Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

ANOTIMPURILE lui Vivaldi – în ultimul concert simfonic al lunii aprilie

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 23 Aprilie, 2014 | Nr. accesari stire 1150 ori | Comentarii stire 0 comentarii

ANOTIMPURILE lui Vivaldi – în ultimul concert simfonic al lunii aprilie

„Vitalitatea muzicii vivaldiene și ceaikovschiene, asigură prezența noastră sonoră în programul de concert. Vivaldi prin "Anotimpurile", aduce o contribuție și în istoria muzicii programatice, în timp ce Ceaikovski în Simfonia a V-a, dezbate problematica destinului, frământarea umană, iar în final, sensurile unei victorii certe a omului împotriva sorții neîmblânzite." – dr. Alin Văcean, directorul General al Filarmonicii de Stat Arad

O confruntare între armonie (raţiune) şi invenţie (imaginaţie) sau cu alte cuvinte  problema libertăţii creatoare pusă la încercare de regulile de compoziţie a dat naştere în secolul al XVIII-lea  unei capodopere care a  cucerit lumea. Aceasta a fost ideea care a stat la baza Anotimpurilor, celebrele concerte pentru vioară semnate de Antonio Vivaldi, expuse cu regularitate  în programele universale dedicate iubitorilor  de muzica clasica.

Seara de 24 aprilie 2014, readuce în ambianţa sălii  Filarmonicii, odată cu simfonicul de la ora 19.00,  muzica sublimă a celor patru concerte pentru vioară,  asociate  în partea secundă a programului cu Simfonia a V-a de Piotr Ilici Ceaikovski. Adevărată piatră de încercare pentru ansamblurile simfonice de pretutindeni, această extraordinară  capodoperă a sfârşitului de secol XIX impresionează prin senzaţionala construcţie muzical filosofică dar şi prin metamorfozările în planul substanţei muzicale, al culorilor şi luminozitatii  şi al paletei emoţionale.

Se reîntâlnesc pe podiumul de concert, în acest ultim concert de aprilie, dirijorul Cristian Neagu şi solistul Florin Croitoru, unul dintre cei mai premiaţi violonişti români ai generaţiei mature.

Joi 24 aprilie 2014 ora 19.00

Concert simfonic

Dirijor Cristian George Neagu

Solist Florin  Croitoru

Program

Antonio Vivaldi  Anotimpurile

Piotr Ilici Ceaikovski  Simfonia a V-a în mi minor op.64

            Portret - Florin Croitoru

Conf. Univ. Dr. Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti

Unul din marii artişti ai României moderne, violonistul Florin Croitoru, cel pe care presa austriacă l-a catalogat în 1994, în urma debutului său la Filarmonica din Viena drept  "solistul fenomenal" cu o "tehnică perfectă", concertează în această săptămână la Arad.

Primul şi până astăzi singurul violonist român distins cu premiul I la concursul internaţional de vioară "Fritz Kreisler" de la Viena, Florin Croitoru  este deţinătorul  a încă 10 premii obţinute în întreceri internaţionale de cel mai înalt prestigiu,  arta sa violonistică fiind recunoscută astăzi pe patru continente. Violonistul a concertat pe scene din Austria, Ungaria, Cehia, Croaţia, Iugoslavia, Belgia, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, Republica Moldova, Italia, Franţa, Irlanda, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Islanda, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii şi Japonia.

Ca interpret de mare calibru şi-a asumat în anul 2002 premiera românească a celor 24 de Capricii pentru vioară solo de Niccolo Paganini.

Florin Croitoru a imprimat live în 1997, un CD alături de pianistul Samuel Sanders (pianistul oficial al lui Itzak Perlman), ), iar CD-ul intitulat Cei trei violonişti  şi înregistrat în 1998 de Emil Israel Chudnovsky (SUA /Rusia), Andrew Haveron (Marea Britanie) şi Florin Croitoru (România) - a constituit o premieră mondială. Din 1999 Florin Croitoru este cadru didactic universitar  la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în 2003 şi-a obţinut titlul de doctor în muzică.

Violonistul este invitat în mod regulat ca solist concertist, ca membru în jurii de concursuri internaţionale de vioară  sau ca îndrumător de  cursuri de măiestrie.

Biroul de presă al Filarmonicii de Stat Arad



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
ACUMA LA TV 20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta