Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 10 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Proteza de retină, dispozitivul care îi ajută pe nevăzători să citească (VIDEO)

Categorie stire Generale | Autor stire Lit | Data publicare Vineri, 23 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1044 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Proteza de retină, dispozitivul care îi ajută pe nevăzători să citească (VIDEO)

Aparatul, numit Argus II, este un model avansat de dispozitiv neuroprotetic, care permite proiectarea unor litere individuale şi chiar cuvinte scrise în limbajul Braille direct pe retina persoanei nevăzătoare. Experimentele au arătat că nevăzătorii învaţă foarte rapid să citească cuvinte de 4 litere proiectate în acest mod.


Argus II a fost, până în prezent, implantat unui număr de 50 de persoane, multe dintre acestea putând acum să perceapă culori, mişcări şi forme, datorită unui procesor portabil care transformă imaginile de la o mini-cameră video (montată pe ochelari) în stimuli electrici, care ajung la micro-electrozii implantaţi  direct în retină.


Dar aparatul face posibilă şi citirea, prin recunoaşterea modelelor specifice ale literelor alfabetului Braille, alfabetul folosit pe scară largă de nevăzători. Cei mai mulţi dintre ei citesc cu ajutorul degetelor, atingând hârtia pe care literele alfabetului Braille sunt imprimate în relief. Alfabetul Braille foloseşte o grilă cu 6 „puncte” aşezate în două rânduri verticale de câte 3; unele dintre puncte sunt în relief, iar fiecare model de puncte în relief din cadrul celor 6 corespunde unei anumite litere.


Argus II, dezvoltat de firma Second Sight, poate fi utilizat şi fără camera video, folosind doar microcipul cu electrozi implantaţi în retină şi procesorul portabil, pentru a stimula direct retina. În loc de a „simţi” literele Braille cu ajutorul degetelor, nevăzătorii le pot percepe acum sub forma unor modele proiectate pe retină.


Într-un test pe un singur pacient nevăzător, s-a demonstrat că acesta poate citi cuvinte de patru litere în mai puţin de o secundă, cu o acurateţe de 89%.


Implantul vizual cuprinde o grilă de 60 de electrozi minusculi, ataşaţi de retină, pentru a stimula direct celulele nervoase retiniene, iar cercetătorii au folosit un computer pentru a stimula 6 dintre puncte, sub forma literelor Braille.


Dezvoltat în principal pentru uzul celor ce suferă de retinită pigmentară (RP), o boală genetică degenerativă ce duce la deteriorarea gravă a vederii şi uneori chiar la orbire completă, Argus II poate reda într-o oarecare măsură capacitatea de a citi litere mari şi cuvinte scurte (până la 4 litere). Perfecţionările viitoare ale aparatului ar putea duce la îmbunătăţirea acestei capacităţi, iar adăugarea unui software de recunoaştere a literelor va furniza nevăzătorilor o metodă alternativă de citire, pe lângă cea „clasică”, cu ajutorul degetelor.

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa