Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Lituania, în campanie pentru aderarea la euro în 2015

Categorie stire Economic | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 19 Martie, 2014 | Nr. accesari stire 1212 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Lituania, în campanie pentru aderarea la euro în 2015

Lituania speră să adere la euro la începutul anului 2015 și își pregătește activ candidatura, în pofida neliniștilor legate de relațiile sale comerciale cu Rusia, a declarat marți ministrul său de finanțe, Rimantas Sadzius, citat de AFP.

După aderarea Estoniei și Letoniei, Lituania acționează pentru a deveni de la 1 ianuarie 2015 cea de a 19-a țară membră a Uniunii monetare, după o primă tentativă ratată în 2006-2007.

Obiectivul Lituaniei este de a termina pregătirile până 'la sfârșitul lunii iulie', a declarat Sadzius marți, la o întâlnire cu presa, la Bruxelles.

Comisia Europeană trebuie să pregătească un raport în iunie, urmând apoi ca statele reprezentate în Consiliul European să se pronunțe înaintea Parlamentului European, în iulie.

După prima sa tentativă de aderare la zona euro, Lituania a făcut eforturi importante de însănătoșire bugetară, a pledat ministrul. La timpul respectiv, existau 'îndoieli asupra economiei lituaniene', care a trecut printr-o criză violentă în 2008.

De atunci, țara se așteaptă la o creștere economică de 3,4 % în acest an și la 4,3% în 2015. La aceasta se adaugă o datorie și un deficit mult sub pragurile de 60 % din PIB și de 3 % din PIB, potrivit 'criteriilor de la Maastricht'.

Dacă nu există 'riscul de a vedea economia țării răscolită serios' de situația în Ucraina și de eventualele sancțiuni impuse Rusiei, situația preocupă autoritățile lituaniene. 'Suntem neliniștiți, dar nu total pentru că ne-am diversificat economia după criza din 2008-2009', a spus ministrul lituanian, afirmând totodată că se așteaptă și la unele 'căderi'.

Exporturile spre Rusia reprezintă doar 5 % din volumul total al exporturilor Lituaniei, a subliniat el. Două treimi din exporturi merg acum spre țări din UE.

În schimb, dependența energetică de Rusia este importantă, Moscova având monopolul furnizării gazelor în țară. 'Lucrăm pentru a ne reduce consumul energetic. Aceste reforme ar trebui să ne ajute să reducem importanța monopolului' Gazprom, a explicat Sadzius.

În ianuarie, conducătorii UE s-au declarat optimiști cu privire la intrarea Lituaniei în zona euro în 2015. 'Mă aștept ca Lituania să devină în anul viitor cea de a 19-a membră a zonei euro, completând astfel aderarea țărilor baltice la euro', a afirmat recent președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta