Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 20 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Alegeri parlamentare- semnificaţii

Categorie stire Editorial | Autor stire Alecu | Data publicare Sambata, 08 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1942 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Alegeri parlamentare- semnificaţii

În 9 decembrie vom avea alegeri parlamentare. Odată la patru ani, cetăţenii îşi mandatează în Parlament liderii care să i reprezinte.  Fără îndoială, aceste alegeri au o miză extrem de importantă. Dacă ne gândim că cine va câştiga alegerile va forma viitorul guvern,iar funcţie de procentajele care se vor stabili se va forma o majoritate parlamentară, mai mult sau mai puţin stabilă.

Aceasta este, în linii mari, miza majoră a acestui scrutin. Dar, mai există o miză, mai greu de detectat la o primă vedere, anume aceea legată de interesul  fiecăruia dintre candidaţi de a intra în parlament. Sistemul electoral pe care l am exersat deja în 2008, oferă posibilitatea electorului, adică acelui chemat să pună ştampila, să aleagă persoana pe care o desemnează în Parlament.Asta, cel puţin în teorie, pentru că în practică se vor strecura în forul legislativ şi mulţi care nu vor primi suficiente voturi directe de la alegători în colegiile lor. Dar acestea sunt regulile sistemului mixt, pe care întreaga clasă politică românească l a asumat şi după ele trebuie jucat, ne place sau nu. Cetăţeanul obişnuit se va afla şi pe 9 decembrie 2012 în faţa unei dileme serioase:să voteze persoana care i inspiră încredere şi competenţă, sau să aleagă brand ul politic sub care candidează politicianul? 

Cu siguranţă, se vor mobiliza mari resurse în această campanie electorală, care a început deja. Pentru evoluţia noastră democratică, acest lucru nu este suficient. Suntem însă conştienţi-şi trebuie să o spunem fără menajamente-că democraţia şi jocul democratic costă.Se vor aloca sume semnificative pentru publicitate electorală, emisiuni televizate, bannere, pliante, articole de ziar plătite etc. Din toate aceste lucruri, cetăţeanul nu va câştiga absolut nimic. Majoritatea cetăţenilor vor asista pasiv la o campanie, aşa cum au fost şi precedentele, din care nu vor înţelege mare lucru. Promisiuni vor exista, fără îndoială, în campanie fiecare putând promite orice şi oricât.  În ceea ce priveşte însă  educaţia democratică a românilor, precum şi participarea conştientă a acestora  la demersul electoral, mi e teamă că nu se vor înregistra progrese. Într o democraţie consolidată, competitorii politici trebuie să şi prezinte şi să dezbată cu cetăţenii programele lor politice, formulate în concordanţă cu doctrina politică asumată de fiecare.

Cu atât mai mult într o campanie electorală privind  alegerile pentru parlament. Ori, din ceea ce am putut constata deja, aceste lucruri nu se întâmplă sau se întâmplă doar excepţional. Parlamentarii care vor fi aleşi vor dezbate, elabora şi vota legi după care se va ghida societatea românească ani de zile. Teoretic, aceste legi trebuie să fie produsul unei concepţii politice, să fie generate de o doctrină, de o ideologie, să fie în concordanţă cu un anume program politic. De aceea, cred că în campania electorală  pentru parlamentare este cu atât mai important  să existe dezbateri serioase pe marginea aspectelor prezentate mai sus. Dar, cum spuneam, nu se întrevede mare lucru în acest sens, pentru mulţi competitori fiind mult  mai facil să încerce capacitarea cetăţenilor în alte maniere. Pentru cetăţean este, de asemenea, mult mai comod să se orienteze după prima impresie, decât să studieze programe şi doctrine. Pentru tânăra noastră democraţie, această comoditate va avea efecte pe termen mediu şi lung. Şi nu tocmai îmbucurătoare.

Antoniu Martinshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
ACUMA LA TV 05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa