Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 12 August, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

OTV a început să emită online

Categorie stire Generale | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 28 Ianuarie, 2013 | Nr. accesari stire 825 ori | Comentarii stire 0 comentarii

OTV a început să emită online

Licenţa OTV - un post aflat în lista televiziunilor "must carry", pe care cabliştii l-au retransmis în mod obligatoriu în 2012 - a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012.

Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia".

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, începând din anul 2009 şi până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvenţă, şi nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

Pe 22 ianuarie, după luarea hotărârii de retragere a licenţei OTV, Laura Georgescu a declarat pentru jurnaliştii aflaţi la şedinţa Consiliului că a propus retragerea licenţei postului OTV pentru că această televiziune a făcut "un abuz unic" în istoria CNA şi în istoria României, respectiv a solicitat instanţei şi a şi primit atribuirea calităţii de "consumator captiv în raport cu CNA".

"OTV s-a dus şi a solicitat, în iunie 2012, la Tribunalul Bucureşti, secţia civilă, atribuirea calităţii de consumator captiv în raport de CNA - nu aţi mai auzit, cred, aşa ceva până astăzi - şi prelungirea duratei valabilităţii licenţei după data de 28 martie 2013, când de drept i se opreşte. Ce m-a enervat? M-a enervat lispa de motivare. În motivare, judecătorul îmi dă două definiţii. Ce înseamnă acest consumator captiv, deci omul care nu are pe piaţă alt furnizor la dispoziţie, CNA nefiind într-o relaţie contractuală cu SC Ocram Televiziune SRL, şi doi - faptul că a atribuit CNA calitatea de furnizor de servicii alături de gaze, apă, canalizare, telefonie. Pentru aşa ceva n-am nicio problemă să solicit Consiliului ridicarea licenţei", a explicat Laura Georgescu.

Totodată, Laura Georgescu a spus că CNA a pierdut acest proces la fond, dar a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "CNA a pierdut fondul. Am în acest moment o sentinţă definitivă, dar nu am şi caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta şi cu el mai pot întoarce (...) CNA a făcut deja recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A fost prima măsură pe care am luat-o", a spus Laura Georgescu.

Pe de altă parte, avocaţii de la firma de avocatură Fenechiu-Savu şi Asociaţii, care reprezintă OTV, au depus, joi, 24 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti o cerere prin care solicită preschimbarea termenului de judecată stabilit pentru cererea de suspendare provizorie a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului din acest caz, până la rămânerea irevocabilă a unei alte cereri, principale, de anulare a aceleiaşi hotărâri a CNA. Concret, la termenul din 24 ianuarie, avocaţii au cerut ca solicitarea de suspendare provizorie să nu mai fie judecată pe 30 ianuarie, aşa cum fusese stabilit iniţial, ci mai devreme, cerând astfel judecătorului Curţii să stabilească un termen de judecată. Totodată, cererea de anulare a deciziei CNA a primit termen pe 6 martie.

De asemenea, deputatul PPDD Liliana Mincă a declarat, pe 24 ianuarie, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Parlamentului, că a solicitat convocarea de urgenţă a Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor pentru a discuta pe tema retragerii licenţei OTV, la şedinţă urmând să fie invitaţi şi membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului.

În aceeaşi conferinţă de presă, patronul OTV, Dan Diaconescu a declarat că demersuri similare vor fi făcute de parlamentarii PPDD şi la adresa Comisiei de cultură din Senat, el aşteptându-se ca la nivelul comisiilor reunite să se declanşeze o investigaţie privind modul în care "a fost posibilă închiderea unei televiziuni în Uniunea Europeană".

Diaconescu a mai spus că a sesizat şi europarlamentarii români referitor la închiderea OTV, pentru a vedea care este poziţia lor, şi a făcut referire la prevederile constituţionale actuale, potrivit cărora niciun fel de publicaţie nu poate fi suprimată.

Patronul OTV a susţinut că CNA a încălcat toate regulile prin luarea deciziei de suspendare a licenţei televiziunii, având în vedere că firma Ocram Televiziune SRL - care deţinea licenţa - nu-şi putea plăti amenzile aplicate de Consiliu, fiind în insolvenţă.

Întrebat ce aşteaptă să întreprindă Comisiile de cultură în cazul OTV, Dan Diaconescu a precizat: "Ar trebui să-i invite pe cei 10 membri ai CNA să explice cum s-a ajuns la introducerea pe ordinea de zi a unui subiect nou, cum au acceptat ca doamna Georgescu să conducă şedinţa în calitate de preşedinte al CNA, deşi nu era numită oficial, şi cum s-au gândit să certe o televiziune pentru că nu mai dispune de conturile ei".

Societatea Ocram Televiziune SRL este în insolvenţă din data de 28 martie 2012.

Asociaţii societăţii Ocram Televiziune SRL sunt: Dan Diaconescu - asociat principal (80,1%) şi GMG Media Box SA (19,9%). Acţionarii GMG Media Box SA: PSV Company SA (99,996%), Enache Sorin şi Druică Constantin (cu câte 0,002%). Acţionarii PSV Company SA sunt: Elbahold Limited (Cipru) - 54,422728%, Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom SA (25 asociaţi) - 25%, PSV Company SA - 10,010714% şi Acţionari persoane fizice (8577) - 10,566558%. Acţionar unic al Elbahold Limited (Cipru) este Berhill Limited (Cipru), al cărei acţionar unic este Luca Liviu.

OTV a început să emită în 6 septembrie 2001. Licenţa postului OTV a mai fost retrasă o dată de CNA, în anul 2002, pe vremea când Consiliul era condus de Ralu Filip.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează şi postul DDTV, unde este de aşteptat să îşi multe emisiunea "Dan Diaconescu Direct", după încetarea emisiei OTV.

Licenţa audiovizuală a televiziunii DDTV va expira pe 24 februarie 2014. Licenţa DDTV (Direct Digital TV) este deţinută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociaţi sunt: Floştoiu Ion Florin - asociat principal (61,65%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) şi Al Attar Khaldoun (5%).

Postul DDTV s-a aflat în 2012 în lista televiziunilor "must carry", pe care cabliştii sunt obligaţi să le retransmită conform Legii audiovizualului. În lista "must carry" din 2013, care a fost aprobată marţi de CNA şi care va intra în vigoare la 1 februarie, DDTV nu se mai regăseşte, nemaifiind un post pe care cabliştii sunt obligaţi să îl retransmită. Lista "must carry" pe 2013 a fost aprobată joi de CNA înainte ca membrii Consiliului să discute şi să decidă retragerea licenţei OTV.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
ACUMA LA TV 17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa