Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 19 Februarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Gala Premiilor UNITER la cea de-a XX-a ediţie

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 23 Aprilie, 2012 | Nr. accesari stire 8442 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Gala Premiilor UNITER la cea de-a XX-a ediţie

Cele mai importante distincţii pentru spectacolele de teatru din anul 2011 vor fi acordate luni seară în cadrul Galei Premiilor UNITER care se va desfăşura la Sala Majestic a Teatrului Odeon, de la ora 21,00.

Ajunsă la ediţia cu numărul 20, gala, care premiază anual cele mai importante realizări artistice, îşi va desemna laureaţii în acelaşi loc în care în urmă cu aproape două decenii, în 1993, s-au acordat pentru prima dată premiile Uniunii Teatrale, într-un program iniţiat de Ion Caramitru în 1991.

Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.

De asemenea, cu ocazia fiecărei gale, Senatul UNITER acordă premiul de excelenţă, premii pentru întreaga activitate şi premii speciale.

La ediţia din acest an premiul de excelenţă îi revine regretatului regizor Alexandru Tocilescu (In memoriam), decedat în 2011, la sfârşitul lunii noiembrie.

Pentru întreaga activitate vor primi premii actorul Valer Dellakeza, actriţa Melania Ursu, regizorul Cristian Hadji-Culea, scenografa Judit Dobre-Kothay şi criticul şi istoricul de teatru Ştefan Oprea, iar premiile speciale le vor fi înmânate lui Arpad Konczei (pentru muzica de teatru), Ancăi Zamfirescu (pentru teatru de copii) şi lui Liviu Steciuc (pentru teatru de păpuşi).

Totodată, în cadrul Galei, vor mai fi acordate Premiul MECENA, Premiul special al preşedintelui UNITER, Premiul pentru "Cea mai bună piesă românească a anului" şi Premiul Consiliului Britanic.

Premiile UNITER se acordă anual la nouă categorii - Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună scenografie, Cei mai buni debutanţi, Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic.

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Ion Cocora şi Ion Parhon iar juriul final, cel care va decide câştigătorii în seara Galei, îi are în componenţă pe Puiu Antemir - scenograf, Jean Cazaban - critic de teatru, Mircea Morariu - critic de teatru, Rodica Negrea - actriţă şi Ludmila Patlanjoglu - critic de teatru.

Pentru Cel mai bun spectacol au fost nominalizate producţiile "Ivanov" de Cehov la Teatrul Bulandra, "Ultima zi a tinereţii" după Tadeusz Konwicki la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi "Vizita bătrânei doamne" de Friedrich Durrenmatt la Teatrul Naţional Bucureşti.

La categoria Cea mai bună regie nominalizaţii sunt Laszlo Bocsardi pentru "Caligula" de Albert Camus la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, Radu Alexandru Nica pentru "Mountainbikers" de Volker Schmidt la Teatrul German de Stat Timişoara şi Silviu Purcărete pentru "D'ale carnavalului" de I. L. Caragiale la Teatrul Naţional "Radu Stanca'" din Sibiu.

La premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal au fost nominalizate Claudia Ieremia pentru rolul Zoe din "O scrisoare pierdută" de Caragiale la Teatrul Naţional Timişoara, Mariana Mihuţ pentru rolul Bunica din "Îngropaţi-mă pe după plintă" de Pavel Sanaev la Teatrul Bulandra şi Oana Pellea pentru "Vocea umană" de Jean Cocteau la Teatrul Metropolis. Pentru Cel mai bun actor în rol principal au primit nominalizări Sorin Leoveanu pentru rolul titular din "Caligula" de Albert Camus la Naţionalul craiovean, Marian Râlea pentru rolul Saşa Saveliev din "Îngropaţi-mă pe după plintă" la Teatrul Bulandra şi Marius Turdeanu pentru rolul Emil Cioran din "Ispita Cioran" la Naţionalul sibian.

Nominalizări pentru rol secundar au primit actriţele Ioana Dragoş Gajdo - rolul Golde din spectacolul "Scripcarul pe acoperiş" la Teatrul "Regina Maria" din Oradea, Emoke Kato-Else din "Aniversarea" la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca şi Ana Ioana Macaria-Nastenka din "Însemnările unui necunoscut" la Teatrul Bulandra şi actorii Balazs Bodolai - Helmuth von Sachs din "Aniversarea" la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Victor Rebengiuc - Matvei Semionovici Sabelski din "Ivanov" la Teatrul Bulandra şi Cornel Scripcaru - Kirillici Lebedev tot din spectacolul "Ivanov".

Pentru Cea mai bună scenografie au fost nominalizaţi Vioara Bara - "Scripcarul pe acoperiş" (Teatrul "Regina Maria" din Oradea), Dragoş Buhagiar - "Ultima zi a tinereţii" (Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu) şi Nikola Toromanov - "Vizita bătrânei doamne" (Teatrul Naţional Bucureşti).

Pentru premiul la categoria Cel mai bun debutant concurează Attila Balogh pentru regia spectacolului "Trahinienele" (Teatrul "Tamasi Aron" din Sfântu-Gheorghe), Raluca Vermeşan pentru rolul Helen din spectacolul "XXL" (Fat Pig - Teatrului ACT) şi Cătălin Vieru pentru rolul Hlestakov din "Revizorul" (Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu-Vâlcea).

La secţiunea Teatru radiofonic premiul şi-l dispută trei producţii ale Societăţii Române de Radiodifuziune: "Argentina" - text şi regie Ilinca Stihi, "Părintele Arsenie Boca - taina iubirii" de Ion-Costin Manoliu, regia Nicolae Mărgineanu şi "Shylock" de Gareth Armstrong, regia Răzvan Popa.

Trofeul care însoţeşte premiile este opera artistului plastic Ion Bitzan.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa