Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 20 Octombrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Patriarhia ripostează: Antena 3 dezinformează şi incită la ură

Categorie stire CANCAN | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 24 Iulie, 2013 | Nr. accesari stire 860 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Patriarhia ripostează: Antena 3 dezinformează şi incită la ură

Patriarhia Romana reactioneaza foarte dur la ceea ce numeste "campania de dezinformare" dusa de Antena3 la adresa Bisericii, acuzandu-i pe jurnalistii acestui post ca "incita la ura impotriva clerului".

Replicile vin dupa ce in emisiunea "Se intampla in Romania", difuzata de postul de televiziune Antena 3 in ziua de 22 iulie 2013, au fost exprimare anumite opinii la adresa Bisericii si a clerului ortodox, se precizeaza intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Doamna moderator Maria Coman si invitatul emisiunii au facut o serie de acuzatii calomnioase la adresa preotilor folosind ca pretext o stire inventata de un cotidian online despre presupuse vesminte preotesti de matase impodobite cu cristale Swarovski in valoare de 1.000 de euro fiecare (!?).

In continuare, in discutia dintre moderator si invitatul emisiunii au fost vehiculate in mod intentionat informatii neverificate si tendentioase preluate de pe un site sustinut de Asociatia Secular Umanista din Romania. De altfel, doamna Maria Coman si-a facut o obisnuinta in a nu mai solicita punctul de vedere al Bisericii in legatura cu cele afirmate in emisiune, asa cum impun deontologia profesionala si normele CNA", acuza Patriarhia Romana.

In comunicat se mai precizeaza ca "o asa-numita 'moda a vesmintelor preotesti cu pietre scumpe' este o exagerare bolovanoasa a exponentilor unui curent anticlerical si antireligios care dezinformeaza cu scopul vadit de a incita la ura impotriva unei categorii socio-profesionale, preotimea".

Reprezentantii Patriarhiei subliniaza faptul ca acest lucru este "o incalcare flagranta a legislatiei romanesti si europene", inclusiv a Legii audiovizualului si a normelor CNA.

"In acelasi timp, articolul 6 din Directiva a Comisiei Europene din anul 2012 (Servicii mass-media si audiovizuale) prevede ca 'incitarea la ura pe criterii de rasa, sex, religie sau nationalitate este interzisa in serviciile mass-media audiovizuale. Guvernele trebuie sa se asigure ca programele mass-media audiovizuale si comunicatiile comerciale audiovizuale online nu contin astfel de incitari'", se mai subliniaza in comunicatul Patriarhiei Romane.

Datele reale

Patriarhia informeaza ca in Romania, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de scoli cu personalitate juridica si arondate, iar nu 4. 700 de scoli "asa cum dezinformeaza permanent cei ostili Bisericii".

"Daca astazi in Romania se inchid scoli si spitale, aceasta se intampla nu din cauza Bisericii Ortodoxe Romane, ci ca urmare a scaderii numarului populatiei, inclusiv a celei scolare", se mai precizeaza in comunicat.

In ceea ce priveste salariile personalului clerical si neclerical, reprezentantii Patriarhiei precizeaza ca statul roman nu plateste integral salariile acestuia, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60%.

"Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti.

Aceasta situatie este consecinta secularizarii averilor bisericesti de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci cand Biserica a fost deposedata de sursele de intretinere, iar Statul roman si-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent si intretinerea lacasurilor de cult. In prezent, cea mai mare parte a proprietatilor bisericesti nu au fost inca retrocedate proprietarilor de drept", se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, Patriarhia mentioneaza ca datele oficiale arata ca "sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 culte religioase recunoscute din Romania este de 10 ori mai mic decat bugetul pentru invatamant si reprezinta 0,2% din bugetul de Stat pe anul 2013, respectiv 0,08% din PIB-ul Romaniei pe anul 2013".

Pe de alta parte, se subliniaza faptul ca "autoritatile de stat nu sustin financiar opera social-filantropica a Bisericii".

"Suma de aproximativ 70 de milioane de lei folosita de eparhiile Patriarhiei Romane in anul 2012 pentru sustinerea celor 679 de institutii social-filantropice si a celor 767 proiecte si programe sociale cu aproximativ 1 milion de beneficiari si chiar activitatea sociala a Bisericii reprezinta veniturile proprii ale unitatilor bisericesti si sponsorizari", se mai arata in comunicatul Patriarhiei.

Totodata se reaminteste faptul ca "Biserica desfasoara o ampla opera pastorala, spirituala, educationala si culturala in societate, iar nu doar activitati social-filantropice, asa cum in mod eronat cred cei care, fara a avea o legatura cu Biserica, o ataca constant".

"In concluzie, este regretabil ca postul de televiziune Antena 3 continua aceeasi campanie de dezinformare a opiniei publice la adresa Bisericii si slujitorilor ei, asa cum proceda la comanda presa din perioada regimului comunist", se arata in incheierea comunicatului citat.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
ACUMA LA TV 11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa