Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 24 Februarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Filarmonica de stat Arad : Capodopere de la începuturile romantismului Joi 4 Aprilie 2013 ora 19.00

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 03 Aprilie, 2013 | Nr. accesari stire 598 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Filarmonica de stat Arad : Capodopere de la începuturile romantismului Joi 4 Aprilie 2013 ora 19.00

Unitar prin concepţie şi interpretare, reunind trei capodopere ale literaturii universale, primul simfonic al lunii aprilie reflectă debutul epocii romantice şi se concentrează asupra reconfigurărilor de limbaj de la îmbinarea secolelor XVIII şi XIX.

Întrunind similitudini de formă, textură şi tehnică instrumentală cu clasicii predecesori, Felix Mendelssohn Bartholdy apelează la stimuli extra muzicali şi stabileşte în conformitate cu limbajul nou al veacului, conexiuni cu literatura, istoria sau geografia. Mendelssohn Bartholdy este cel care a dat viaţă „primului tablou marin al muzicii romantice” odată cu uvertura Hebridele (1830), programată în deschiderea programului simfonic dar şi cel care a lăsat moştenire unul dintre cele mai spectaculoase ópusuri violonistice ale vremii, Concertul în mi minor op.64.

Pregătit ca moment central al serii dirijate de Romeo Rîmbu, “marele favorit” al violoniştilor concertişti este argumentat instrumental de unul dintre cei mai tineri multipli laureaţi naţionali şi internaţionali, Remus Rîmbu, cel care îşi continuă pregătirea şi performanţele la Universitatea de Muzică din Viena.

Partea a doua a concertului simfonic din 4 Aprilie 2013 readuce ca audiţie Simfonia în sol minor nr. 40, cea mai romantică dintre capodoperele lui Wolfgang Amadeus Mozart, apărută în 1788, ca număr secund al celebrei trilogii simfonice finale.

Medalion Astor Piazzolla Joi 11 Aprilie 2013 ora 19.00

L-a preţuit pe Bach şi i-a avut ca sfătuitori pe marii formatori ai secolului XX - Bela Wilda (discipol al lui Rahmaninov), Arthur Rubinstein, Nadia Boulanger, Mstislav Rostropovici. A urmat calea genialilor clasici şi după exemplul acestora, s-a bazat pe experienţele interpreţilor de primă mână, cultivând o relaţie cu totul specială cu publicul care l-a admirat .

            Astor Piazzolla a iubit tangoul, jazzul şi muzica clasică şi în mod firesc, amprenta sonoră a muzicii scrise de el le cuprinde pe toate trei.

            Fondată pe tradiţia tangoului argentinian, inspirată de instrumente şi armonii neobişnuite, îmbogăţită prin sugestiile simfonice ale unor reformatori, precum Stravinski şi în acelaşi timp eliberată de orice urmă de convenţionalism, datorită conexiunilor sublime cu experienţele din lumea jazzului, muzica lui Astor Piazolla este muzica unui idol al secolului abia încheiat.

Tangazo, Adios Nonino sau Violentango sunt câteva dintre titlurile de carieră abordate acum şi în programul Filarmonicii, într-un simfonic în intregime dedicat. Pe scena de la Palat, în seara de 11 Aprilie 2013 de la ora 19.00, Medalionul Astor Piazzola reuneşte o distribuţie internaţională, coordonată de invitatul principal al serii, dirijorul croat Miran Vaupotić, căruia i se alătură pe podiumul soliştilor Ekaterina Matiushenkova, flaut(Rusia), Alexei Belousov, chitară (Israel), Charlene Farrugia, pian (Malta), Franko Božac, baian (Croaţia) şi Ivana Levak Vaupotić, baian (Croaţia).

Trubadurul de Giuseppe Verdi Joi 18 Aprilie 2013 ora 19.00

În seara de 18 Aprilie 2013 de la ora 19.00, în plin an aniversar Giuseppe Verdi, Filarmonica mizează pe o nouă experienţă lirică. Trubadurul, una dintre cele mai aclamate opere din istoria muzicii universale este pregătită pentru versiunea de concert, alăturând voci experimentate ale scenelor actuale. Tenorul Hector Lopez de la Opera Naţională din Bucureşti, soprana Carmen Gurban de la Opera Naţională Româna din Cluj Napoca, baritonul Sandor Balla (Contele de Luna) şi mezzosoprana Orsolya Veress (Azucena) de la Opera Maghiară din Cluj Napoca sunt vocile principale ale distribuţiei, conducerea muzicală revenindu-i dirijorului clujean József Horváth.

“Opera bel canto” a lui Giuseppe Verdi, Trubadurul este una dintre cele mai populare spectacole ale repertoriului universal. Compusă între Rigoletto şi Traviata, Trubadurul dezvoltă o intrigă enigmatică şi un discurs muzical dintre cele mai opulente, descoperind unele dintre cele mai senzaţionale arii, duete şi ansambluri create vreodată pentru un spectacol de operă italiană.Urmărind un ideal artistic şi dramatic fără precedent, Verdi evidenţiază aici vocalitatea în scopul diversificării emoţiilor şi amplifică componenta melodică imprimându-i trăsăturile propriei sale sensibilităţi.

Versiunea noastră de concert implică ansamblul mare de scenă - corul academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş şi orchestra simfonică şi continuă lista de distribuţie cu soliştii Petre Burcă (Ferrando), Lucia Aioanei (Ines), Ioan Moţiu (Ruiz şi Mesager) şi David Buzgău (Ţiganul bătrân).

 

Recital de arii sacre  Luni 22 Aprilie 2013 ora 19.00

Parcurgem timpul prepascal confruntându-ne cu unele dintre cele mai inspirate creaţii spiritual ale literaturii universale. Luni, 22 Aprilie 2013, de la ora 19.00, Filarmonica programează în sala ei de concerte un Recital de arii sacre, interpretate de artişti lirici ai corului academic.

Programul cuprinde decupaje religioase din marile partituri ale repertoriului occidental, semnate de-a lungul timpului de Alessandro Stradella, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi sau Gabriel Fauré.

În detaliu, selecţia conţine fragmente de Recviem sau Misă şi inserează printre referinţele de bază ale audiţiei, precum Petite Messe Solennelle de Gioacchino Rossini, Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart sau Messa da Requiem de Giuseppe Verdi, arii religioase cu destin individual.

Componenta muzicală a serii a fost alcătuită de soprana Lucia Aioanei, mezzosoprana Simona Mocuţa, tenorul Ioan Moţiu şi baritonul David Buzgău, acompaniaţi la pian de Daniela Colceriu.

Capodopere preclasice Joi, 25 Aprilie 2013 ora 19.00

 

Marile succese orchestrale ale lui Georg Friedrich Händel, Suitele Muzica apelor şi Focuri de artificii, ocupă şi astăzi la o distanţă de mai bine de 250 de ani de la apariţia lor, un loc important în repertoriul modern. Acoperind nevoia de ambiental, Händel creează în prima jumătate a secolului al XVIII-lea două ópusuri de mare forţă şi relevanţă, care să susţină nevoia de ceremonial a suveranilor momentului.

Prima în ordinea apariţiei, Muzica apelor a fost proiectată ca fundal sonor pentru ceremonia regală programată să se desfăşoare pe râul Tamisa la 17 Iulie 1717 şi care îi era destinată regelui George I. A doua, Focuri de artificii, a fost creată trei decenii mai târziu, la comanda Regelui George al II-lea şi a însoţit un spectacol pirotehnic fără precedent, organizat în faimoasele grădini de la Vauxhall/Greenpark, în cinstea păcii de la Aachen din 1748.

Împreună cu Suitele I şi III pentru orchestră de Johann Sebastian Bach, ele alcătuiesc un admirabil tablou de epocă, creionat pe scena de concerte a Filarmonicii în această ultimă seară de joi a lunii. În 25 Aprilie de la ora 19.00, iubitorii muzicii preclasice sunt aşteptaţi la o memorabilă întâlnire cu muzica secolului lui Bach şi Haendel, interpretată de orchestra simfonică a Filarmonicii sub bagheta dirijorului Cristian George Neagu.

Ultimele Şapte Cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce Luni,29 Aprilie 2013 ora 19.00

Ultimele Şapte Cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce de Joseph Haydn, una dintre cele mai cunoscute creaţii destinate timpului prepascal din întreaga literatură muzicală universală va putea fi audiată în seara extraordinară de recital, organizată în 29 Aprilie 2013 la ora 19.00, pe scena de concerte a Filarmonicii.

Reluarea şi includerea acestei lucrări - datată 1796 - în prima seară a Săptămânii Mari se realizează pe suportul unuia dintre cele mai performante ansambluri camerale ale României, Cvartetul Transilvan din Cluj Napoca, alcătuit din renumitul violonist Gabriel Croitoru unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai momentului - vioara I,  Nicuşor Silaghi-vioara a II-a, Marius Suărăşan - violă şi Vasile Jucan-violoncel.

Concepute ca suport pentru meditaţie în Săptămâna Sfântă, momentele spirituale inspirate de cuvintele rostite de Mântuitor pe crucea Golgotei probează încă o dată unicitatea şi genialitatea capodoperelor perioadei clasice.

Cunoscute şi sub numărul de op.51, sublimele meditaţii sunt urmate în program de Cvartetul op.103 nr. 54, care completează seara Haydn cu ultimul autograf dedicat de compozitor ansamblului său preferat.

Reamintim totodată melomanilor că violonistul Gabriel Croitoru cântă pe celebrul instrument care i-a aparţinut lui George Enescu, “Catedrala”, un exemplar semnat în 1731 de Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu).

 

.

Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Aradshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
ACUMA LA TV 17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa