Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Seară cu muzică de balet După două decenii, maestrul Peter Oschanitzky revine la Arad!

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 15 Ianuarie, 2014 | Nr. accesari stire 1273 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Seară cu muzică de balet 
După două decenii, maestrul Peter Oschanitzky revine la Arad!

În acest an, în seara de 16 Ianuarie 2014, de la ora 19.00, Frumoasa din pădurea adormită şi Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski dar şi Coppélia de Leo Delibes, reluate în versiunile comprimate ale suitelor de orchestră, oferă suportul pentru o minunată seară cu muzică de balet, configurată cu ajutorul balerinilor Alina Mihai, Alin Radu, Andreea Farcaş, Alexandru Pîntea, Manuela Ardelean şi Flavius Popa, de la Opera Naţională Română din Timişoara.

Unul dintre marile nume ale artei sonore, Ceaikovski, considera baletul drept „cea mai inocentă şi cea mai morală dintre toate artele”. Inspirat de exemplul lui Leo Delibes, ale cărui balete Coppelia şi Sylvia au redefinit la începutul secolului al XIX-lea genul muzicii de balet, Piotr Ilici Ceaikovski semnează în acelaşi secol, cele mai spectaculoase titluri de artă coregrafică din toate timpurile. Filarmonica vă invită în această săptămână la o seară extraordinară de Suite de Balet, proiect desfășurat pentru a doua oara pe scena Palatului Cultural din Arad.Dr. Alin Văcean – Directorul General al Filarmonicii de Stat Arad

Numere reprezentative precum Adagio-ul trandafirului sau Valsul din Frumoasa din pădurea adormită, Valsul păpuşii sau Csardas-ul din Coppélia precum şi Dansul spaniol, Mazurca sau Valsul din Lacul lebedelor, fixează extrasele orchestrale în zona celor mai accesate ópusuri simfonice ale repertoriului universal.

După o absenţă de peste două decenii de la pupitrul orchestrei arădene, maestrul Peter Oschanitzky girează această nouă performanţă a orchestrei simfonice, invitându-i pe cei mai pasionaţi dintre  melomani, la o  seară clasică, de neuitat…

Peter Oschanitzky s-a născut la Timişoara, într-o familie de muzicieni: tatăl, compozitor şi dirijor, mama coristă, iar fratele, pianist de jazz şi compozitor. A urmat cursurile secţiei de dirijat orchestră din cadrul Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1975, la clasa maestrului Constantin Bugeanu, iar în toamna aceluiaşi an a fost numit dirijor al Operei din Timişoara.

Dirijor al Filarmonicii Banatul în intervalul 1983 -1991, Peter Oscahnitzky revine în 1991 în instituţia Operei, ca director artistic şi dirijor. Recunoscut în plan internaţional, preia în 1993 funcţia de dirijor al Operei Naţionale din Osijek, Croaţia, poziţie pe care o deţine până în 2010. 

Invitat la pupitrul dirijoral al tuturor filarmonicilor şi operelor din ţară, maestrul Oschanitzky a realizat

turnee artistice în ţările din spațiul fost iugoslav, Germania, Bulgaria, Italia, Elveţia, Belgia, Olanda, Republica Moldova, Cehia şi Slovacia.

Pentru activitatea prestată a obţinut în 1981 premiul ATM, iar în 1983 Premiul „Pantheon”, la Pescara, în Italia. Cetăţean de Onoare al oraşului Timişoara, Peter Oschanitzky se bucură deopotrivă de recunoaşterea Ministerului de externe al României, iar anul 2006, i-a adus o confirmare şi de peste ocean, titlul de Doctor în muzică al Universităţii Belford din SUA.

O serie de înregistrări pentru Radio, TV şi CD-uri cu filarmonicile din ţară completează agenda artistică a dirijorului.

 

Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Arad



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta