Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 19 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Clean Space One-menajera universului

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 17 Februarie, 2012 | Nr. accesari stire 1413 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Clean Space One-menajera universului

Cercetătorii elveţieni au găsit o metodă inedită de „a face curat” pe orbita Pământului, pentru a scăpa de deşeurile spaţiale.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Spaţial Elveţian au anunţat că au de gând să lanseze un proiect care vizează crearea unor sateliţi speciali concepuţi pentru a curăţa resturile din spaţiu.

Orbita Pământului este plină de sateliţi abandonaţi, resturi de rachete şi bucăţi desprinse de pe nave spaţiale. Aceste resturi se plimbă în spaţiu cu viteze mari şi pot deteriora sateliţii funcţionali. Momentan, NASA monitorizează aproape 16.000 de astfel de obiecte care au un diametru mai mare de 10 cm.

Pentru a-şi urmări ţintele şi a-şi regla traiectoria, CleanSpace One va fi dotat cu un motor ultra-compact, dezvoltat de cei de la École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), din Elveţia. Mecanismul care va fi utilizat pentru prinderea satelitiţilor nefuncţionali, dar aflaţi în mişcare, va fi inspirat din natură, de la o plantă sau un animal. După ce CleanSpace One va fi capabil să întrunească toate aceste sarcini, el, împreună cu toate deşeurile adunate, va reintra în atmosfera Pământului unde se va dezintegra.

Costurile, care includ construirea, designul şi trimiterea satelitului în spaţiu, se vor ridica la 10 milioane de franci elveţieni. Oficialităţile preconizează că statelitul va pleca în misiune peste 5 ani, iar prima sa ţintă va fi picosatelitul elveţien care a fost pus pe orbită în 2009 (Swisscube-1), sau vărul său TIsat -1, lansat în iulie 2010.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
ACUMA LA TV 19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa