Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 26 Februarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cătălina Buzoianu, Doctor Honoris Causa al UNATC

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 30 Ianuarie, 2013 | Nr. accesari stire 632 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cătălina Buzoianu, Doctor Honoris Causa al UNATC

Reputata regizoare Cătălina Buzoianu, eminent pedagog al şcolii româneşti de teatru, a primit miercuri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale Bucureşti" (UNATC), în cadrul unei festivităţi desfăşurate în sala Ileana Berlogea a universităţii.

Prof. unv. dr. Laurenţiu Damian a elogiat activitatea de excepţie a Cătălinei Buzoianu. Un film realizat de cunoscutul regizor, în care sărbătorita rememorează momente de vârf din activitatea sa, a fost prezentat în cadrul ceremoniei.

"Am fost foarte ataşată de oamenii care au lăsat o urmă", mărturiseşte în film regizoarea, pentru care teatrul, ai cărui pereţi se mândreşte ai fi "spart", scoţându-l în agora, "înseamnă viaţă".

Un Laudatio atipic, despre un om drag care i-a marcat începuturile, a fost susţinut de regizorul Felix Alexa, student al Cătălinei Buzoianu, care a vorbit despre "parcursul artistului unic, dar şi despre "omul eteric" emanând o forţă extraordinară care vine din talentul marii artiste.

"Cătălina Buzoianu a dat teatrului românesc momente greu de prins în cuvinte", a spus Alexa, regizoarei fiindu-i înmânată diploma şi roba, în aplauzele îndelungi ale asistenţei.

"Institutul e un loc de graţie, un templu, ceva de neatins, de când soţul meu (n.r. actorul Papil Pnduru) m-a împins pe porţile instituţiei", a mărturisit regizoarea.

Ea a vorbit despre "viaţa ca o succesiune de birouri", amintind întâlnirile cu Octavian Cotescu, Liviu Ciulei, ori Frank Streller.

Printre invitaţi s-au numărat personalităţi ale lumii culturale, mari actori, scenografi, coregrafi, muzicieni, artişti apreciaţi de publicul larg, împreună cu care Cătălina Buzoianu a realizat spectacole antologice.

Evenimentul a fost inclus într-o serie de manifestări festive, organizate de UNATC, cu ocazia celebrării, miercuri, a patronului spiritual al prestigioasei instituţii, marele I. L. Caragiale.

Cătălina Buzoianu s-a născut în 13 aprilie 1938, la Brăila.

După absolvirea institutului a fost repartizată la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, apoi a fost regizor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, până în anul 1973.

În perioada 1979-1985 a fost prim-regizor permanent la Teatrul Mic din Bucureşti, apoi regizor permanent la Teatrul Bulandra, din 1985 până la pensionare, în 2006.

A realizat numeroase adaptări pentru teatru după romane ale unor autori consacraţi, una din cele mai cunoscute reuşite în acest sens fiind premiera de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra cu "O dimineaţă pierdută" după romanul omonim al Gabrielei Adameşteanu.

Pe lângă teatru, a regizat şi spectacole de operă şi a colaborat cu multe teatre din ţară şi din străinătate.

În paralel cu activitatea de regizor, începând din anul 1975, Cătălina Buzoianu a fost profesoară la Catedra de Regie Teatru a IATC Bucureşti (azi UNATC), din 1990 ocupând şi funcţia de decan al Secţiei de Teatru.

După pensionare, predă la masterat cursurile de Antropologie şi de Forme alternative de teatru.

Printre foştii studenţi se numără Mihai Măniuţiu, Alexandru Dabija, Cristian Hadji Culea, Felix Alexa, Laurenţiu Damian, Mihai Manolescu, Ovidiu Bose Paştină, Vlad Massaci, Cristian Juncu, Sorin Militaru, Theodora Herghelegiu, Anca Colţeanu, Mona Chirilă.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa