Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 09 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Clasamentul Shanghai confirmă supremaţia universităţilor americane

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 15 August, 2013 | Nr. accesari stire 659 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Clasamentul Shanghai confirmă supremaţia universităţilor americane

Clasamentul Shanghai al universitatilor mondiale, foarte asteptat dar si contestat deoarece se axeaza mai mult pe cercetare decat pe predare, a confirmat din nou suprematia universitatilor americane, scrie AFP. Romania nu are nici in acest an o institutie de invatamant superior in acest clasament.

Ca in fiecare an de la publicarea in 2003 a primului clasament realizat de universitatea Jiaotong (comunicatii) din Shanghai, prestigioasele universitati americane isi iau partea leului, primele trei locuri fiind ocupate de Harvard, Stanford si Berkeley.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) este pe locul patru iar universitatea britanica Cambridge, prima institutie din afara SUA, ocupa locul cinci.

In acest an, ca si in 2012, universitatile americane au o prezenta zdrobitoare: 17 dintre primele 20 de locuri.

Clasamentul Shanghai este urmarit si comentat in intreaga lume, dar este obiectul a numeroase critici din cauza metodologiei sale.

Astfel, este privilegiata cercetarea in stiintele exacte in detrimentul predatului, mult mai dificil de cuantificat. Sunt luate in calcul numarul de premii Nobel atribuite fostilor elevi sau cercetatorilor, numarul de medalii Fields (echivalentul Nobelului in matematica) precum si numarul de articole publicate exclusiv in reviste anglo-saxone precum "Nature" si "Science".

Marea Britanie are doua universitati in top 10 (Cambridge si Oxford, locul 10). Universitatea College of London, locul 21 anul trecut, pierde doua locuri, in beneficiul Scolii politehnice federale din Zurich, care intra pentru prima oara in top 20.

In top 500, SUA au 146 de institutii de invatamant superior (patru mai putin decat in 2012), urmate de Marea Britanie (37, una mai putin decat in 2012), Germania (37, acelasi numar) si China (34, niciuna in top 100).

Prima universitate franceza, Universite Pierre et Marie Curie (Paris VI) ocupa locul 37, urmata de Paris Sud (XI), locul 39.

Pentru a favoriza transparenta in alegerea studiilor superioare, Uniunea Europeana a decis sa realizeze incepand cu acest an propriul sau clasament, U-Multirank. Primul clasament de 700 de locuri, pe baza unor criterii mai extinse, este asteptat in primavara lui 2014.

 

 
Clasamentul Shanghai este disponibil online de joi dimineata pe site-urile www.arwu.org si www.shanghairanking.com.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
ACUMA LA TV 07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa