Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 22 Septembrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Expoziţia "Patrimoniul din Roşia Montană în imagini", vernisaj în Casa Ion Mincu

Categorie stire Cultura | Autor stire Iuli Neata | Data publicare Miercuri, 10 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 855 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Expoziţia

Expoziţia de fotografie "Patrimoniul din Roşia Montană în imagini" a fost vernisată marţi seara în Casa Ion Mincu, recent restaurată, şi Grădina OAR.


Fotografiile cuprinse în expoziţie au fost realizate în cadrul unui atelier desfăşurat în Roşia Montană în perioada iunie - august 2012, cu participarea fotografilor Ştefan Angelescu, Cătălin Chiriloi, Edmond Kreibik, Johannes Kruse, Manfred Mehrer, Radu Sălcudean, Călin Şuteu şi Daniel Vrăbioiu.


"Proiectul a avut ca obiectiv o documentare a patrimoniului natural şi cultural de la Roşia Montană, o documentare profesională în imagini. (...) Expoziţia este realizată cu imagini care redau Roşia Montană într-un fel în care de cele mai multe ori nu se vede în public. În media românească, la ziare sau la televiziune, când se discută despre Roşia Montană ilustraţia este făcută cu imagini catastrofale, care arată distrugerea, arată ruinare. Într-adevăr există aşa ceva în Roşia Montană dar există şi multe alte lucruri şi noi am vrut să arătăm şi toate lucrurile acestea pe care cei care nu au fost acolo nu au de unde să le cunoască şi, bineînţeles, avem norocul să arătăm imagini făcute de nişte profesionişti", a declarat, pentru AGERPRES, Ştefan Bâlici, vicepreşedintele a|r|a - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, şi, totodată, unul dintre organizatorii evenimentului.


Prezenţi la vernisaj, doi dintre autorii lucrărilor, Daniel Vrăbioiu şi Ştefan Angelescu, au declarat că nu se aşteptau să găsească la Roşia Montană atâtea locuri frumoase şi i-au îndemnat pe toţi cei care răspund de zonă să oprească distrugerile care au început în timpul regimului trecut şi continuă în prezent.


"Când am ajuns acolo am descoperit o zonă de vis, o zonă superbă şi nişte oameni absolut superbi, primitori, calzi, ceea ce m-a făcut să-mi schimb cu totul părerea despre ceea ce se întâmplă acolo. (...) Sper să ajungeţi acolo şi să vedeţi tot ceea ce am văzut şi noi acolo. (...) Sper ca această expoziţie să ducă la un lucru foarte bun şi anume stoparea distrugerilor care se întâmplă în zonă", a declarat fotograful Ştefan Angelescu.


Proiectul "Patrimoniul din Roşia Montană în imagini" îşi propune creşterea vizibilităţii patrimoniului cultural de la Roşia Montană, în sprijinul unei mai bune conştientizări a valorii excepţionale a acestuia. Proiectul are la baza realizarea unui repertoriu fotografic al patrimoniului de către artişti fotografi şi prezentarea acestuia în cadrul unei expoziţii itinerante în ţară şi străinatate.


Expoziţia a fost prezentată iniţial în cadrul festivalului FânFest desfăşurat în luna august la Roşia Montană, iar ulterior, în luna septembrie, la Cluj în Bastionul Croitorilor. După prezentarea din Bucureşti, expoziţia urmează să fie itinerată pentru aproximativ o lună la Viena şi apoi din nou în ţară.


Programul de vizitare al expoziţiei este 9 - 14 octombrie, luni - sâmbătă între orele 10,00 - 17,00, şi duminică între orele 10,00 - 14,00.


Proiectul este derulat de Asociaţia Alburnus Maior şi partenerii a|r|a - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, EXTRAART şi FORMATEST, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
ACUMA LA TV 19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa