Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 08 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Noutăţi în dosarul Ultra Pro Computers, soții Fughină și Laszlo Kiss reţinuţi

Categorie stire Actualitati | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 18 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 1265 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Noutăţi în dosarul Ultra Pro Computers, soții Fughină și Laszlo Kiss reţinuţi

Soții Cristian și Alina Fughină, precum și Laszlo Kiss, au fost reținuți de procurorii DIICOT în dosarul falimentării controlate a companiei Ultra Pro Computers și vor fi duși joi la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă.

În același dosar, procurorii au reținut-o și pe Liliana Anton, iar în cazul Anei Lavinia Vasile-Caba s-a dispus cercetarea sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada iulie 2008 — iunie 2009, Cristian Fughină, Laszlo Kiss, Lavinia Ana Vasile-Caba și Liliana Anton au constituit un grup infracțional organizat, structurat pe mai multe paliere, ce a avut ca scop obținerea de fonduri materiale din patrimoniul SC K Tech Electronics SRL (firma din spatele brandului Ultra Pro Computers — n.r.), prin delapidarea acestuia, fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor societăți nerezidente (offshore), controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, tocmai pentru a ascunde adevărata natură a provenienței acestora.

Procurorii susțin că scopul grupului a fost atins prin însușirea de către Cristian Fughină a unei sume de aproximativ 40 de milioane lei prin intermediul societăților offshore. Din această sumă, peste 17,7 milioane lei reprezenta valoarea unui imobil din București.

Activitatea infracțională a grupului s-a derulat în patru etape, arată DIICOT, în prima — 15 iulie 2008 — 27 august 2008 — fiind încheiate 24 de contracte de vânzare-cumpărare, cu clauze identice, având ca obiect livrarea de echipamente IT de către firmă către patru societăți offshore, controlate de Laszlo Kiss, în valoare de peste 13,4 milioane de euro și aproximativ 3,2 milioane dolari.

"Toate aceste contracte includ o clauză identică, conform căreia vânzătorul — SC K Tech Electronics SRL (deși nu a primit niciun avans) — în cazul în care nu își îndeplinește obligațiile contractuale în tot sau în parte ori le îndeplinește necorespunzător va fi obligat la plata de daune interese echivalente cu valoarea contractului. Aceste contracte cu clauze vădit defavorabile au fost semnate pentru vânzător de către administratorul Cristian Fughină, predarea produselor urmând a se efectua la diferite puncte de lucru din țară ale vânzătorului", declară DIICOT.

În cea de-a doua etapă, arată anchetatorii, având în vedere că firma nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în cele 24 de contracte, respectiv nu a livrat produsele prevăzute în termenele stabilite, s-a urmărit emiterea facturilor de către societățile offshore controlate de Laszlo Kiss, ce conțineau la rubrica "Denumirea produselor sau serviciilor" mențiunea "sancțiune nerespectare Contract de vânzare cumpărare nr. ..." și acceptarea imediată a acestora la plată de către Cristian Fughină.

Procurorii au reținut că suma totală facturată de către cele patru societăți offshore în intervalul 1 septembrie — 29 octombrie 2008 a fost de aproximativ 57 de milioane de lei, provenind din clauzele penale prevăzute în cele 24 de contracte încheiate.

"Față de această împrejurare, având în vedere caracterul cert, lichid și exigibil al creanțelor, create cu rea-credință față de SC K Tech Electronics SRL, în continuarea planului infracțional, cele patru societăți offshore au deschis 24 de acțiuni la diferite instanțe din țară, în funcție de locația prevăzută în contract pentru livrarea bunurilor, în vederea obținerii unor somații de plată, scopul urmărit fiind acela de a obține titluri executorii. În cea de-a treia etapă, având în vedere ca Alina și Cristian Fughină, în calitate de administratori, cunoșteau situația activelor din cadrul companiei SC K Tech Electronics SRL, s-a urmărit stingerea datoriilor artificial create cu ajutorul grupului infracțional organizat, prin intermediul celor patru societăți offshore", au mai constatat procurorii.

DIICOT mai menționează că organizarea minuțioasă a grupării a făcut ca circuitul financiar să devină mai complex, prin folosirea unor noi societăți comerciale nerezidente, controlate de familia Fughină, cu ajutorul lui Laszlo Kiss, în vederea ascunderii sau disimulării adevăratei proveniențe a banilor.

Astfel, precizează procurorii, din totalul creanțelor de aproximativ 57 milioane lei au fost decontate direct cu creditorii sau indirect prin cesiuni de creanță și contracte de dare în plată creanțe în valoare de aproximativ 40 milioane lei.

În a patra etapă, membrii grupului au urmărit să șteargă toate urmele activităților ilicite prin introducerea cererii de insolvență asupra SC K Tech Electronics SRL, respectiv prin încercarea de a iniția falimentul societății care a spălat produsul infracțiunii, SC Spectrum International Management SRL.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa