Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 09 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Seara de colinde a Filarmonicii din Arad

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 21 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1069 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Seara de colinde a Filarmonicii din Arad

Preambul al Sărbătorii Naşterii Domnului, rezervat cântecelor "binevestitoare"şi retrăirii datinilor, concertul de colinde împlineşte calendarul întâlnirilor noastre spirituale.

Seara de 22 Decembrie este seara de colinde a corului academic, dirijat de Robert Daniel Rădoiaş, în care clasicii muzicii corale româneşti - Tiberiu Brediceanu, Ioan D. Chirescu, Dimitrie G. Kiriac, Gheorghe Cucu, Nicolae Lungu, Timotei Popovici sau Emil Monţia - îşi spun încă odată cuvântul prin extraordinarele prelucrări sau armonizări ale creaţiilor seculare.

Cântecele de sărbătoare ale altor spiritualităţi sunt cuprinse în selecţia de după pauză, rezervată versiunilor orchestrale sau cu cor şi orchestră, apărute sub semnătura compozitorilor şi orchestratorilor Alin Văcean, Peter Martin sau Arthur Harris şi dirijate de Matei Pop.

Adeste fideles - imnul latin al Crăciunului, alături de popularele O Tannenbaum şi Silent Night, desprinse din tradiţia secolului al XIX-lea, fac parte din listele de preferinţe ale auditorilor din întreaga lume. Acestora li se alătură refrenele laice ale sărbătorii precum Jingle Bells şi nu în ultimul rând mai vechiul şi dinamicul We Wish You a Merry Christmas care încheie în mod tradiţional colecţia de cântece de Crăciun, aducând odată cu el şi urările universale pentru Noul An.

Născut la Ploieşti, dirijorul Robert Daniel Rădoiaş a absolvit în anul 1995 Liceul de Artă din oraşul natal, la specialitatea interpretare instrumentală – vioară. După anii de studiu la Universitatea „Transilvania” din Braşov (1995-2000), urmează cursurile de masterat în Stilistică dirijorală, avându-i ca profesori pe Nicolae D. Bica (dirijat coral), Ludovic Bács (dirijat orchestră) şi Dan Buciu (cursuri teoretice). În iunie 2011 şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată „Sergiu Celibidache - un fenomen muzical al sec. al XX-lea. O privire monografică”, sub coordonarea profesorului Dan Dediu-Sandu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Ca urmare a obţinerii unor burse a participat la cursurile de dirijat organizate de Bayerische Musikakademie Marktobersdorf(Germania) sub îndrumarea profesorului Volker Hämpfling de la Robert-Schumann-Hochschule din Düsseldorf (2003) şi la cel de al treilea Concurs Internaţional pentru Tineri Dirijori de Cor de la Viena (Austria), concurs organizat de Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien (2004).

Robert Daniel Rădoiaş a desfăşurat activităţi didactice la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov (2000-2001, 2005-2006), ca îndrumător al cursului de dirijat coral din cadrul specializării Pedagogie muzicală şi la Universitatea Emanuel din Oradea (2002 -2009), în calitate de lector la disciplinele dirijat coral şi ansamblu coral.

Ca dirijor al corului mixt de cameră al Universităţii Emanuel din Oradea, în 2005 a concertat în Rusia, unde a prezentat alături de Orchestra Academică a Filarmonicii din St. Petersburg oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach. La conducerea aceleiaşi formaţii corale a câştigat în 2004 premiul II la Youth & Music Festival – Viena.

Din anul 2007 este dirijorul Corului academic al Filarmonicii de Stat din Arad, alături de care susţine o activitate concertistică intensă, concretizată şi în turnee în Olanda, Austria (Festivalul de Operă Sankt Margarethen)şi Franţa. La ediţia din 2011 a Festivalului Internaţional George Enescu, a realizat alături de ansamblul coral prima audiţie a simfoniei Hölderlin de Peter Ruzicka şi a Simfoniei nr.5 de George Enescu.

Născut în Cluj în anul 1980 într-o familie de muzicieni, Matei Pop a urmat secţia germană a Colegiului Naţional „George Coşbuc” din Cluj. Apoi a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din acelaşi oraş, urmând în paralel secţiile de dirijat şi compoziţie, pe care le-a absolvit în anul 2005 ca şef de promoţie. Formaţiei sale multilaterale i se adaugă studiul mai multor instrumente – pian, trombon, flaut, percuţie, violoncel – ca şi experienţa de dirijor permanent al Orchestrei de cameră „Victor Papilian”, unde timp de şase ani (2001-2007) a asigurat atât conducerea muzicală cât şi managementul concertelor.

A efectuat stagii de perfecţionare şi cursuri de măiestrie de dirijat cu Gianluigi Gelmetti (Accademia Chigiana - Siena, Italia, 2006-2007), Zoltán Pesko (International Bartók Seminar - Szombathely, Ungaria, 2012), Peter Eötvös şi Pierre Boulez (Lucerne Festival Academy - Elveţia, 2012).

În anul 2007, după absolvirea masteratului în dirijat, devine cadru didactic al Academiei de Muzică din Cluj, predând succesiv forme, armonie, citire de partituri, clasa de orchestră. În acelaşi an îşi începe activitatea de dirijor profesionist, evoluând ca invitat la pupitrul Filarmonicilor din Cluj, Târgu Mureş, Arad, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Odorheiul Secuiesc, Ploieşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, al Orchestrei de cameră a Radiodifuziunii din Bucureşti, al Operei Maghiare din Cluj şi al Teatrului Muzical “Nae Leonard” din Galaţi precum şi al Filarmonicii din Chişinău (Republica Moldova). În repertoriul de operă, activităţile sale s-au desfăşurat până în prezent exclusiv în străinătate, fiind invitat în calitate de dirijor asistent la următoarele instituţii: Teatro Petruzzelli – Bari, Italia (Wagner: Tetralogia, 2008-2011), Oper Frankfurt – Germania (Verdi: Don Carlos, 2008) şi Associación Bilbaiana de Amigos de la Ópera – Bilbao, Spania (Strauss: Ariadne auf Naxos, 2008).

În cadrul Academiei de Muzică din Cluj este dirijor al Orchestrei studenţeşti „Antonin Ciolan” şi al Ansamblului de muzică contemporană „Ad Hoc”.

Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Arad                                                                              share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
ACUMA LA TV 09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa