Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 12 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Academicianul Eugen Simion: Românii se întorc la Mihai Eminescu în a cărui poezie se regăsesc

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 16 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 875 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Academicianul Eugen Simion: Românii se întorc la Mihai Eminescu în a cărui poezie se regăsesc

Românii se întorc la Mihai Eminescu în a cărui poezie și proză se regăsesc, a declarat academicianul Eugen Simion, duminică, la un eveniment de marcare a 125 de ani de la moartea poetului.

"Românii se simt bine cu Eminescu, se întorc la acesta, ne întoarcem într-o etapă a vieții noastre citind poezia lui Mihai Eminescu", a declarat Eugen Simion.

El a spus că unele persoane sunt supărate pe Mihai Eminescu, pe care îl consideră un poet "depășit" și un prozator "nul".

"Cei care se supără pe poporul român se supără pe Eminescu, este și aceasta o dovadă că este un poet care ne exprimă și ne regăsim nu numai în poezia lui, ci și în proza lui, o proză romantică, ne regăsim în articole politice. Ce greșeală fac unii când contestă articolele politice ale lui Eminescu!", a declarat Eugen Simion.

El a adăugat că manuscrisele lui Mihai Eminescu constituie un prețios tezaur.

Actorul Dan Puric a afirmat că Eminescu este intraductibil, ceea ce înseamnă că are taină.

"Poți să trăiești pentru a avea, poți trăi pentru a fi și aceasta este bine, dar poți să trăiești pentru a învia. Nu vi s-a părut că odată cu Eminescu am înviat?", a spus actorul.

Potrivit acestuia, Eminescu este "omul deplin al sufletului nostru". "Dacă sunteți rătăciți și mai ales astăzi când nu mai știm cine suntem, duceți-vă la scrierile lui politice și o să vedeți acea flamă care ne arată cine suntem. Eminescu are statut trans-istoric. El este un basm, o legendă, un mit", a opinat Puric.

El a menționat că Eminescu este etern. "El a fost singurul care a avut curajul să ia cărămizile acestea sufletești ale neamului de pe câmp, humusul acesta sufletesc și să facă zidul de apărare impenetrabil", a declarat actorul.

Puric este de părere că în perioada comunistă poetul ar fi murit la Jilava, Pitești, Gherla sau Aiud. "Nu mi-l închipui nici astăzi, în contemporaneitatea aceasta, când ar fi fost călcat în picioare și i s-ar fi spus că nu este european", a adăugat Puric.

În altă ordine de idei, la mormântul din cimitirul Bellu a avut loc o slujbă de pomenire a poetului, iar la monumentul din fața Ateneului Român au avut loc depuneri de coroane și flori. La Ateneul Român s-a desfășurat un spectacol omagial.

Manifestările prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu au fost organizate de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni în parteneriat cu fundațiile Alistar și Dignitas.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa