Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Filmul "Blancanieves" a câştigat Marele premiu la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 22 Aprilie, 2013 | Nr. accesari stire 1029 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Filmul

Pelicula spaniolă "Blancanieves", cu regia şi scenariul semnate de Pablo Berger, a câştigat duminică seară Marele Premiu al celei de-a noua ediţii a Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF) 2013, în cadrul Galei de închidere care a avut loc la Cinema Studio.

Filmul este o reinterpretare a clasicului basm Albă ca Zăpada cu acţiunea plasată în lumea toreadorilor din Sevilla anilor '20. Filmat în alb/negru şi fără dialoguri, filmul lui Pablo Berger continuă cumva experimentul "The Artist", dar alege să omagieze cinema-ul european de început de secol XX, cu accent pe expresionismul german.

Premiul a fost înmânat de criticul de film Dan Făinaru, preşedintele juriului, directorului Institutului Cervantes în România, Juan Carlos Vidal.

"Sunt convins că o să se bucure (n.r. - Pablo Berger) când o să se audă că a primit acest premiu care cu siguranţă o să-l ajute în carieră. Acest film reprezintă un omagiu adus noii generaţii de cineaşti spanioli. (...) Absolut întâmplător am văzut filmul când eram în Spania şi mi se pare un film modern în felul în care se apropie de subiectele Spaniei moderne", a spus Juan Carlos Vidal.

Premiul pentru cea mai bună regie a revenit regizorului Amir Manor pentru filmul israelian "Epilog". Pelicula prezintă un cuplu în vârstă care nu se poate adapta Israelului modern şi schimbărilor sociale care se petrec în jur.

Alice Lowe şi Steve Oram au primit premiul pentru Cel mai bun scenariu pentru filmul "Sightseers" în regia lui Ben Wheatley.

Pelicula prezintă un cuplu banal care se transformă într-un Bonnie şi Clyde de mâna a doua, în timp ce vacanţa lor prin Anglia rurală se îmbibă cu sânge.

Filmul american "Wrong" cu regia şi scenariul semnate de Quentin Dupieux a fost declarat câştigătorul Premiului criticii.

Potrivit motivaţiei juriului, "Wrong" este un film "care nu poate fi încadrat în niciun gen". "Este un film foarte proaspăt şi vine din partea unui om care nu face film formal", potrivit juriului.

Filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină, "Love Building", a câştigat duminică seară atât Premiul publicului, votat de spectatorii festivalului, cât şi o menţiune specială din partea juriului competiţiei.

Juriul competiţiei şi-a motivat decernarea menţiunii pentru filmul "Love Building" prin faptul că pelicula "debordează de entuziasm, de tinereţe şi de energie, este un film de debut şi sperăm să aibă o carieră lungă".

Juriul care a decis câştigătorii a fost compus din Grazia Volpi, producătoarea filmului "Cezare deve morire", Horia Lapteş, director de imagine, Dragan Marinkovic, organizatorul Festivalului de Film Documentar şi de Scurtmetraj de la Belgrad, Andre Ceuterick, directorul Festivalului Filmului de Dragoste de la Mons, şi reputatul critic de film Dan Făinaru, colaborator permanent la Screen International. Juriul criticii i-a avut în componenţă pe Anca Grădinariu, Florin Barbu şi Laurenţiu Damian.

În cadrul Galei de închidere a celei de-a noua ediţii a B-EST IFF au fost acordate şi două Premii de Excelenţă, regizoarei Elisabeta Bostan şi regizorului israelian Amos Gitai.

Seara s-a încheiat cu proiecţia filmului "Cesare deve morire" în regia veteranilor Paolo & Vittorio Tavini, film laureat cu Ursul de Aur la ediţia din 2012 a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Cea de-a 9-a ediţie a B-EST IFF s-a desfăşurat în perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea şi sala Elvira Popescu.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti a fost organizat de Fundaţia Culturală CHARTA cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta