Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 07 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut - Este acuzat de luare de mită

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 26 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 914 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reţinut - Este acuzat de luare de mită

Primarul orasului Bacau, Romeo Stavarache, a fost retinut pentru 24 de ore, joi, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), alaturi de alte doua persoane.

Edilul, care este si vicepresedinte al PNL, este acuzat de procurori ca a comis cinci infractiuni de luare de mita intr-un dosar de coruptie, potrviit unui comunicat DNA.

Celelalte doua persoane retinute sunt verisorul primarului, Liviu Cenusa, acuzat de doua infractiuni de complicitate la luare de mita, si omul de afaceri Liviu Goian, suspectat tot de complicitate la luare de mita.

Procurorii DNA il acuza pe primarul Bacaului ca ar fi atribuit contracte preferential mai multor firme, dupa ce administratorii acestora i-ar fi dat mita. Banii au fost primiti de edil prin intermediul unor asociatii sportive.

Procurorii anticoruptie au efectuat perchezitii, pe data de 16 mai, la mai multe companii din Bacau, care apartin unor oameni de afaceri liberali, care ar fi prejudiciat banii publici ai Primariei Bacau.

Descinderile din mai au avut loc si la locuinta verisorului edilului, Liviu Cenusa, care este proprietarul unui ziar local, precum si la domiciliul omului de afaceri Liviu Goian, ce are o televiziune locala si este presedintele unei asociatii sportive.

Mita de peste doua milioane de lei

Din ordonantele de retinere intocmite de procurori reiese ca, in perioada 2008-2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalti doi inculpati, a pretins si primit mai multe sume de la patru oameni de afaceri.

La inceputul anului 2008, edilul a pretins de la administratorul unei firme care avea un contract de iluminat public cu Primaria Bacau sa ii dea 50% din valoarea decontata de autoritati pentri fiecare stalp de iluminat, respectiv de 38 de euro pe stalp.

Astfel, Romeo Stavarache a primit, in perioada martie 2008 - octombrie 2011, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de peste 810.000 de lei.

Al doilea caz de luare de mita a avut loc in ianuarie 2009, cand Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca firmei acestuia sa ii fie atribuit un contract privind executarea de lucrari tehnico-edilitare. Banii au fost primiti in doua transe, prin intermediul unei asociatii sportive.

De asemenea, in luna aprilie 2009, liberalul a mai cerut o data bani de la acest om de afaceri, a carui firma a incheiat cu administratia locala un contract pentru constructia unui bloc cu 45 de locuinte in Bacau, contract in valoare de aproape 2,7 milioane de euro.

Asadar, primarul a primit, in perioada aprilie 2008 - septembrie 2011, prin intermediul mai multor societati comerciale si asociatii sportive, suma totala de 1,2 milioane de lei, sustin anchetatorii.

Romeo Stavarache a procedat in acest fel si in cazul a alte doua contracte incheiate de anumite firme cu Primaria Bacau, cerandu-le oamenilor de afaceri zeci de mii de lei pentru a le face diverse favoruri.

Procurorii anticoruptie au precizat ca in acest dosar se desfasoara cercetari si cu privire la alte persoane.

Cei trei inculpati risca sa fie arestati preventiv

Romeo Stavarache, Liviu Cenusa si Liviu Goian vor fi prezentati, joi, Curtea de Apel Bacau cu propunere de arestare preventiva.

Intr-un alt dosar, Romeo Stavarache a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, la inceputul lunii aprilie, pentru tentativa de abuz in serviciu, liberalul fiind suspectat ca l-a ajutat pe unul dintre angajatii administratiei locale sa obtina o locuinta in mod ilegal.

Impreuna cu el au mai fost trimisi in judecata si doi functionari publici din cadrul Primariei Bacau, si anume Gheorghe Muntianu, fostul sef al Serviciului administrare fond locativ, acuzat de tentativa la abuz in serviciu, uz de fals si conflict de interese, si Garvil Pircu, fost director executiv al Directiei Patrimoniu, acuzat si el de tentativa la abuz in serviciu.

Gheorghe Muntianu si-a dat singur o locuinta

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, Gheorghe Muntianu si-a repartizat singur o locuinta din fondul locativ de stat, aflata in administrarea Consiliului Local, pentru a putea sa o cumpere ulterior.

"Prin aceasta, functionarul urmarea obtinerea, pentru sine, a unui avantaj patrimonial, respectiv achizitionarea unui apartament la un pret derizoriu, rezultat care nu s-a produs, formalitatile de vanzare-cumparare a apartamentului fiind oprite", se arata in comunicatul transmis presei de DNA in luna aprilie.

Mai exact, in iunie 2008, Muntianu a intocmit si a semnat documentul prin care si-a repartizat un apartament cu doua camere situat in Bacau, locuinta din fondul locativ de stat, pe care urma sa o inchirieze.

In aceeasi zi, el si-a verificat propria cerere prin care solicita repartizarea unei locuinte, confirmand ca indeplineste conditiile legale pentru a fi aprobata, cu toate ca la cerere nu erau atasate documente care sa ateste venitul obtinut si, mai mult, nu indeplinea conditia de venit pentru accesul la locuinta sociala sau din fondul locativ de stat, prevazuta de lege, sustin procurorii.

Tot in aceeasi zi, Gavril Pircu a semnat pentru Muntianu repartitia apartamentului respectiv, iar primarul Romeo Stavarache a aprobat-o, in conditiile in care Comisia sociala nu intocmise ordinea de prioritate a solicitantilor de locuinte.

Muntianu a folosit locuinta in perioada 1 august 2008 - 20 septembrie 2012, dar in ianuarie 2009 a facut si o cerere de cumparare a apartamentului, in baza unei adeverinte in care se mentioneaza, in mod nereal, ca nu are debite.

La data de 25 februarie 2009, primarul Stavarache a aprobat incheierea contractului de vanzare-cumparare pentru locuinta respectiva, desi cererea lui Muntianu nu fusese verificata de compartimentele de specialitate din cadrul primariei, iar la cerere nu au fost anexate inscrisurile care dovedeau calitatea de chirias si indeplinirea obligatiilor rezultate din aceasta calitate.

Procurorii au oprit vanzarea apartamentului

Formalitatile de vanzare-cumparare a apartamentului au fost oprite ca urmare a demararii cercetarilor, iar incepand cu data de 30 septembrie 2012, contractul de inchiriere a apartamentului a fost reziliat. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacau.

La o zi dupa trimiterea sa in judecata, Romeo Stavarache a respins in totalitate acuzatiile procurorilor anticoruptie.

"E magarie mare de tot, asa ceva n-am vazut niciodata. Oamenii astia au inceput urmarirea penala in 2009 pe un contract care nici macar nu era semnat de primarie si care a fost semnat in 2010, dar nu de mine, ci de viceprimar! Eu aveam o nota interna semnata acolo", a declarat primarul la acea vreme pentru Ziare.com.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
ACUMA LA TV 07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa