Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 24 Februarie, 2020

Warning: include(/home/r39621bari/public_html/sabloane_c/4b408321568f9dd1a2280a4b75a97bd2781b7d4f.file.top_menu.tpl.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/r39621bari/public_html/core/sysplugins/smarty_internal_template.php on line 434
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Actriţa Luminiţa Gheorghiu este imaginea celei de-a 12-a ediţii a TIFF

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 26 Aprilie, 2013 | Nr. accesari stire 1122 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Actriţa Luminiţa Gheorghiu este imaginea celei de-a 12-a ediţii a TIFF

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, elogiată de presa internaţională pentru rolul din filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Berlin, este imaginea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care se va desfăşura între 31 mai şi 9 iunie, la Cluj-Napoca.

Marii actriţe îi va fi decernat Premiul de Excelenţă la gala de închidere a TIFF.

"Ideea de plecare a fost aceea de a provoca o întâlnire între două personalităţii definitorii ale filmului românesc: regizorul Cristi Puiu şi actriţa Luminiţa Gheorghiu. Consider că între cei doi artişti există o alchimie fantastică, de aceea i-am acordat lui Puiu o Carte Blanche în imaginarea campaniei vizuale a festivalului din acest an, a posterului şi a spotului promoţional. Nu e o campanie tradiţională, în sensul publicitar al cuvântului, ci o serie de secvenţe şi de instantanee, de momente de cinema pur'', spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cariera Luminiţei Gheorghiu, începută acum mai bine de 30 de ani, este strâns legată de cea a lui Cristi Puiu, care a distribuit-o în toate cele trei lungmetraje ale sale - "Marfa şi banii" (2001), "Moartea domnului Lăzărescu" (2005) şi ''Aurora'' (2010). Rolul asistentei din "Moartea domnului Lăzărescu" i-a adus Premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Namur şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar din partea Asociaţiei Criticilor din Los Angeles.

Afişul TIFF, conceput de Cristi Puiu după o fotografie realizată de Luchian Ciobanu în timpul filmărilor pentru spotul TIFF şi realizat împreună cu Iulian Puiu, este inspirat de o scenă din filmul "Secvenţe" (1982), în regia lui Alexandru Tatos, cu Luminiţa Gheorghiu.

"Eu am descoperit-o pe Luminiţa Gheorghiu în 'Moromeţii', dar ceva mai târziu am văzut-o în 'Secvenţe', un film mai vechi decât 'Moromeţii'. Vizualul face trimitere la o scenă din 'Secvenţe', singura de altfel în care apare Luminiţa. Mircea Diaconu invită echipa de filmare la el acasă pentru a-i arăta colecţia de ascuţitori, dar, fiind foarte supărat pe soţia sa, a pedepsit-o şi a închis-o într-o cameră. Când deschide uşa, Luminiţa stă pe marginea patului. Desigur, posterul e mai colorat, există în el mai multe elemente simbolice, dar face trimitere la acel moment al Luminiţei şi, în esenţă, face trimitere la cinema", explică regizorul Cristi Puiu.

"A fost o surpriză foarte mare şi m-am simţit onorată că m-au ales pe mine. Iar reîntâlnirea cu Cristi Puiu a fost foarte plăcută, am colaborat la trei filme deja, ne cunoaştem bine şi cred că vom lucra împreună până când viaţa ne va despărţi", spune Luminiţa Gheorghiu.

Actriţa a avut roluri memorabile în "Moromeţii" (1988) de Stere Gulea, şi "Code Inconnu" (2000) în regia lui Michael Haneke. De-a lungul timpului, a colaborat cu cineaştii Lucian Pintilie, Alexandru Tatos şi Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" din Bucureşti. A jucat în lungmetrajele "A fost sau n-a fost ?" de Corneliu Porumboiu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în regia lui Cristian Mungiu, şi "Faţa galbenă care râde" de Constantin Popescu. În 2010, a câştigat Premiul Gopo pentru rolul secundar din "Francesca", în regia lui Bobby Păunescu. Luminiţa Gheorghiu deţine rolul principal în filmul "Sunt o babă comunistă" de Stere Gulea, care va avea premiera în acest an.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa