Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 26 Octombrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Oficiul de Spălare a Banilor a redeschis dosarul lui Traian Băsescu, închis în 2004

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 28 August, 2014 | Nr. accesari stire 682 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Oficiul de Spălare a Banilor a redeschis dosarul lui Traian Băsescu, închis în 2004

Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălarii Banilor (ONPCSB), al cărui preşedinte este Nicoale Plăiaşu, a redeschis dosarul de spalare de bani al lui Traian Băsescu, clasat în decembrie 2004 de fostul preşedinte al Oficiului, judecătorul suprem Iulian Dragomir, pe motiv ca preşedintele se bucura de imunitate. Conform unui raspuns acordat de Oficiul de Spalare a Banilor catre Grupul de Investigatii Politice (GIP) - www.grupul.ro, condus de Mugur Ciuvica, urmeaza ca Oficiul sa analizele tranzactiile de terenuri efectuate intre Traian Basescu si omul de afaceri Costel Casuneanu pentru a vedea daca exista indicii temeinice de spalare a banilor.

Demersul ONPSCB are loc ca urmare a solicitarii facute de Grupul de Investigatii Politice, care a solicitat Oficiului sa se clarifice cum a cumparat Traian Basescu, in 2002, un imobil situat pe Soseaua Bucuresti Ploiesti nr. 137B, in valoare de 280.000 dolari, in conditiile in care nu a putut justifica pana la acest moment provenienta banilor, planand in acest fel suspiciunea ca prin aceasta operatiune s-a spalat o importanta suma de bani.

GIP a cerut Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor sa verifice totodata si modul in care Traian Basescu a cumparat, in 2000, un teren intavilan situat Bucuresti pe Aleea Privighetorilor nr. 51, cu suma de 66.037 dolari, in timp ce Costel Casuneanu care a achizitionat in aceeasi zi si in aceeasi locatie un teren identic cu al lui Basescu a platit 222.430 dolari, adica de 3,5 ori mai mare decat pretul la care a cumparat presedintele. Fata de terenul din Aleea Privighetorilor, GIP solicita sa se stabileasca si cum a fost posibil ca doi ani mai tarziu de la achizitionare, in 2002, Basescu sa poata vinde terenul sau lui Costel Casuneanu la un pret de 5,5 ori mai mare decat cel la care cumparase terenul, respectiv 361.540 dolari.

In opinia Grupului de Investigatii Politice, "aceste operatiuni imobiliare sunt simulate si ilicite, fiind incheiate in unicul scop de a oferi o acoperire transferului unor sume semnificative de bani de la Casuneanu Costel catre Basescu Traian".

Astfel, in urma clarificarilor cerute de GIP, presedintele ONPSCB Nicoale Plaiasu a raspuns, in 22 august 2014, ca Oficiul "va analiza aspectele mentionate” si, “in situatia in care vor rezulta indicii temeinice de spalare a banilor (…), va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

Iata ce a solicitat GIP de la ONPSCB, potrivit site-ului grupul.ro.

"Am cerut sa fie analizate urmatoarele tranzactii suspecte:

1. Cumpararea de catre Basescu Traian a unui imobil situat in Soseaua Bucuresti – Ploiesti 137B

In data de 21 octombrie 2002, Basescu Traian si Basescu Maria au cumparat un imobil situat in Soseaua Bucuresti – Ploiesti nr. 137B. Potrivit Actului de vanzare-cumparare, pretul convenit a fost de 280.000 dolari, suma fiind platita in numerar.

Basescu Traian a explicat public, in mai multe randuri, ca banii cu care a cumparat imobilul din Soseaua Bucuresti – Ploiesti nr. 137B provin din vanzarea, in data de 14 octombrie 2002, unui teren situat in municipiul Bucuresti pe Aleea Privighetorilor.

In realitate, potrivit lucrarii ONPCSB cu nr. S/IV/1014/17.12.2004, banii obtinuti de Basescu Traian din vanzarea terenului de pe Aleea Privighetorilor nu au fost folositi pentru cumpararea imobilul din soseaua Bucuresti – Ploiesti. Potrivit lucrarii ONPCSB, „Basescu Traian a incasat la data de 15.10.2002 sumele de care dispune (8.285 mld lei si 110.000 USD), in baza unui contract de vanzare-cumparare teren. Banii au fost folositi initial pentru constituirea si lichidarea succesiva a unor depozite, iar apoi, echivalentul in USD al intregii sume a fost transferat in contul fiicei sale, Basescu Ioana, deschis la ABN AmroBank, la data de 10.06.2003 . (…) Mentionam ca Basescu Ioana a retras in numerar 30.000 USD, iar cu diferenta a fost constituit un depozit in valoare de 347.107 USD.”

In afara banilor obtinuti in urma vanzarii terenului din Aleea Privighetorilor, pe care i-a transferat fiicei sale, Basescu Traian nu detinea legal nici in conturi, nici in numerar suma necesara achizitionarii imobilului din soseaua Bucuresti – Ploiesti.

Potrivit documentelor oficiale (lucrarea ONPCSB si declaratiile de avere ale lui Basescu Traian), la data cumpararii imobilului Basescu Traian si sotia sa detineau in banci 26.405 euro si 36.964 dolari. Acesti bani nu au fost folositi pentru a plati imobilul, sumele regasindu-se in declaratiile de avere ulterioare anului 2002.

Potrivit propriilor sale declaratii publice, Basescu Traian nu detinea nici in numerar banii necesari achizitionarii imobilului din soseaua Bucuresti – Ploiesti. In 25 martie 2002, Basescu Traian declara agentiei de presa Mediafax: „Din punctul de vedere al banilor, am suficienti cat sa incep sa-mi construiesc o casa si insuficienti ca sa o termin”.

In iunie 2002, intr-un interviu acordat cotidianului Jurnalul national, Basescu Traian declara „Nu reusesc sa vand acum terenul (din Aleea Privighetorilor), desi as vrea, pentru ca pana la 31 decembrie nu pot sa-mi fac casa de care am nevoie. (…) Nu reusesc sa contractez un credit la nivelul la care am nevoie pentru constructia casei, asa ca va trebui sa vand terenul din Aleea Privighetorilor”.

Prin urmare, in data de 21 octombrie 2002, Basescu Traian si sotia sa au platit in numerar 280.000 dolari pentru cumpararea unui imobil situat in soseaua Bucuresti Ploiesti nr. 137B,

-fara a folosi bani din propriile conturi;

-fara a detine aceasta suma in mod legal in numerar;

-fara a folosi banii obtinuti din vanzarea terenului din Aleea Privighetorilor.

Cumpararea imobilului din soseaua Bucuresti Ploiesti nr. 137B reprezinta o operatiune prin care Basescu Traian a spalat o suma de 280.000 dolari a carei provenienta nu o poate justifica.

2. Cumpararea si vanzarea de catre Basescu Traian a unui teren din Aleea Privighetorilor

In 9 august 2000, Basescu Traian si Casuneanu Costel au cumparat cate un teren intravilan in municipiul Bucuresti, Aleea Privighetorilor nr. 51, Sectorul 1. Desi terenurile erau lipite, aveau aceeasi suprafata, au fost cumparate in aceeasi zi, de la acelasi intermediar, la acelasi notar, Traian Basescu a platit un pret de 3,5 ori mai mic decat Costel Casuneanu. Casuneanu a platit pretul pietei de la acea data, respectiv 222.430 dolari, in timp ce Basescu a platit doar 66.037 dolari.

Doi ani mai tarziu, pe 14 octombrie 2002, Basescu Traian i-a vandut terenul sau, format din 3 parcele in suprafata totala de 3708,11 mp, lui Casuneanu Costel. Vanzarea s-a facut prin intermediul cumnatei acestuia din urma, Blaj Gabriela. Casuneanu i-a platit lui Basescu 361.540 dolari, adica de 5,5 ori mai mult decat platise Basescu cu 2 ani in urma.

Aceste operatiuni imobiliare sunt simulate si ilicite, fiind incheiate in unicul scop de a oferi o acoperire transferului unor sume semnificative de bani de la Casuneanu Costel catre Basescu Traian.

In 15 octombrie 2002, Basescu Traian s-a prezentat cu o sacosa de bani la banca ABN AmroBank, unde a depus in numerar 110.000 dolari in contul 2641.00.1700.50/USD. Desi Oficiul National de Prevenire si Combatere (ONPCSB) a Spalarii Banilor ar fi trebuit sa se sesizeze in urma acestei operatiuni, acest lucru nu s-a intamplat.

ONPCSB a anchetat tranzactia dintre Basescu si Casuneanu abia 2 ani mai tarziu, in lucrarea S/IV/1014/17.12.2004. in ciuda probelor evidente, in data de 17.12.2004, ONPCSB, condus la acea vreme de Ilie Iulian Dragomir, a dispus clasarea lucrarii nr. S IV/1014 referitoare la Basescu Traian. Motivul invocat de ONPCSB a fost ca „Presedintele se bucura de imunitate”.

Clasarea lucrarii referitoare la Basescu Traian este ilicita, neexistand vreo dispozitie legala care sa permita clasarea unei lucrari a ONPCSB in care exista indicii temeinice ale existentei unor infractiuni. Conform articolului 6 alineatul 1 din Legea nr. 656/2002, „oficiul va proceda la analizarea si prelucrarea informatiilor, iar atunci cand se constata existenta unor indicii temeinice de spalare a banilor sau de finantare a actelor de terorism, va sesiza de indata Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie”. Astfel, ONPCSB avea obligatia de a sesiza de indata Parchetul, neavand atributii cu privire la constatarea imunitatii faptuitorului Basescu Traian.

Mai mult, acelasi articol 6 din Legea nr. 656/2002 stabileste limitativ singurul caz in care ONPCSB poate decide clasarea: „Daca in urma analizarii si prelucrarii informatiilor primite de Oficiu nu se constata existenta unor indicii temeinice de spalare a banilor sau de finantare a actelor de terorism, Oficiul pastreaza informatiile in evidenta”. Ulterior, daca „informatiile nu sunt completate timp de 10 ani, ele se claseaza in cadrul Oficiului”. Nici una dintre cele doua conditii necesare pentru a dispune clasarea (neconstatarea unor indicii temeinice de spalare a banilor, respectiv necompletarea informatiilor timp de 10 ani) nu a fost indeplinita in cazul lucrarii ONPCSB cu nr. S/IV/1014/17.12.2004 referitoare la Basescu Traian.

Sursa : Amosnewsshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa