Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 10 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Expoziţia 'Cinematografele din Clujul de altădată', în prima zi a TIFF

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 31 Mai, 2013 | Nr. accesari stire 804 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Expoziţia 'Cinematografele din Clujul de altădată', în prima zi a TIFF

Asociaţia "Clujul de altădată" prezintă publicului, începând de vineri - când se deschide cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) - expoziţia de fotografie intitulată "Cinematografele din Clujul de altădată", cu imagini ale unor celebre localuri destinate proiectării filmelor, dar şi cu afişe din perioada interbelică şi cu primele reclame pentru "filme vorbitoare".

Expoziţia este deschisă la Cinematograful Mărăşti până luni, 3 iunie, iar în perioada 4-9 iunie la Centrul Cultural din Parcul "Simion Bărnuţiu".

"Este o expoziţie foto inedită, care aduce 'în lumina reflectoarelor' o îndelungată tradiţie cinematografică a Clujului", spun realizatorii acestui eveniment, profesorul Ucu Bodiceanu şi cercetător ştiinţific dr. Ancuţa-Lăcrimioara Chiş, adăugând că iubitorii celei de-a şaptea arte vor fi încântaţi să descopere cum s-a făcut publicitatea pentru pelicule precum "Amantul de carton", "Dragostea unei călugăriţe", "Viciul blond", iar în epoca proletcultistă pentru festivalurile de film sovietic. În expoziţie sunt prezentate şi fotografii cu bilete de intrare la cinematografe şi cu aparate de proiecţie uriaşe.

În timp ce pe marile ecrane rula "Amantul de carton", ecranizare după Jacques Deval (1890 -1972), spectacolul cu piesa de teatru a dramaturgului şi regizorului francez s-a jucat la Teatrul Municipal din Bucureşti, în stagiunea 1944-1945. Regizorul spectacolului a fost Sică Alexandrescu, iar rolul amantului de carton a fost jucat de renumitul actor Radu Beligan.

Data naşterii cinematografiei este considerată a fi 28 decembrie 1895, când Antoine Lumiere, din Lyon, a prezentat, la Paris, un spectacol cu imagini în mişcare, filmate cu camere realizate de fiii săi, August şi Louis Lumiere. Atunci a fost folosit pentru prima dată termenul "cinematografie", iar printre invitaţii la proiecţie s-a aflat şi Georges Melies, un iluzionist de la Teatrul Houdini, care a început, mai târziu, să filmeze şi să proiecteze diverse filme. La 110 ani de la prima sa proiecţie, capodopera lui Georges Melies "Le voyage dans la lune/ Călătorie pe lună" a putut fi vizionată, în premieră în România, la ediţia din 2012 a TIFF, într-o versiune color restaurată.

"Era" filmelor mute a durat până în ani 1930. Filmele erau prezentate cu acompaniament muzical oferit de un pianist.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa