Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 26 Februarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Concert simfonic de excepţie, sub bagheta unui mare maestru – Ilarion Ionescu Galaţi

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 12 Martie, 2014 | Nr. accesari stire 906 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Concert simfonic de excepţie, sub bagheta unui mare maestru – Ilarion Ionescu Galaţi

„Într-un program generos, în care totuși Simfonia a IV-a ceaikovschiană este gândită să fie punctul culminant al programului, ascultătorii pot reflecta asupra vieții zugrăvite de Ceaikovski, viața cu vicisitudinile și antinomiile ei, ce-i oferă compozitorului prilejul unor dezvoltări dramatice de mare tensiune afectivă, ce merg până la vehemența omului răzvrătit". – dr. Alin Văcean – directorul general al Filarmonicii de Stat Arad

Dirijorul Ilarion Ionescu Galaţi alături de violonistul Florin Ionescu Galaţi semnează pe scenele româneşti de concert unul dintre tandemurile cele mai de succes. Cei doi artişti sunt invitaţii serii de 13 martie 2014,  iar propunerea lor de program  se adresează deopotrivă iubitorilor de inedit, cât şi acelora ataşaţi de  titlurile marilor capodopere.

Considerate drept rarităţi pentru repertoriile de scenă ale ansamblurilor cu specific simfonic, Concertul pentru vioară în si bemol major de Giovanni Battista Pergolesi  şi Sonata Trilul Diavolului de Giuseppe Tartini alimentează  astăzi  segmentul de muzică barocă din repertoriul numelor consacrate ale violonisticii mondiale. Propuse în această seară de violonistul Florin Ionescu Galaţi, ele sunt însoţite  în prima parte  a programului, de una dintre cele şase Sonate pentru coarde de Gioacchino Rossini (Sonata a III-a în do  major), conturând  o selecţie de prime audiţii plină de inspiraţie şi originalitate.

Programul simfonic de după pauză continuă cu Simfonia a IV-a de Piotr Ilici Ceaikovski, prezentată acum în versiunea dirijorală a lui Ilarion Ionescu Galaţi, unul dintre cei mai apreciaţi maeştrii români de orchestră şi în mod cert un favorit al ansamblurilor şi al publicului.

Joi 13 martie  2014 ora 19.00

Sala Palatului Cultural

Concert simfonic

Dirijor Ilarion Ionescu  Galaţi

Solist Florin Ionescu Galaţi

Giovanni Battista Pergolesi -  Concertul pentru vioară în si bemol major

Giuseppe Tartini - Trilul Diavolului Sonata în sol major

Gioacchino Rossini - Sonata a III-a pentru coarde în do major

Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia a IV-a în fa minor op.36

Portret – Ilarion Ionescu Galaţi

Dirijorul şi violonistul Ilarion Ionescu Galaţi s-a născut la 17 septembrie 1937, la Iaşi. Absolvent al Conservatorului din Bucureşti în 1959, i-a avut ca profesori pe George Manoliu, Vasile Filip, Constantin Bobescu, Emanuel Elenescu, George Breazul şi Zeno Vancea. Ca violonist, Ilarion Ionescu Galaţi a câştigat în 1960 premiul I la Concursul George Enescu. A concertat în China, Mongolia, Franţa, Spania şi Rusia şi a realizat prima audiţie în România a Concertului nr.1 pentru vioară  şi orchestră de Dimitri Şostakovici.

Cariera sa violonistică va fi completată în curând de cea dirijorală, studiile sale de dirijat fiind îndrumate între 1965 şi 1968 de Charles Munch şi Pierre Dervaux, la Ecole Normale Superieure de Musique din Paris. Au urmat apoi perioade de specializări, cu Leopold Stokowski la NewYork şi Eugen Ormandy la Philhadelphia.

În 1970, Ilarion Ionescu Galaţi a devenit prim dirijorul orchestrei Filarmonicii din Braşov iar  în perioada 1988 - 1993 a deţinut funcţia de  director general artistic al Filarmonicii din Istanbul. Iniţiator al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră, desfăşurat anual la Braşov, cu începere din 1970, Ilarion Ionescu Galaţi a fost şi directorul Concursului Internaţional de dirijat Dinu Niculescu.

 Printre soliştii de  marcă pe care i-a  acompaniat se numără Ion Voicu, Radu Lupu, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Lazar Berman, Dmitri Baskirov, Victor Tretiakov, Ruggiero Ricci, Victor Pikaisen, Azla Erduran, Radu Aldulescu, Daniil Safran etc. A realizat înregistrări pentru posturile naţionale de radio şi TV din Suedia, Spania şi Grecia şi numeroase CD-uri, pentru casele de discuri Philips, Sipario Dischi şi Electrecord.

Maestrul Ilarion Ionescu Galaţi este invitat cu regularitate în juriile unor competiţii internaţionale de dirijat din Italia, Norvegia şi Turcia.

Printre realizările cele mai importante ale ultimilor ani trebuiesc menţionate:  înregistrarea pe CD şi prezentarea în concert a cantatei Carmina Burana de Carl Orff, cu orchestra Filarmonicii din Istanbul şi corul Liceului German din Istanbul; concertele cu Orchestra Naţionala din Atena; prima audiţie în Turcia a Misei Tango de Luis Bacalov, alături de orchestra şi corul  Filarmonicii din Istanbul (lucrare prezentată ulterior la Ankara  şi  la Bucureşti); spectacolul de operă Nunta lui Figaro, în regia lui Carmen Dobrescu, la Teatrul Liric din Braşov, urmat de o serie de reprezentaţii în Austria ( Festivalul de la Salzburg), Germania, Danemarca şi Franţa.

Meritele sale artistice au fost recompensate şi prin distincţii: Marele Premiu pentru întreaga activitate  decernat de Colegiul Criticilor Muzicali în  anul 2000 precum şi titlul de cetăţean de onoare  al oraşelor Braşov, Târgu Mureş şi Ploieşti.

În 2004, Preşedintele României i-a acordat maestrului Ilarion Ionescu Galaţi ordinul Meritul cultural în grad de ofiţer.


 Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Aradshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa