Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 19 Februarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Scriitoarea mexicană Elena Poniatowska este câștigătoarea Premiului Cervantes 2013

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 20 Noiembrie, 2013 | Nr. accesari stire 546 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Scriitoarea mexicană Elena Poniatowska este câștigătoarea Premiului Cervantes 2013

Premiul Cervantes, cea mai importantă distincție literară a limbii spaniole și considerat Nobelul spaniol, îi revine anul acesta scriitoarei mexicane Elena Poniatowska Amor.

Una dintre cele mai cunoscute jurnaliste și scriitoare mexicane, laureata de anul acesta a Premiului Cervantes este a patra femeie care primește distincția, în cei 38 de ani de când acest trofeu este oferit autorilor care au contribuit la îmbogățirea moștenirii lingvistice hispanice.

Născută în 1932, la Paris, din părinți francezi, dar cu origini mixte — poloneze și mexicane—, Héléne Elizabeth Louise Amaelie Paula Dolores Poniatowska Amor a fost desemnată marți câștigătoarea Premiului Cervantes 2013, în buna tradiție a alternării distincției, între Spania și câte o țară din America Latină. Anul trecut, premiul i-a revenit scriitorului spaniol José Manuel Caballero Bonald.

Elena Poniatowska este numită de unii chiar "marea doamnă a literelor în Mexic". Scrierile sale se concentrează mai ales asupra unor chestiuni sociale și politice, în special din perspectiva celor considerați discriminați, așa cum ar fi femeile sau săracii.

S-a născut la Paris, într-o familie înstărită: tatăl ei avea origini poloneze și legături de rudenie îndepărtate cu ultimul rege al Poloniei și mare duce al Lituaniei, Stanislaw Antoni Poniatowski, cunoscut drept Stanislaw al II-ea, iar mama ei, deși născută în Franța, era moștenitoarea înstăritei familii mexicane Amor Yturbe, care fugise la Paris în timpul revoluției mexicane de la începutul secolului 20.

Scriitoarea a plecat în Mexic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a început să scrie la 18 ani, fără să fi avut studii superioare, la ziarul Excélsior. În pofida lipsei egalității de șanse pentru femei în a doua jumătate a secolului 20, Elena Poniatowska a redactat materiale de presă pe teme sociale și politice și a publicat cărți, de beletristică sau de non-ficțiune. Dintre acestea, cea mai cunoscută este "La noche de Tlatelolco", care tratează represiunea protestelor studențești din 1968.

Apreciată îndeosebi în țara sa, scriitoarea a fost distinsă, anterior Premiului Cervantes de anul acesta, cu premiul național pentru jurnalism din Mexic, premiul mexican Mazatlán pentru literatură, premiul editurii spaniole Alfaguara pentru proză, premiul venezuelean Rómulo Gallegos sau premiul Biblioteca Breve, acordat anual de editura catalană Seix Barral.

Din 1975, când a început decernarea Premiului Cervenates, și până acum, patru au fost scriitoarele care au primit disctincția: María Zambrano (1988) și Ana María Matute (2010), ambele din Spania, cubaneza Dulce María Loynaz (1992), iar anul acesta, Elena Poniatowska Amor.

Valoarea Premiului Cervantes este de 125.000 de euro, iar laureata din acest an a fost aleasă de un juriu din care au făcut parte câștigătorul de anul trecut, José Manuel Caballero Bonald, directorul Academiei limbii spaniole, José Manuel Blecua, precum și reprezentanți ai Conferinței rectorilor universităților spaniole, Uniunii universităților din America Latină, Institutului Cervantes și Ministerului spaniol al educației, culturii și sporturilor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa