Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 22 Ianuarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Preşedintele USR, Nicolae Manolescu: Premierul a promis că se va strădui să rezolve problemele uniunilor de creaţie

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Sambata, 21 Aprilie, 2012 | Nr. accesari stire 1976 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Preşedintele USR, Nicolae Manolescu: Premierul a promis că se va strădui să rezolve problemele uniunilor de creaţie

Primul ministru a promis că se va strădui să rezolve problemele uniunilor de creaţie, a afirmat, vineri, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu, la finalul întâlnirii reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România (ANUC) cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

"Întâlnirea a fost ok. Premierul a spus de mai multe ori că el cunoştea anumite lucruri şi că era pe fază, cum se spune, căuta soluţii şi, în general, la toate problemele ridicate s-a arătat dispus să rezolve", a declarat Manolescu, pentru AGERPRES, menţionând că primul ministru a spus că nu promite nimic, dar că se va strădui să facă cât mai mult.

Preşedintele USR a precizat că una dintre cele trei, patru probleme esenţiale abordate de reprezentanţii ANUC din cadrul "agendei destul de încărcate" a întâlnirii a fost aceea a continuării subvenţionării publicaţiilor culturale şi artistice, "unde nu sunt probleme", ca şi rediscutarea proiectului legii taxei de timbru, problemele generate de unele decizii ale Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), ori chestiuni legate de fiscalitate.

"S-a convenit ca în cazul taxei de timbru, în zilele următoare să dăm o formă definitivă şi să am solicitat să avem avizul guvernului, decizie la care, până acum, Ministerul Culturii s-a opus, şi sperăm că de data asta se va rezolva", a spus Manolescu.

El a informat că în ceea ce priveşte chestiunile fiscalităţii, reprezentanţii UNITER au solicitat degrevarea actorilor de a plăti sume exorbitante în baza unei legi nedrepte.

"S-a cerut o soluţie, pentru că blocarea temporară nu ajută, dar trebuie văzut cum se poate rezolva fără să fie încălcată legea şi în acelaşi timp fără să îi obligi pe nişte oameni care n-au fost informaţi să plătească sume de zeci de mii de euro", a precizat Manolescu.

În privinţa ORDA, preşedintele USR consideră că situaţia "e destul de încurcată" din cauză că "aceasta a făcut unele reglementări care compromite foarte multe lucruri în domeniul drepturilor de autor".

"Problema este că ORDA aplică o măsură care nu e constituţională", a subliniat Manolescu.

Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Petru Lucaci, a precizat că a solicitat premierului sprijin pentru organizarea la Bucureşti a unei bienale internaţionale purtând numele marelui Constantin Brâncuşi, ca şi pentru subvenţionarea unui program dedicat achiziţiilor de opere de artă contemporană, în vederea tezaurizării creaţiei actuale.

La întâlnirea cu premierul Ungureanu a participat şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, acesta semnalând şefului executivului situaţia în care unele institute al prestigiosului for de cultură şi ştiinţă riscă să dispară din cauza faptului că odată cu ieşirea la pensie a unor cercetători, foarte multe posturi sunt eliberate, dar acestea rămân blocate.

La întâlnirea cu primul ministru au mai participat, printre alţii: Constantin Pivniceriu, preşedintele interimar al Uniunii Cineaştilor şi presedintele în exerciţiu al ANUC, Peter Derer, preşedintele Uniunii Arhitecţilor, Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, Ion Caramitru, preşedintele UNITER, Monica Lotreanu, directorul executiv al ANUC şi senatorul Radu F Alexandru.

Alianţa Naţională a Uniunilor de Creatori din Romania - ANUC constituie cea mai largă formă de asociere de tip federativ a organizaţiilor creatorilor de artă şi artiştilor interpreţi profesionişti. Organizaţie neguvernamentală cu activitate non-profit şi apolitică, ANUC funcţionează ca mijloc sau cadru pentru dialog, informare reciprocă şi acţiune a uniunilor membre în vederea realizării unor obiective de interes comun.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa