Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 09 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Stagiunea 2013 – 2014 a filarmonicii arădene – pe gustul melomanilor arădeni

Categorie stire Cultura | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 16 Iulie, 2014 | Nr. accesari stire 762 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Stagiunea 2013 – 2014 a filarmonicii arădene – pe gustul melomanilor arădeni

Cu o „avanpremieră“ de anvergură – Gala de operă Open Air din data de 8 septembrie, stagiunea 2013 – 2014 a Filarmonicii de Stat Arad, desfăşurată între 28 septembrie şi 6 iulie, s-a dovedit a fi un adevărat regal muzical care a oferit publicului întâlniri muzicale de excepţie, invitaţi speciali, audiţii în premieră, festivaluri şi evenimente inedite, reprezentând pentru muzicienii arădeni provocări profesionale ambiţioase şi extrem de ofertante.

 

„Implicați în fluxul muzicii validate istoric - Festivalul Toamna Muzicală Arădeană, Concursul Internaţional de Canto „Alexandru Fărcaş“ ed. I şi - Festivalul Internaţional de Muzică Americană şi Jazz - pe acest uriaș teren însămânțat cu grijă și riguros definit stilistic, va trebui să organizăm irigarea sa, pentru a crește si rodi de la an la an in spectaculozitate și valoare!" - dr, Alin Văcean, managerul general al Filarmonicii de Stat Arad.

Şi nu putea fi altfel, din moment de „preambulul“ stagiunii a strâns mii de arădeni în Parcul Reconcilierii,  orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Arad, dirijată de maestrul Dorin Frandeş, parcurgând un traseu liric generos, de la capodopere semnate Puccini, Cilea sau Bizet, la belcanto-ul lui Donizetti sau dramele lui Giuseppe Verdi. Deschiderea stagiuni l-a adus la pupitrul dirijoral pentru prima dată pe maestrul  Borjan Canev (Macedonia) care a propus  un parcurs repertorial de succes, care a debutat în sublimele acordurile ale primei Rapsodii de George Enescu.

După un parcurs muzical dedicat creaţiilor extraordinare semnate Beethoven şi Mozart, seara de 17 octombrie – aşezată sub semnul paginilor simfornice din opere italiene – a oferit şi bucăţi muzicale în primă audiţiee (uverturi de Giovanni Paisiello sau Domenico), programul propus de dirijorul veneţian Roberto Salvalaio prospectând zone de repertoriu de extremă audienţă. În acest context, debutul Festivalului Toamna Muzicală Arădeană a apărut firesc, în 24 octombrie - operă în concert.

The Voice of Love este titlul evenimentului extraordinar pe care Filarmonica l-a propus  publicului de concert din Arad, în colaborare cu CEZAR, dirijorul Ilarion Ionescu Galaţi şi soprana Cristina Maria Oltean, în seara de sâmbătă 26 octombrie 2013, în cel de-al doilea concert al Festivalului Toamna Muzicală Arădeană, dedicat Centenarului Palatului Cultural.

Din Toamna Muzicală Arădeană nu putea lipsi Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven (sub bagheta maestrului Horia Andreescu) şi nici concertele camerale. Penultima seară a festivalului a oferit o întâlnire extraordinară cu parafraze de concert pe teme din Trubadurul, Rigoletto (Franz Liszt/Giuseppe Verdi), Lohengrin, Tristan şi Isolda (Franz Liszt/Richard Wagner), Don Giovanni (Franz Liszt/Wolfgang Amadeus Mozart) sau Cavalerul rozelor (Adrian Suciu/Richard Strauss) dar şi cu metaforele sonore din Morarul şi pârâul, penultimul şi cel mai profund dintre liedurile celui mai celebru ciclu de Franz Schubert, „Frumoasa morăriţă”. Cu o tematică principală a marilor aniversaţi ai anului 2013 - Giuseppe Verdi şi Richard Wagner, Festivalul Toamna Muzicală Arădeană s-a încheiat cu un medalion dedicat celui din urmă, pagini strălucitoare de operă wagneriană fiind evocate prin numere dedicate fie vocii de tenor, fie corului, în tripla formulă cunoscută - coruri de femei, coruri masculine şi numere mixte - sau decupajelor orchestrale.

Dacă ar fi să ne amintim de pagini muzicale prezentate în primă audiţie în această stagiune arădeană, nu putem trece peste  Cântecele şi dansurile morţii de Modest Musorgsky inserate într-un nou capitol de literatură muzicală rusă, seara dirijorului Jozsef Horvath şi a invitatului său, baritonul Florin Estefan fiind o seară cu partituri spectaculoase de Alexandr Borodin, Modest Musorgski şi Piotr Ilici Ceaikovski.

O primă conlucrare între Filarmonică, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Secţiunea Naţională Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană s-a consumat în cadrul concertului  dedicat Zilei Naţionale a României şi organizat în seara de 2 decembrie în sala Palatului Cultural. Cu o tematică exclusivistă şi pe suportul concentrat al orchestrei de coarde, dirijată de Dorin Frandeş, concertul a fost o extensie a Festivalului Internaţional Meridian, Zilele SNR-SIMC, organizat  în perioada 2 – 8 decembrie.

Pe final de an, filarmonica arădeană a mai oferit o surpriză – Recital pe clape albe.. şi negre, semnat Teo Milea, care l-a avut ca invitat pe Alin Văcean, de această dată în calitate de pianist şi compozitor.

Reuşite extraordinare s-au dovedit a fi Concertul de Crăciun (programat în două seri consecutive), condus de maestrul Dorin Frandeş, Concertul cameral de Anul Nou, sub bagheta lui Cristian Neagu, şi Concertul de Anul Nou, acesta din urmă oferind, conform tradiţiei, valsuri, marşuri şi polci din creaţia familiei Strauss.

Un 14 februarie perfect s-a consumat în sala mare a Palatului Cultural, o dată cu „ It’s NOT Just Another  Valentine’s Day“ care a adus-o pe scenă pe Claudia Iuga (semifinalistă a concursului Vocea României), alături de orchestra simfonică arădeană şi Quaternion Band, într-un spectacol extraordinar condus de tânărul dirijor Laurenţiu Muntean.

Concertul extraordinar aflat sub semnul Arad – Capitală Culturală Europeană 2021, din data de 4 martie, a avut un programul propus de maestrul Roberto Salvalaio, care a concentrat performanţele ansamblului simfonic şi ale corului academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş

Stagiunea care tocmai s-a încheiat a mai adus în faţa publicului meloman, pe lângă concertele de abonament, şi alte evenimente, unele dintre ele fiind dedicate celor mai tineri muzicieni, aflaţi în plin proces de formare. Dintre acestea, cel mai important şi cel cu cea mai mare anvergură a fost ediţia I a Concursului Internaţional de Canto „Alexandru Fărcaş“, care a atras la Arad tineri solişti din ţară şi din străinătate, zeci de muzicieni văzând în râvnitele premii de la Arad a adevărată rampă de lansare în mediul muzical consacrat.

Radiografia stagiunii 2013 – 2014 a Filarmonicii de Stat Arad ne readuce în minte dirijori de prestigiu, pagini muzicale extraordinare, solişti extraordinari şi, în primul rând, melomani foarte mulţumiţi. Cu o închidere în forţă – Festivalul de Muzică Americană şi Jazz şi două concerte oferite cu titlu gratuit pe scena plutitoare de la Lacul Pădurice – această stagiune a reuşit, în primul rând, să demonstreze ceva esenţial: publicul arădean este dornic de astfel de evenimente (sălile şi spaţiile în care au avut loc concertele şi festivalurile fiind pline), iar muzica de calitate are cu adevărat rezonanţă în sufletele celor pentru care absolut toţi muzicienii Filarmonici de Stat Arad performează. Iar în acest context, primul eveniment major care se pregăteşte – o nouă ediţie a Galei de Operă Open Air – se prefigurează de pe acum a fi o adevărată desfătare pentru toţi cei îndrăgostiţi de muzica de calitate.

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
ACUMA LA TV 09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa