Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 24 Februarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Filarmonica Arad : Jazz simfonic şi muzică romantică franceză

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 11 Iunie, 2012 | Nr. accesari stire 8761 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Filarmonica Arad : Jazz simfonic şi muzică romantică franceză

Cu o carieră împărţită între Broadway şi sala de concert, creator de refrene de mare popularitate, care definesc America între cele două războaie mondiale, dar şi al unor  partituri  precum  Rhapsody in Blue, Gershwin rămâne şi astăzi în topul preferinţelor auditorilor din toată lumea. 

Rhapsody in Blue este partitura centrală a concertului din 14 Iunie 2012, cel care precede ultimele gale lirice ale stagiunii şi încheie evenimentele cu configuraţie simfonică din seria actualului lanţ concertistic.

Ea va fi prefaţată de Siciliana Blues,  inspirata  lucrare cu pian concertant a compozitorului Cornel Ţăranu  - invitat şi el la eveniment - şi urmată de una dintre cele mai atipice capodopere ale secolului al XIX-lea francez, Simfonia în re minor de Cesar Franck.

Acompaniat de dirijorul Dorin Frandeş, Sorin Dogariu semnează încă o seară de bravură şi rezistenţă  pianistică, similară seratelor Haydn, Beethoven sau Liszt – Lipatti din 2009, 2010 şi 2011.

           

Compozitorul Cornel Ţăranu, invitat al serii simfonice

Născut în 1934, la Cluj Napoca, Cornel Ţăranu a studiat la Academia de Muzică Gheorghe Dima, unde s-a bucurat de îndrumarea unor mari personalităţi muzicale: Sigismund Toduţă (compoziţie), Antonin Ciolan (muzică de cameră) şi Eliza Ciolan (pian). Compozitorul s-a specializat la Paris (1966–1967), cu Olivier Messiaen şi Nadia Boulanger şi la Darmstadt (1968-1969), cu György Ligeti (analize muzicale), Bruno Maderna (dirijat) şi Christoph Caskel (percuţie).

Cadru didactic al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, din anul 1957, Cornel Ţăranu îndrumă în calitate de profesor universitar clasa de compoziţie şi stilistică muzicală. Este doctor în muzicologie şi membru corespondent al Academiei Române din 1993,  iar  din anul 1990, vice-preşedinte al Uniunii Compozitorilor din România.

Meritele sale artistice au fost recunoscute de guvernul francez, care în 2002 i-a oferit titlul de “Cavaler al Artelor şi Literelor”. Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost conferit de Universităţile de Muzică din Bucureşti şi Chişinău.

Cornel Ţăranu a susținut cursuri în Germania, Israel, Elveția şi Statele Unite ale Americii, iar ca promotor al muzicii contemporane, a înfiinţat în 1968 ansamblul Ars Nova fiind mentorul, dirijorul şi directorul artistic al acestuia. 

Siciliana Blues, lucrarea prezentată în această seară în premieră la Arad, este ultima dintr-un şir de lucrări concertante pentru pian şi orchestră în care compozitorul a atribuit pianului fie un rol solistic, fie l-a introdus în ansamblul orchestral, singur sau împreună cu alte instrumente. Anterioare Sicilienei au fost Concertul pentru pian şi orchestră (1963-1966), Intercalări pentru pian şi orchestră (1967), Cântec lung pentru clarinet, pian şi orchestră de coarde (1974), Prolegomene II pentru orchestră de coarde şi pian (1982) şi Sonata rubato II pentru oboi, pian şi orchestră de cameră (1988).

Siciliana Blues a fost prezentată în premieră la 13 iulie 1998, la Festivalul Româno-American din Constanţa, în interpretarea pianistului Andrei Deleanu şi a orchestrei de cameră „Marea Neagră”, sub bagheta dirijorului american Daniel Kessner. Lucrarea a fost înregistrată ulterior de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Horia Andreescu.

Dorin Frandeş a urmat cursurile Academiei de muzică Gheorghe Dima, studiind la clasa de pian a profesorului Harald Enghiurliu, apoi la clasa de dirijat orchestră îndrumată de maestrul Emil Simon, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie.

În timpul anilor de studii a participat la cursurile de vară ale maestrului Arwid Jahnson (St. Petersburg, Rusia) organizate de Academia de muzică “Franz Liszt” din Weimar şi la numeroase festivaluri pentru tineri dirijori de orchestră (Piatra Neamţ şi Buşteni) organizate de Colegiul criticilor şi muzicologilor din România.

În 1971 a devenit dirijor permanent al orchestrei simfonice din Sibiu şi a fondat în acelaşi an orchestra de cameră  Ars Cedonica a Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Din 1987 este dirijorul permanent al orchestrei noastre simfonice iar în perioada anilor 1992-2007 a fost directorul Filarmonicii de Stat Arad. La pupitrul ansamblurilor instituţiei a susţinut numeroase concerte vocal simfonice, simfonice şi educative pentru publicul oraşului Arad şi în străinătate (Ungaria, Germania, Elveţia, Austria, Serbia, Italia, SUA  şi Taiwan).

În 2002 Dorin Frandeş şi-a obţinut doctoratul la Academia de muzică Gheorghe Dima  din Cluj cu teza “Galaxia Edison Marconi - Modificări ale sonosferei în urma implicării efectelor curentului electric”.

A fost declarat „Omul anului” pentru anul 1997-1998 de către un institut de specialitate din Marea Britanie.

  Pianistul Sorin Dogariu este solistul Filarmonicii de Stat Arad şi profesor asociat la catedra de pian a Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. A predat pianul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi a susţinut numeroase cursuri de măiestrie, fiind frecvent invitat să facă parte din juriile unor concursuri internaţionale şi naţionale de pian.

           Absolvent al Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, la clasa de pian a profesorului Gabriel Amiraş, s-a perfecţionat în anul universitar 1996-1997 la Academia Pianistică Internaţională "Incontro col Maestro" din Imola - Italia, unde a frecventat clasa pianistului Lazar Berman.

          A susţinut peste 600 de concerte şi recitaluri la Filarmonicile din ţară şi a onorat invitaţii de peste hotare, pe scene de concert din Europa şi Asia.

              Sorin Dogariu a realizat înregistrări CD cu lucrări de Ceaikovski, Poulenc, Bernstein, Piazzola.

               Repertoriul său de concert cuprinde toate zonele de creaţie, de la preclasic până la literatura concertistică românească actuală.

   În Anul Internaţional Joseph Haydn (2009), pianistul şi-a asumat parcurgerea integralei lucrărilor concertistice pentru clavecin, orgă şi pian de Joseph Haydn semnând printre alte evenimente de excepţie, debutul anului aniversar (5 Februarie 2009) şi seara de divertismente din Festivalul Arădean de Muzică Vieneză (19 Noiembrie 2009).

  În luna noiembrie a anului 2011, în concertul organizat în cinstea Zilei Naţionale a României de către Ambasada României la Bruxelles dar şi în programele de schimburi culturale între oraşele Heist op den Berg, Pécs şi Arad, Sorin Dogariu şi-a dovedit  performanţele şi abilităţile în trei dintre cele mai complexe creaţii pianistice universale: Concertul nr.5 în mi bemol major „Imperialul” de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 1 în mi bemol major de  Franz Liszt  şi Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti.

  În 2010, pianistul şi-a susţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având ca temă de studiu Concertul românesc pentru pian şi orchestră.

 

Director – Dr. Alin Văceanshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
ACUMA LA TV 18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa