Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

New York: Peste 140 obiecte personale ale pictorului Renoir vor fi vândute la licitaţie

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 19 Septembrie, 2013 | Nr. accesari stire 1219 ori | Comentarii stire 0 comentarii

New York: Peste 140 obiecte personale ale pictorului Renoir vor fi vândute la licitaţie

În pofida protestelor strănepotului lui Pierre-Auguste Renoir, 143 de scrisori, fotografii, statuete de ipsos, desene şi alte obiecte personale ale pictorului vor fi vândute joi la o licitaţie organizată la New York, relatează AFP.

Ochelarii artistului, port-ţigaretul, eşarfa sa roşie cu picăţele, cutia de bijuterii, dar şi multe scrisori adresate soţiei, Aline, fiilor sau primite de la prietenii săi Monet, Manet, Rodin sau de la compozitorul Gabriel Faure vor fi prezentate la licitaţia excepţională organizată de casa Heritage, care apreciază că vânzarea se va solda cu 3 milioane de dolari.

Legiunea de Onoare a lui Renoir, actul său de căsătorie şi chiar factura de la înmormântare vor fi oferite spre vânzare, precum şi desene, fotografii de familie şi peste zece sculpturi, care au fost multă vreme izvor de tensiuni între familie şi asistentul pictorului, Richard Guino. La licitaţie va fi prezentată şi o pânză considerată ultima pe care a pictat-o Renoir, "Les Becasses", terminată cu doar câteva ore înaintea morţii, pe 3 decembrie 1919, la 78 de ani.

Colecţia a aparţinut unui nepot al pictorului, Paul, stabilit în Statele Unite, care a vândut-o în întregime înainte să moară, în 2005, proprietarului unei galerii din Arizona (sud-vest), Rima Fine Arts. Casa Heritage nu a precizat cine este vânzătorul, însă Rima Fine Arts a făcut publicitate licitaţiei pe pagina sa de Facebook.

Jacques Renoir, strănepotul pictorului impresionist, a denunţat în Franţa această "nouă împrăştiere a intimităţii lui Renoir, prin scoaterea la licitaţie a multor amintiri de familie, printre care obiecte intime, scrisori personale, fotografii, inclusiv ale lui Renoir pe patul de moarte". Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, Aurelie Filippetti, precum şi Muzeului Orsay din Paris şi Muzeului Renoir din Cagnes-sur-Mer (sudul Franţei), el îşi exprimă speranţa că cele două instituţii vor achiziţiona măcar câteva obiecte.

Licitaţia a stârnit "un interes enorm", arată Brian Roughton, director pentru arte frumoase la Heritage. "Reprezentanţi ai multor muzee, majoritatea franceze, au venit să vadă colecţia", a declarat el AFP, fără să precizeze care, dar spunând că este vorba de unele din "cele mai importante".

"Suntem mândri" să prezentăm acestă colecţie, care "permite oamenilor să afle mai multe despre omul, soţul, tatăl şi artistul" Renoir, despre grijile lui şi dragostea pe care o purta apropiaţilor, adaugă Roughton. Indignarea lui Jacques Renoir nu îl îngrijorează. "Colecţia îi aparţinea lui Paul şi soţiei sale şi nu există nicio contestaţie în acest sens. Au adus-o în Statele Unite, au scos-o la licitaţie în întregime fiindcă au vrut să vândă tot. Dacă ar fi dorit, Jacques Renoir ar fi putut să o cumpere atunci şi acum ar fi fost a lui", afirmă Roughton.

Vânzătorul a luat legătura cu casa de licitaţii acum aproape un an. "Ne-a întrebat dacă putem vinde colecţia ca un tot, dar era foarte greu fiindcă sunt extrem de multe lucruri, de la cărţi şi scrisori până la medalii. Am hotărât să vindem fiecare obiect separat", mai spune Roughton.

Printre cele mai valoroase piese se numără "La Grande Venus victorieuse", o statuie de ghips de 1,8 m a lui Renoir şi a sculptorului francez Richard Guino, evaluată între 900.000 şi 1 milion de dolari. Pânza "Becasses" este estimată între 80.000 şi 120.000 dolari, iar scrisorile lui Monet şi Manet, la 9.000 dolari. Cele două cărţi de rugăciuni ale soţiei pictorului, Aline, se nunără printre cele mai ieftine obiecte, fiind evaluate între 500 şi 700 dolari, încheie AFP.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta