Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 12 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Ce vă oferă Festivalul Internaţional de Teatru Nou în ziua de joi, 15 mai

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 28 Aprilie, 2014 | Nr. accesari stire 619 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Ce vă oferă Festivalul Internaţional de Teatru Nou în ziua de joi, 15 mai

În primul rând, un spectacol semnat Mihai Măniuţiu şi realizat la Teatrul „Regina Maria“ din Oradea: LEONCE ŞI LENA (scenariu de Mihai Măniuţiu şi Ada Milea, după George Buchner), de la ora 19,00, în sala mare. „Montarea de la Teatrul orădean e una mai apropiată de matricea spectacolului-concert. Textul lui Büchner e condensat la maximum, el rămâne mai degrabă un pretext, e regăsibil în principal sub formă de enunţ, întâmplările din el sunt reconstituite, anunţate, comentate, rezumate, prefaţate de Valerio, excelent interpretat de Richard Balint. Esenţa lor filosofică e exprimată prin delegaţie de miniaturile muzical-teatrale compuse de Ada Milea. La prima vedere, interpreţii mai mult cântă decât joacă, actoria înţeleasă ca arta rostirii unui text e minimă, prezenţa regizorului extrem de discretă. La o analiză ceva mai atentă, lucrurile stau însă ceva mai nuanţat. Chiar mult mai nuanţat şi mai complex. În primul rând la capitolul regie. O regie ce se manifestă la nivelul concepţiei, dar şi la acela al managerizării spaţiului teatral şi al chipului în care se realizează acest lucru actoriceşte.“ (Mircea Morariu)

La ora 21,00, în sala Studio, Teatrul „Anton Pann“ Râmnicu Vâlcea prezintă TRILOGIA BELGRĂDEANĂ, de Biljana Srbljanovic, în regia lui Cristi Juncu (spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani). Cele trei episoade ale Trilogiei belgrădene, piesă scrisă în 1997 de Biljana Sbrljanovic, nu se petrec la Belgrad. La Praga, la Sidney, la Los Angeles, exilaţii fostei „naţiuni iugoslave“ încearcă să sărbătorească Crăciunul, Anul Nou, dar oricât ar părea de nefiresc, ei simt că sărbătoarea e acolo, în Belgradul de unde au fugit şi unde e rău, nu unde au ajuns şi ar putea fi bine. Pe un ton comic sau dramatic, piesa prezintă provocările şi dificultăţile cu care tinerii se confruntă în încercarea de a se integra în ţările de adopţie.

Piesa a fost jucată în Bucureşti, la Teatrul Bulandra, pe la sfârşitul mileniului trecut, a fost printre primele texte dramatice în care s-au spus pe scenă cuvintele „acelea“ şi şocul astfel provocat a obturat calitatea literară a unei drame bine gândite şi bine scrise, mărturie a eşecului politic în destinul individual. Vocabularul intră în derapaj când personajele obosesc să mimeze onorabilitatea şi acest viraj nu se produce de dragul atragerii spectatorilor care s-ar putea recunoaşte în acest fel de a vorbi, ci marchează o treaptă în evoluţia dramei. 

Ultimul spectacol al zilei aparţine companiei Create.Act.Enjoy Cluj – Napoca şi va avea loc în Club Flex, de la ora 23,00. SNAP este o adaptare după textele lui Eric Bogosian, pusă în scenă de Cristian Pascariu (spectacol nerecomandat persoanelor sub 18 ani). Am pornit în căutarea Americii. Am pornit în căutarea visului american. Ne-am propus să intrăm prin efracţie în mintea acestei societăţi în care haosul şi diversitatea au alterat visul, transformându-l de cele multe ori în coşmar. Vrem să vedem ce şi cum visează un american de rând – America nu e o ţară, ci un punct de întâlnire al viselor unor oameni cu totul şi cu totul diferiţi.

SNAP este un zoom adus societăţii contemporane americane, un reality show în care ne sunt expuşi oameni din toate straturile sociale. Mai mult decât atât, SNAP nu este doar „un alt spectacol despre America” – e un spectacol despre noi toţi, despre nevoia noastră de libertate.(Ana Ionesei)share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa