Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 21 Septembrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Scriitorul Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securităţii

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 20 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 629 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Scriitorul Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securităţii

Scriitorul Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securitatii, a decis irevocabil Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care a admis recursul fata de o hotarare luata in 2012 de Curtea de Apel Bucuresti.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut, la inceputul lui aprilie 2011, Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a scriitorului Nicolae Breban.

Decizia de colaborare in cazul Nicolae Breban a fost data de CNSAS in martie 2011, iar dosarul in care Consiliul cerea constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a scriitorului a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ si fiscal pe 4 aprilie 2011.

Pe 2 iulie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea CNSAS, constatand astfel calitatea de colaborator al Securitatii in privinta lui Nicolae Breban.

Hotararea a fost atacata de Nicolae Breban la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Miercuri, 18 iunie, ICCJ a admis recursul si a stabilit irevocabil ca Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securitatii.

"Sunt bucuros ca dupa trei ani de zile a fost luata aceasta decizie. Eu am ramas uimit acum trei ani de decizia CNSAS, pentru ca eu n-am dat in viata mea Securitatii un rand, dimpotriva, eram urmarit. Ma bucur ca Inalta Curte de Casatie si Justitie m-a reabilitat", a declarat scriitorul Nicolae Breban.

El a mai spus ca profesia sa este una publica si a avut de suferit din cauza deciziei CNSAS, precizand insa ca nu a luat o decizie daca va deschide un nou proces pentru a cere daune morale Consiliului.

Nicolae Breban, nascut in 1934, la Baia Mare, este romancier si eseist, precum si directorul revistei Contemporanul, editata de Fundatia Culturala Ideea Europeana.

A debutat literar in revista Viata studenteasca, in 1957. Opt ani mai tarziu, Breban a publicat primul sau roman, "Francisca" (tradus in limbile bulgara si rusa), distins cu premiul "Ion Creanga" al Academiei Romane. In 1966, ii urmeaza romanul "In absenta stapanilor", iar in 1968, "Animale bolnave", premiat de Uniunea Scriitorilor. Breban a fost redactor-sef al revistei Romania literara.

Breban a semnat scenariul filmului "Rautaciosul adolescent", precum si scenariul si regia filmului "Printre colinele verzi", o ecranizare a romanului "Animale bolnave", inclus in selectia oficiala a Festivalului International de la Cannes.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
ACUMA LA TV 11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa