Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 10 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Imperfectiunea, secretul viorilor Stradivarius?

Categorie stire Generale | Autor stire Lit | Data publicare Luni, 03 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 914 ori | Comentarii stire 0 comentarii

 Imperfectiunea, secretul viorilor Stradivarius?

Secretul sunetului unic emis de viorile maestrilor lutieri Antonio Stradivari si Giovanni Battista Guadagnini ar putea consta in mici imperfectiuni ale instrumentelor, porivit unui studiu realizat la nivel microscopic.


Viorile confectionate in Italia, in secolele al 17-lea si al 18-lea, in atelierele lui Antonio Stradivari si Giovanni Battista Guadagnini, produc un sunet deosebit de armonios, neegalat pana astazi. Vandute cu milioane de dolari si folosite de cei mai mari violonisti ai lumii, acestea atrag atentia oamenilor de stiinta, care incearca sa le descopere secretul, potrivit The Telegraph.


Din cadrul teoriilor, care se multiplica de la an la an, pana acum doua au ramas in picioare: una sustine calitatea densa a lemnului folosit in acea perioada, iar cealalta se bazeaza pe utilizarea unor substante chimice speciale impotriva cariilor, care ar fi facut lemnul foarte uniform, prin umplerea tuturor porilor.


Recent, Franco Zanini, un fizician din Trieste, Italia, a examinat amanuntit, la nivel microscopic, o vioara Guadagnini din 1753, evaluata la 1 milion de lire sterline, comparand-o cu alte viori obisnuite. Fizicianul sustine ca o serie de imperfectiuni, imposibil de observat cu ochiul liber, conduc la obtinerea sunetului exceptional.


"Am observat ca existau o multime de asimetrii in cadrul partilor componente. In principiu, nu trebuia ca ele sa existe acolo, insa este posibil ca aceste "imperfectiuni" sa fie facute special pentru a elimina sunetul dezagreabil produs de instrumentele simetrice", a concluzionat cercetatotul, referindu-se la vioara Guadagnini examinata.


Fizicianul considera ca, aceste mici asimetrii, imposibil de "a fi obtinute pe calculator", se datoreaza talentului maiestrilor italieni si experientei dobandite prin incercari repetate.


Pentru a-si confirma teoria, Franco Zanini are nevoie si de examinarea unor viori Stradivarius. In timpul studiului, este necesara crearea unor conditii speciale, pentru a nu se compromite calitatea instrumentelor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa