Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 25 Septembrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Imperfectiunea, secretul viorilor Stradivarius?

Categorie stire Generale | Autor stire Lit | Data publicare Luni, 03 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 932 ori | Comentarii stire 0 comentarii

 Imperfectiunea, secretul viorilor Stradivarius?

Secretul sunetului unic emis de viorile maestrilor lutieri Antonio Stradivari si Giovanni Battista Guadagnini ar putea consta in mici imperfectiuni ale instrumentelor, porivit unui studiu realizat la nivel microscopic.


Viorile confectionate in Italia, in secolele al 17-lea si al 18-lea, in atelierele lui Antonio Stradivari si Giovanni Battista Guadagnini, produc un sunet deosebit de armonios, neegalat pana astazi. Vandute cu milioane de dolari si folosite de cei mai mari violonisti ai lumii, acestea atrag atentia oamenilor de stiinta, care incearca sa le descopere secretul, potrivit The Telegraph.


Din cadrul teoriilor, care se multiplica de la an la an, pana acum doua au ramas in picioare: una sustine calitatea densa a lemnului folosit in acea perioada, iar cealalta se bazeaza pe utilizarea unor substante chimice speciale impotriva cariilor, care ar fi facut lemnul foarte uniform, prin umplerea tuturor porilor.


Recent, Franco Zanini, un fizician din Trieste, Italia, a examinat amanuntit, la nivel microscopic, o vioara Guadagnini din 1753, evaluata la 1 milion de lire sterline, comparand-o cu alte viori obisnuite. Fizicianul sustine ca o serie de imperfectiuni, imposibil de observat cu ochiul liber, conduc la obtinerea sunetului exceptional.


"Am observat ca existau o multime de asimetrii in cadrul partilor componente. In principiu, nu trebuia ca ele sa existe acolo, insa este posibil ca aceste "imperfectiuni" sa fie facute special pentru a elimina sunetul dezagreabil produs de instrumentele simetrice", a concluzionat cercetatotul, referindu-se la vioara Guadagnini examinata.


Fizicianul considera ca, aceste mici asimetrii, imposibil de "a fi obtinute pe calculator", se datoreaza talentului maiestrilor italieni si experientei dobandite prin incercari repetate.


Pentru a-si confirma teoria, Franco Zanini are nevoie si de examinarea unor viori Stradivarius. In timpul studiului, este necesara crearea unor conditii speciale, pentru a nu se compromite calitatea instrumentelor.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
ACUMA LA TV 23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa