Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 09 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Gheorghe Săsărman, omagiat la Madrid în cadrul Primului Congres al literaturii SF

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 29 Mai, 2013 | Nr. accesari stire 561 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Gheorghe Săsărman, omagiat la Madrid în cadrul Primului Congres al literaturii SF

Revista Niram Art, în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, a organizat vineri, 25 mai 2013, Primul Congres al literaturii science-fiction.

Evenimentul, moderat de scriitorul de origine română Fabianni Belemuski, a avut loc în Facultatea de Jurnalism și a fost preluat de postul Radio Complutense din Madrid. Participanții la această primă întâlnire de specialitate au fost criticul literar Fernando Ángel Moreno, scriitorul Eduardo Vaquerizo și specialistul în literatură SF spaniolă și română Mariano Martín Rodríguez.

Mariano Martín Rodríguez s-a referit la Gheorghe Sasarman ca fiind unul dintre cei mai importanți autori ai acestui gen din toată Europa și a analizat amplu în cadrul conferintei sale, cartea Cuadratura cercului, pe care el a tradus-o în limba spaniolă. “Sasarman a operat o mutație, deschizând alte posibilități în literatura SF”, a precizat criticul.

Cartea lui Sasarman a fost omagiată de Rodríguez în cadrul actului de la Madrid, la puțin timp după ce, în Statele Unite, s-a celebrat o întâlnire între criticul spaniol și celebra scriitoare Ursula K. Le Guin, în jurul figurii lui Sasarman. Le Guin, cea mai cunoscută autoare contemporană de science-fiction, a fost atât de impresionată de Cuadratura cercului (La cuadratura del círculo) încât a tradus-o din spaniolă iîn limba engleza, recunoscundu-i astfel lui Sasarman profunda valoare literara in lumea SF-ului.

Mariano Martín Rodríguez, specialist în limbi romanice, a studiat până în prezent diferite aspecte ale literaturii române moderne și a publicat, printre altele, două ediții bilingve ale tânărului Eugen Ionescu: Hugoliada și Destellos y teatro, text care i-a servit dramaturgului pentru Cântăreața cheală.

La întâlnirea de specialitate de la Madrid au participat atât maeștrii vechii gărzi science-fiction spaniole cât și reprezentanții celei noi. Printre ei, scriitorul Eduardo Vaquerizo, autorul romanului Ultima noapte a Hipatiei, best seller science-fiction în Spania si Fabianni Belemuski, autor al volumului de proza scurta Locuitorul fictiv, in curs de apariție la editura Niram Art. Primul Congres al literaturii science-fiction, întâlnire anuală a iubitorilor acestui gen literar, a fost un succes, iar colaborarea dintre Revista Niram Art și Universitatea Complutense va face posibile și următoarele ediții. share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
ACUMA LA TV 07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa