Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 12 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Locul şi timpul întâlnirilor cu tot ceea ce este nou în teatru – Festivalul de Teatru Nou (Arad, 9 – 18 mai)

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 22 Aprilie, 2014 | Nr. accesari stire 768 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Locul şi timpul întâlnirilor cu tot ceea ce este nou în teatru – Festivalul de Teatru Nou (Arad, 9 – 18 mai)

Cu o secţiune FOCUS dedicată în acest an unui creator de teatru ce nu mai are nevoie de nicio prezentare – l-am numit aici pe Radu Afrim – ediţia din acest an a FTN va aduce în faţa publicului zeci de spectacole , producţii ale unor companii independente şi ale unor instituţii de stat, care au atras atenţia şi aprecierea criticiii de specialitate. Selecţionerul festivalului, criticul Claudiu Groza, ne promite o ediţie ce se va transforma, în timp, într-un punct de reper al acestui festival dedicat celor mai noi tendinţe ale vieţii teatrale.

 

Prima zi (vineri, 9 mai) va debuta în forţă, cu nu mai puţin de patru propuneri. Prima este premiera spectacolului PERPLEX, de Marius von Mayenburg, în regia lui Theodor Cristian Popescu, producţie a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad (ora 19,00, sala mare). PERPLEX (spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani) apare ca un puzzle teatral ce îşi schimbă în permanenţă forma, ţinându-l tensionat pe spectator da capo al fine, influentul scriitor Marius von Mayenburg realizând o piesă a absurdului contemporan, extrem de ofertantă și amuzantă. Personajele sale sunt un fel de ființe - mozaic ce bâjbâie într-o realitate aflată constant în dezintegrare, căutând / sperând (la) un punct de sprijin, un teren care să nu le mai fugă permanent de sub picioare. Actorii care vor da viaţă acestor personaje sunt Carmen Vlaga Bogdan, Cecilia Donat, Andrei Elek şi Alex Mărgineanu. Scenografia este realizată de Mihai Călin Păcurar iar coregrafia de Andreea Gavriliu.

De la ora 21,00, pe platoul din faţa teatrului va fi prezentat un intermezzo de excepţie – un spectacol stradal intitulat „Înaripaţii“ - iar la ora 21,30 Teatrul Naţional Târgu Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ şi Colectiv A vor susţine spectacolul PUNCT TRIPLU, realizat de Bogdan Georgescu. El este organizat după regulile teatrului documentar, cu partea sa de ficţionalizare a unui eveniment real (în cazul de faţă, sinuciderea unui clujean, într-o iarnă, în Lacul Tarniţa, împreună cu doi dintre copiii săi). PUNCT TRIPLU este construit prin alternarea spectacularului cu realul crud, cu echipa şi recuzita la vedere, ca şi cum ai privi mecanismul care face un ceas să funcţioneze, dar în acelaşi timp admirându-i şi cadranul cu design echilibrat.

Prima zi a FTN va fi încheiată de spectacolul timişorenilor de la AUĂLEU TEATRU care, în înscenarea lui Ovidiu Mihăiţă, vor susţine (de la ora 23,00, în KF), CIRCUS MUNDI - un spectacol care copiază tipicul unei reprezentații de circ, doar că nu cu animale, ci cu oameni: e dresură de bărbați, îmblânzire de femei, apar politicieni, milițieni, tot ce vezi la televizor. Un spectacol – atitudine, pornit  de la credinţa lui Ovidiu Mihăiţă că „nu poți face teatru doar pentru spectacol, trebuie să spui ceva. Și când spui ceva, se întâmplă să spui și împotriva cuiva. Nu trebuie să fii mereu Gică-contra, dar nici nu-ți este permis să rămâi indiferent, mai ales într-o țară ca România, care oferă un material uriaș artiștilor.“.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa