - avocat baroul Timis, Andrei Hoszu - avocat Baroul Arad, Simona Cioca - consilier ORC Arad, Ariana Merza - avocat Baroul Timiș, Adrian Mureșan - antreprenor, Alin Nastea - avocat Baroul Bihor, Sorin Pat - avocat baroul Arad, Daniel Patcas - consilier juridic, Cornelia Parloiu - avocat Baroul Arad, Liviu Peștean - avocat Baroul Arad, Paul Popovici avocat Baroul Arad și lector universitar la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir Cluj-Napoca, Amalia Ciachir - notar public in Arad, Silviu Rusu - Prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu, Ioan Suhan - inspector ITM Timiș, Liliana Todor - avocat Baroul Timis, Dănuț Ungur - magistrat Tribunalul Arad, Delia Vati - avocat Baroul Arad, Denisa Vidican - magistrat Curtea de Apel Oradea, Horia Zimbran - șef serviciu ORC Arad.

Alături de prima promoție de absolvenți ai UVVG, s-au aflat și ÎPS Arhiepiscop Timotei Seviciu, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Rector fondator, prof. univ. dr. Pop Vasile, prof. univ. dr. Violeta Turcuș, prorector, dar și fostele cadre didactice, precum Ioan Trifa, Cristian Moisescu, Horea Oprean, Gheorghe Mateuț, Aurelia Cotuțiu, Iovan Marțian, Corneliu Maior, Teodor Mara, Petru Balaș.       

Prof. univ. dr. avocat Gheorghe Mateuț, cadru didactic la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, fost cadru didactic al Universității de Vest „Vasile Goldiș”:  „A fost o festivitate extrem de emoționantă pentru că am revăzut foști studenți ai unei Facultăți de Drept care era la început de drum, fiind vorba despre prima promoție. Sunt plăcut surprins și satisfăcut din punct de vedere profesional, că în pofida faptului că provin dintr-o facultate nouă, facultatea s-a impus chiar din primul an, reușind să dea absolvenți foarte buni în profesiile alese, fiind vorba de judecători eminenţi pe care i-am întâlnit în procese, procurori pricepuți, buni pledanți, nu mai vorbesc de avocați deosebit de talentați. Este vorba și de absolvenți care îndeplinesc funcții de conducere la Parchetul și la instanțele din municipiul Arad. Viitorii studenţi ai Facultății de Științe Juridice nu trebuie să se lase intimidați de faptul că această facultate nu este una de tradiție, ci este o facultate tânără, având 24 de ani de existență și nu este o facultate de stat. Viitorii studenți trebuie să ia exemplu de la primii absolvenți ai Facultății de Drept, în sensul că, prin studiu aprofundat al doctrinei existente și al jurisprudenței pot să se ridice la nivelul de calitate care este cerut de standardele existente la ora actuală”.

Florin Galiș, absolvent al Facultății de Drept, a precizat: „A fost o întâlnire emoționantă între absolvenții primei promoții juridice din Arad și cadrele didactice. Am așteptat de mult această întâlnire, mai ales că nu am reușit să ne întâlnim până acum într-o formulă complet. Ne-am revăzut cu plăcere, nu doar să depănăm amintiri, ci și să împărtășim impresii despre prezent. Am văzut cu drag cât de mult a înflorit Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Facultatea de Științe Juridice, din vremea pe care eu am caracterizat-o ca fiind una a unui pionierat entuziast. Am avut ocazia să vedem cât de mult a crescut această universitate. Ne bucurăm că o parte dintre dascălii noștri sunt încă în putere și în activitate, iar din acest punct de vedere am avut o revedere emoționantă. Sper să nu fie ultima și să devină o tradiție în intervale de timp mai scurte, să ne revedem că drag și să ne amintim de vremurile când eram mai tineri și să vedem în ce mod am evoluat fiecare. Studiile efectuate la această facultate m-au ajutat foarte mult pentru că, așa cum am spus în nenumărate ocazii, am avut niște dascăli de o calitate extraordinară. Într-un moment de grație pentru învățământul arădean, s-a reușit să se aducă la Arad, la o Facultatea de Drept, cele mai luminate minți ale dăscălimii românești, cei mai onorabili profesori care puteau să existe în acea perioadă la o unitate de învățământ superior. Am avut această șansă pentru care suntem recunoscători și acum și sunt sigur că, dincolo de calitatea lor ca dascăli, ei au fost și formatori. Pentru viitoarele generaţii nu pot să spun decât că este momentul să valorifice la maximum oportunitățile pe care le au, faptul că se află într-o universitate modernă cu recunoaștere internațională. Ne simțim mândrii că am pus o piatră de temelie la această universitate, am început Facultatea de Drept într-un moment în care lucrurile erau neclare. Efortul și încredere noastră, atât în liderii Universității, cât și în acest proiect, a dat roade. Pentru toți cei care au fost după noi și care vor veni, transmit un gând de solidaritate cu valorile universității arădene, să știe că aici lucrurile au evoluat foarte repede și foarte bine şi din acest punct de vedere, oricând vor dori să aibă o probă a veridicității celor spuse de mine, pot apela la primele generații de absolvenți și vor fi confirmate aceste lucruri”.

Avocat Alin Gherga, prodecan al Baroului Arad, a subliniat: „Au trecut 20 de ani și după cursul din cadrul Universității am rămas plăcut surprins de dezvoltarea universității. UVVG dispune un Campus Universitar la care nu ne-am gândit că se va realiza. Ne amintim cu drag de începuturi și mă bucur că am reîntâlnit foștii colegi. Consider că ne-am făcut datoria pe măsura așteptărilor dascălilor. Printre absolvenții primei generaţii putem întâlni avocați, judecători, procurori, notari, oameni normali cu familii și toți am plecat de la început cu gândul că nu vom știi ce va fi. Sperăm ca și generațiile următoare de la Facultatea de Științe Juridice, dar și de la celelalte facultăți, să ne urmeze exemplul. Generațiilor viitoare le transmit că dacă îți pui ceva în cap, sigur vei reuși, până la limita legii. Mă bucur că dl. președinte a fost alături de noi, dar și domnii profesori Moisescu, Marțian, Maior, Balaș, Șerban, Oprean, iar domnii profesori care din diferite motive nu au fost prezenți fizic, sunt convins că sunt alături de noi. Le mulțumim pentru ceea ce suntem, pentru că ne-au ajutat și ne dorim ca exemplul nostru să meargă mai departe”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat că „Trebuie să remarc că evoluţia profesională a absolvenților este una de excepție. În rândul lor s-au format judecători, președinți de tribunale, înalți funcționari, unii dintre ei lucrând chiar în Ministerul Justiției. Cu alte cuvinte, putem spune că îndeplinesc funcții de mare responsabilitate, ceea ce demonstrează faptul că în Facultatea de Științe Juridice a existat o preocupare pentru pregătirea primei generații, ca și celelalte care au urmat. Suntem mândrii să îi putem sărbători pe acești oameni ai justiției, aici la Arad, unde justiția funcționează încă din anul 1872, fiind una dintre instituțiile fundamentale care au fost create în statul Austro-Ungar, dar în 1872 justiția s-a despărțit de administrația comitativă a comitatului Zărand. Deci există o tradiție în acest sens la Arad. Ne bucurăm să îi primim la Universitatea noastră, la Alma Mater Aradensis, cu multă bucurie, să ne prezentăm evoluţia universităţii în cei 20 de ani de când au absolvit, să purtăm un dialog sincer pentru a-i putea îndruma și mai departe în calitate de absolvenți ALUMNI ai noștri”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat că „Facultatea de Drept a luat fiinţă încă în primul an de funcţionare a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în 1990 – 1991. Este prima Facultate de Drept privat din România, a cărui acreditare definitivă a fost confirmată prin Lege de Parlamentul României în luna martie 2002. Rememorând paşii înfiinţării în anul 1990 a Facultăţii de Ştiinţe Juridice, ca parte integrantă a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, nu putem uita eforturile şi idealurile unor cărturari patrioţi arădeni precum D. Ţichindea1, Avram Iancu, I.P. Desseanu, Vasile Goldiş, Sever Bocu, care au vizat înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior în Arad. Vasile Goldiş, încă din 1901, când a devenit secretar consistorial la Arad, promova necesitatea edificării unor instituţii de învăţământ şi cultură, printre care şi a unei universităţi în care prima specializare era Dreptul, urmând ca, apoi, Aradul să devină un centru ştiinţific. Aşadar, pentru înfiinţarea Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad, în cadrul căreia s-a dezvoltat Facultatea de Ştiinţe Juridice, a fost necesară unirea gândirii unor personalităţi de renume în străvechea Cetate a Aradului, fără de care ar fi fost imposibilă dezvoltarea ştiinţei, culturii, a societăţii româneşti pe aceste meleaguri. Această cale esenţială pentru învăţământul superior românesc la Arad a fost deschisă, după mai multe încercări, de părintele Unirii celei Mari - patronul spiritual al Universităţii noastre - Vasile Goldiş. Ideea creării unei Universităţi româneşti în Transilvania la Arad, rămasă multă vreme un deziderat, s-a împlinit odată cu izbândirea Revoluţiei din 1989. La realizarea acestui ideal au contribuit mai multe personalităţi din domeniul ştiinţelor juridice, foşti dascăli de mare prestigiu, recunoscuţi în ţara şi peste hotare precum: Vladimir Hanga, Matei Basarab, Ilie Iovănaş, Mircea Mureşan, Ion Mircea, Ion Deleanu, Liviu Pop, Gheorghe Mateuţ, Mircea N. Costin, Gheorghe Nistoreanu, Gheorghe Botea, Alexandru Ţic1ea, Ovidiu Ungureanu, Ioan Santai, Alexandru Bacaci, s-au pus bazele unei trainice construcţii spirituale spre propăşirea învăţământului juridic superior la Arad”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, a subliniat că „în cei 20 de ani de învăţământ juridic superior la Arad, s-a îngemănat în mod fericit experienţa marilor dascăli cu tinereţea discipolilor lor, pentru a se ajunge astăzi în circuitul valorilor tradiţionale ale ştiinţelor juridice româneşti şi internaţionale. Acreditarea Universităţii şi a Facultăţii de Ştiinţe Juridice a confirmat că la Arad există toate condiţiile pentru desfăşurarea unui învăţământ superior care are la bază un potenţial material şi uman de excepţie, iar calitatea actului didactic s-a ridicat la standarde naţionale şi europene, aşa cum rezultă din statisticile referitoare la promovabilitatea examenelor de licenţă şi respectiv din cele privind ocuparea unor importante funcţii din administraţia locală şi centrală, din magistratură, avocatură, din activitatea notarială, inclusiv în Parlamentul României, mai ales în ultimele legislaturi (ca senatori şi deputaţi), de către absolvenţi ai facultăţii.

Calitatea procesului de învăţământ desfăşurat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice s-a reflectat, în primul rând, în îndeplinirea condiţiilor de acreditare, în rezultatele obţinute la examenele de licenţă, cât şi în rapoartele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior (A.R.A.C.I.S.). în urma verificării standardelor impuse prin legislaţia în materie.

De asemenea, cei mai buni studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Juridice au fost atraşi la concursuri interuniversitare, aşa cum a fost „Gheorghe Beleiu” - organizat la Facultatea de Drept din Bucureşti, reprezentanţii facultăţii noastre obţinând premii şi menţiuni. La competiţia pe teme de „Drept umanitar” sau la cele organizate de ELSA şi de Organizaţia tinerilor jurişti din România, participarea studenţilor facultăţii a fost încununată de fiecare dată de succese.

Pe lângă elaborarea de cursuri şi tratate pentru studenţi, unele cadre didactice şi-au dedicat activitatea creatoare elaborării de monografii, dicţionare juridice, publicării de articole în periodice precum „Dreptul”, „Revista de drept penal”, „Revista de drept comercial”, „Revista de drept internaţional”, „Pandectele române” etc. Unele lucrări au fost traduse în limbile germană, italiană, engleză sau portugheză. În câţiva ani, facultatea a editat volume cu lucrări ştiinţifice rezultate din participări la conferinţe naţionale şi internaţionale, ca de pildă „Dreptul şi societatea românească”, „Ştiinţa şi filosofia dreptului” – coordonator prof. univ. dr. Marţian Iovan. Au fost înregistrate participări la conferinţe internaţionale organizate în centre de renume european precum Oviedo – Spania, Viena – Austria, Berlin –Germania, Debrecen – Ungaria, Novi Sad – Serbia, Roma – Italia, Praga – Cehia, Havana – Cuba, Sofia – Bulgaria etc.

Un alt rezultat al raporturilor de cooperare internaţională a fost proiectul INTELJUST cu privire la dezvoltarea şi armonizarea unei reţele de justiţie europeană.

Recunoaşterea socială a valorii licenţiaţilor în ştiinţe juridice de la Arad, în cei 20 de ani, reprezintă oglinda mândriei şi strădaniei cadrelor didactice, fondatorilor Universităţii, reflectată în cunoştinţele acumulate pentru viaţă, pentru dezvoltarea personalităţii acestora, într-un timp marcat de cerinţele societăţii româneşti în context european.

Deschiderea europeană a Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad se evidenţiază şi prin parteneriatul cu Grupul Internaţional de Cercetare a Dreptului European din cadrul Universităţii din Viena.

În perioada 13-15 septembrie 2012 a avut loc, la Arad, un eveniment ştiinţific de excepţie, organizat de Grupul de cercetare din cadrul Universităţii din Viena în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cu tema „Recodificarea dreptului privat în Europa Centrală şi de Est între nevoia de reformă şi tradiţie”. Cu acest prilej, grupul de la Viena a sărbătorit 5 ani de existenţă a Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Dreptul European şi Reforma Dreptului Privat.

Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în perioada 8 – 12 iulie 2013, la Centrul Academic de Conferinţe al UVVG, prima Şcoală de vară internaţională cu titlul „Aspecte actuale în Dreptul privat european”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG.

În numele Conducerii Universității și a Senatului Universitar, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Rector fondator, i-a înmânat avocatului Alin Gherga - inițiatorul întâlnirii de 20 de ani de la absolvirea Facultăți de Drept, Diploma de Excelență, iar prof. univ. dr. Iovan Marțian i-a acordat Placheta și Globul de cristal al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, în semn de mulțumire pentru prestigiul adus de către absolvenții prezenți Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.   

Absolvenții au vizitat Institutul de Științe ale Vieții „Emil Palade” și au depus jerbe de flori la busturile corifeilor Marii Uniri, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop și Ioan Suciu, aflate pe Aleea Personalităților din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiș”.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albushare - facebook    share - twitter
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
ACUMA LA TV 17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa