Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 22 Septembrie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Actriţa Luminiţa Gheorghiu este imaginea celei de-a 12-a ediţii a TIFF

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 26 Aprilie, 2013 | Nr. accesari stire 1061 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Actriţa Luminiţa Gheorghiu este imaginea celei de-a 12-a ediţii a TIFF

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, elogiată de presa internaţională pentru rolul din filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Berlin, este imaginea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.

Marii actriţe îi va fi decernat Premiul de Excelenţă la gala de închidere a TIFF.

"Ideea de plecare a fost aceea de a provoca o întâlnire între două personalităţii definitorii ale filmului românesc: regizorul Cristi Puiu şi actriţa Luminiţa Gheorghiu. Consider că între cei doi artişti există o alchimie fantastică, de aceea i-am acordat lui Puiu o Carte Blanche în imaginarea campaniei vizuale a festivalului din acest an, a posterului şi a spotului promoţional. Nu e o campanie tradiţională, în sensul publicitar al cuvântului, ci o serie de secvenţe şi de instantanee, de momente de cinema pur'', spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cariera Luminiţei Gheorghiu, începută acum mai bine de 30 de ani, este strâns legată de cea a lui Cristi Puiu, care a distribuit-o în toate cele trei lungmetraje ale sale - "Marfa şi banii" (2001), "Moartea domnului Lăzărescu" (2005) şi ''Aurora'' (2010). Rolul asistentei din "Moartea domnului Lăzărescu" i-a adus Premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Namur şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar din partea Asociaţiei Criticilor din Los Angeles.

Afişul TIFF, conceput de Cristi Puiu după o fotografie realizată de Luchian Ciobanu în timpul filmărilor pentru spotul TIFF şi realizat împreună cu Iulian Puiu, este inspirat de o scenă din filmul "Secvenţe" (1982), în regia lui Alexandru Tatos, cu Luminiţa Gheorghiu.

"Eu am descoperit-o pe Luminiţa Gheorghiu în 'Moromeţii', dar ceva mai târziu am văzut-o în 'Secvenţe', un film mai vechi decât 'Moromeţii'. Vizualul face trimitere la o scenă din 'Secvenţe', singura de altfel în care apare Luminiţa. Mircea Diaconu invită echipa de filmare la el acasă pentru a-i arăta colecţia de ascuţitori, dar, fiind foarte supărat pe soţia sa, a pedepsit-o şi a închis-o într-o cameră. Când deschide uşa, Luminiţa stă pe marginea patului. Desigur, posterul e mai colorat, există în el mai multe elemente simbolice, dar face trimitere la acel moment al Luminiţei şi, în esenţă, face trimitere la cinema", explică regizorul Cristi Puiu.

"A fost o surpriză foarte mare şi m-am simţit onorată că m-au ales pe mine. Iar reîntâlnirea cu Cristi Puiu a fost foarte plăcută, am colaborat la trei filme deja, ne cunoaştem bine şi cred că vom lucra împreună până când viaţa ne va despărţi", spune Luminiţa Gheorghiu.

Actriţa a avut roluri memorabile în "Moromeţii" (1988) de Stere Gulea, şi "Code Inconnu" (2000) în regia lui Michael Haneke. De-a lungul timpului, a colaborat cu cineaştii Lucian Pintilie, Alexandru Tatos şi Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" din Bucureşti. A jucat în lungmetrajele "A fost sau n-a fost ?" de Corneliu Porumboiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, şi "Faţa galbenă care râde" de Constantin Popescu. În 2010, a câştigat Premiul Gopo pentru rolul secundar din "Francesca", în regia lui Bobby Păunescu. Luminiţa Gheorghiu deţine rolul principal în filmul "Sunt o babă comunistă" de Stere Gulea, care va avea premiera în acest an.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
ACUMA LA TV 19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa