Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

"Ultima zi a tinereţii", în regia lui Yuri Kordonsky, desemnat cel mai bun spectacol la Gala UNITER

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 24 Aprilie, 2012 | Nr. accesari stire 3629 ori | Comentarii stire 0 comentarii


Spectacolul "Ultima zi a tinereţii", în regia lui Yuri Kordonsky, de la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu a primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, luni seară, la Teatrul Odeon din Capitală, în cadrul celei de-a XX-a Gale a Premiilor UNITER. Scenograful spectacolului, Dragoş Buhagiar, a primit premiul înmânat de ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, şi le-a mulţumit atât regizorului spectacolului, cât şi directorului Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu.

"Yuri, îţi mulţumesc pentru spectacol, sunt onorat să primesc acest premiu. Felicitări, Constantin Chiriac, pentru că ai făcut posibilă această întâlnire pe care o aşteptam de ani de zile", a spus Dragoş Buhagiar.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Laszlo Bocsardi, pentru spectacolul "Caligula" montat la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, distincţia fiind primită de la actriţa Jacqueline Bisset şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Laszlo Bocsardi a mulţumit şi şi-a adus aminte de o întâmplare de la debutul său la Bucureşti, cu spectacolul "Nuntă însângerată".

"După spectacol, cineva m-a oprit pe stradă şi m-a întrebat: 'Dumneata eşti regizorul?', 'Da', 'Ce bine! Credeam că eşti mai tânăr'. Era Toca (n.r. - Alexandru Tocilescu)", a povestit Laszlo Bocsardi.

Distincţia pentru Cel mai bun actor în rol principal i-a revenit actorului Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul "Caligula" montat la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova. El a primit premiul de la preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, şi de la Mariana Mihuţ, care a fost distinsă şi ea cu premiul, înmânat de regizorul Michael Pennington, pentru Cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Bunica din spectacolul "Îngropaţi-mă pe după plintă" de la Teatrul "Bulandra" din Bucureşti.

Cel mai bun actor în rol secundar a fost desemnat Cornel Scripcaru, care a primit distincţia pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev din spectacolul "Ivanov", de la Teatrul "Bulandra" din Bucureşti, anunţarea câştigătorului fiind făcută de Marcel Iureş. Actorul nefiind prezent, va primi distincţia în cel mai scurt timp, a anunţat amfitrionul galei, preşedintele UNITER, Ion Caramitru.

Ioana Macaria a fost câştigătoarea premiului pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Nastenka din spectacolul "Însemnările unui necunoscut" de la Teatrul "Bulandra" din Bucureşti.

La categoria Cea mai bună scenografie câştigător a fost desemnat regizorul bulgar Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului "Vizita bătrânei doamne", de la Teatrul Naţional Bucureşti.

"Pentru cei mai mulţi dintre premiaţii galei acest premiu este un premiu naţional, pentru mine el reprezintă un premiu internaţional", a spus regizorul Toromanov în aplauzele sălii.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic i-a revenit producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune "Shylock", de Gareth Armstrong, regia Răzvan Popa. Premiul i-a fost înmânat regizorului de actorul Mircea Diaconu.

Distincţia pentru Cel mai bun debut i-a fost acordată tinerei Raluca Vermeşan pentru rolul Helen din spectacolul "XXL" de la Teatrul Act din Bucureşti. Emoţionată, tânăra actriţă a primit distincţia din mâna scriitorului Tobias Bancone.

Juriul care a desemnat câştigătorii în acest an a fost format din scenograful Puiu Antemir, actriţa Rodica Negrea şi criticii Ion Cazaban, Mircea Morariu şi Ludmila Patlanjoglu.

Două dintre momentele emoţionante ale galei au fost reprezentate de Premiul de excelenţă acordat, In memoriam, lui Alexandru Tocilescu şi de evocarea personalităţii marelui regizor Liviu Ciulei, căruia i-a fost dedicat un moment special al Galei.

Realizatoare a unei emisiuni culturale la TVR, Marina Constantinescu a vorbit despre Alexandru Tocilescu spunând că a fost "un rebel, un cinic şi un om extrem de inteligent".

Personalitatea lui Liviu Ciulei a fost evocată de actorul Victor Rebengiuc, care a spus despre marele regizor că "era un om blând, care ştia să te facă să-ţi găseşti drumul spre rol".

În cadrul galei au mai fost acordate Premii pentru întreaga activitate actorului Valer Dellakeza, actriţei Melania Ursu, regizorului Cristian Hadji-Culea, scenografului Judit Dobre-Kothay şi criticului şi istoricului literar Ştefan Oprea.

Premii speciale le-au mai fost acordate lui Arpad Konczei - pentru muzica de teatru, Ancăi Zamfirescu - pentru teatrul de copii şi lui Liviu Seciuc - pentru teatrul de păpuşi.

Tot un premiu special a primit şi Monica Andronescu, pentru critica de teatru, distincţie acordată de preşedintele secţiei române a AICT, Alice Georgescu.

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului acordat de Casa Regală a României i-a revenit în acest an spectacolului "Ultimul pact" de Oana Maria Cajal, căreia distincţia i-a fost înmânată de principele Nicolae al Greciei, cel de-al doilea fiu al regelui Constantin al II-lea şi reginei Anne-Marie.

Au mai fost acordate Premiul British Council, care i-a revenit directorului Festivalului Shakespeare, Emil Boroghină, şi Premiul Mecena, care i-a revenit pentru a zecea oară preşedintelui Unirea Shopping Center, Carmen Adamescu.

Premiul special al preşedintelui UNITER i-a fost acordat doctorului Sandu Mihai Cociaşu, "cel care are grijă de sănătatea actorilor", după cum a precizat amfitrionul galei, Ion Caramitru.

Ioan Gyuri Pascu a fost şi el unul dintre premianţii Galei UNITER, el primind o diplomă de excelenţă din partea Uniunii Teatrale.

Un alt premiat al galei a fost preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, care a primit o distincţie "pentru susţinerea dezinteresată şi consistentă a galei".

La finalul ceremoniilor de premiere, ministrul Culturii şi Patrimoniului Cultural, Kelemen Hunor, i-a făcut o surpriză preşedintelui UNITER, felicitându-l pentru împlinirea vârstei de 70 de ani şi oferindu-i o icoană şi diplomă pentru cei 20 de ani de când organizează Gala Premiilor UNITER.

"Ofer acest cadou unui actor, unui regizor care a împlinit, nu demult, vârsta de 70 de ani. De un an de zile este şeful celui mai mare şantier din Bucureşti. Este vorba de Ion Caramitru. La mulţi ani, Ion Caramitru!", a spus Kelemen Hunor.

Ion Caramitru i-a mulţumit ministrului pentru gestul său, spunând că se simte emoţionat.

"M-a emoţionat acest gen al dumneavoastră. Vă spun încă o dată la toţi: nu sunt bucuros că am împlinit 70 de ani. Nu e o mare bucurie, dar în acelaşi timp ai ocazia să priveşti retrospectiv la ceea ce ai făcut. Cred că UNITER-ul, această Uniune a noastră, îşi merită destinul, acela de a fi susţinută de mentorul ei", a afirmat Ion Caramitru.

Tot Ion Caramitru a mai primit un premiu, "în numele senatului UNITER", pentru ctitorul Galei UNITER, distincţia fiindu-i înmânată de scenaristul Dragoş Buhagiar împreună cu realizatorul TV Marina Constantinescu.

La eveniment au fost prezenţi alături de numeroşi oameni de cultură şi principesa Margareta şi principele Radu.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
ACUMA LA TV 20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta