Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 12 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Filmul "Poziția copilului" a câștigat Trofeul Uniunii Cineaștilor

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 06 Mai, 2014 | Nr. accesari stire 648 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Filmul

Filmul "Poziția copilului" în regia lui Călin Peter Netzer a câștigat Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor în cadrul Galei de decernare a Premiilor Uniunii Cineaștilor care s-a desfășurat luni seara la Cinema Studio din Capitală.

"Vă mulțumim din suflet! Suntem foarte fericiți că am făcut acest film. Eu personal sunt fericită că am văzut foarte mult lume, publicul românesc pe care eu mi-l doream. Mi-am dorit și Oscarul, dar măcar mi-a dat Dumnezeu să văd atât de multă lume la acest film. Sunt foarte fericită și vă mulțumesc mult!", a spus Luminița Gheorghiu care, alături de o parte din echipa filmului, a urcat pe scenă pentru a primi diploma și Trofeul Uniunii Cineaștilor în lipsa regizorului Călin Peter Netzer.

Juriul, alcătuit din academicianul Răzvan Theodorescu (președinte), Șerban Marinescu, Cristian Tudor Popescu, Doru Mitran, Irina Gărdescu, Mihai Șurubaru, Ioana Corciova, Silvia Cusursuz, Călin Stănculescu, Ștefan Velniciuc și Cornelia Tăutu, a ales câștigătorul Marelui Premiu dintre filmele "Domestic" în regia lui Adrian Sitaru, "Poziția Copilului" în regia lui Călin Peter Netzer și "Rocker" în regia lui Marian Crișan.

Marele câștigător al galei poate fi considerat și filmul "Domestic", în regia lui Adrian Sitaru, care a câștigat patru distincții, respectiv Premiul pentru regie, distincție acordată ex aequo regizorului Adrian Sitaru și regizoarei Anca Damian, Premiul pentru scenariu, Premiul pentru imagine, primit de Adrian Silișteanu, și Premiul pentru scenografie, acordat lui Cristian Niculescu.

Trei premii au fost câștigate de producția "O vară foarte instabilă" care, pe lângă premiul pentru regie împărțit de "Domestic", a primit și Premiul pentru montaj, acordat lui Ion Ioachim Stroe, și Premiul pentru muzică, acordat lui Nathan Larson.

Tot trei distincții au fost acordate și filmului "Rocker", câștigători fiind Alexandra Alma Ungureanu care a luat Premiul pentru costume, Alin State — Premiul pentru rol secundar masculin, și Mihai Bogos, Kai Tebbel și Olaf Mehl — Premiul pentru coloana sonoră.

Filmul Killing Time, în regia lui Florin Piersic Jr, a plecat acasă cu două distincții, Premiul pentru film experimental, acordat regizorului peliculei, și Premiul pentru interpretare masculină care i-a revenit acordului Cristian Ioan Gutău.

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost acordat actriței Ioana Flora pentru rolul Tania din filmul "Deja vu", în timp ce distincția pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit actriței Valeria Seciu pentru rolul din filmul "Roxanne".

Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune a fost desemnat filmul "Betoniera" în regia lui Liviu Săndulescu, în timp ce regizorul Ionuț Teianu a câștigat premiul pentru film documentar cu pelicula "Afacerea Tănase".

Adrian Băluță cu filmul "Puterea celor 10 luni" a primit Premiul pentru film de animație, Sorin Chivulescu cu pelicula "Frescele călătoare" a fost distins cu Premiul pentru imagine pentru film documentar de televiziune, iar producătorul Gabi Antal a primit premiul pentru producătorul de film pentru pelicula "Domnișoara Christina".

Premiul Opera Prima a fost acordat ex aequo Iuliei Rugină pentru filmul "Love Building" și lui Tudor Cristian Jurgiu pentru filmul "Câinele japonez".

Uniunea Cineaștilor a acordat în cadrul Galei Premiilor trei Premii Academice. Acestea au revenit actriței Luminița Gheorghiu pentru rolurile din filmele 'Poziția copilului' și 'Sunt o babă comunistă', regizorului Dan Pița "pentru importanta contribuție la dezvoltarea artei cinematografice românești", și prof. univ. dr. Manuela Cernat "pentru remarcabila contribuție în domeniul teoriei și istoriei filmului și pentru o carieră academică de excepție în învățământul vocațional universitar".

Au fost oferite, de asemenea, și trei Premii de Excelență. Laureații au fost scriitoarea Silvia Kerim "pentru importanta contribuție în domeniul literar și cinematografic", scriitorului Bujor T. Rîpeanu "pentru 60 de ani de activitate deosebită în domeniul criticii și istoriei filmului românesc", și actorului Eusebiu Ștefănescu "pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului și învățământului universitar".

O Diplomă de Excelență a fost acordate scenaristei Victoria Marinescu "pentru remarcabila contribuție la dezvoltarea artei filmului de televiziune".

Premiul Președintelui a fost acordat pentru "două lucrări importante în domeniul esteticii filmice: 'Povestea poveștii în filmul românesc', autor Marilena Ilieșiu și 'Imaginea — o incursiune estetică', autor Mircea Bunescu.

Secretarului general al Federației Internaționale a Presei Cinematografice (FIPRESCI) Klaus Eder, i s-a acordat titlul de Membru de Onoare și Trofeul UCIN "pentru importanta contribuție adusă în sprijinirea filmului românesc peste hotare.

Premiul Uniunii Cineaștilor din România a fost acordat postului TVR 2 pentru proiectul "Duminica filmului românesc".

În cadrul Galei Premiilor Uniunii Cineaștilor s-au acordat și premiile anuale ale Asociației Criticilor și filmologilor din cadrul UCIN, distincții stabilite prin votul tuturor membrilor asociației.

"Premiul Ion Cantacuzino i-a fost acordat Irinei Trocan, pentru publicistică cinematografică pentru articolele publicate în presa scrisă și online, iar Premiul George Littera a fost acordat lui Dominique Nasta pentru volumul "Contemporary Romanian Cinema, an Unexpected Miracle".

O Mențiune Specială a fost acordată Marinei Roman și lui Ion Bucheru pentru video-book-ul "Limbajul imaginii filmate.

Au fost acordate, de asemenea, diplome regizorului Cătălin Peter Netzer pentru Cel mai bun film al anului "Poziția copilului", precum și pentru Cel mai bun regizor, pentru același film.

Premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din "Poziția copilului", i s-a acordat Luminiței Gheorghiu, iar Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Victor Rebengiuc pentru rolul din "Câinele japonez".

Momente artistice în cadrul Galei Premiilor Uniunii Cineaștilor au fost susținute de o parte din Corul Madrigal și dansatoarea Liliana Iorgulescu.

Printre invitații prezenți luni seara la evenimentul Uniunii Cineaștilor s-au numărat, alături de oamenii de film, prințul Paul și prințesa Lia, consulul principatului Monaco.

Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor este un eveniment organizat de Uniunea Cineaștilor, și are loc anual în luna mai.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
ACUMA LA TV 19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa