Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 27 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Laserele ar putea servi în viitor drept paratrăsnete

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 16 Martie, 2012 | Nr. accesari stire 16697 ori | Comentarii stire 1 comentarii

Laserele ar putea servi în viitor drept paratrăsnete

Oamenii de ştiinţă au descoperit că lumina laserului nu numai că poate declanşa fulgere, dar le şi poate redirecţiona, determinându-le să lovească într-un anumit loc. Prin urmare, spun specialiştii, laserele ar putea servi drept paratrăsnete.

Crearea unui astfel de paratrăsnet a reprezentat un subiect de cercetare timp de mai multe decenii, deoarece un instrument de acest gen ar putea declanşa şi îndrepta fulgerele spre o anumită direcţie. Activarea unui laser în atmosferă ar putea crea un canal ionizat care să conducă fulgerele la sol. Laserul-paratrăsnet ar fi o alternativă mai uşor de manevrat a rachetelor create pentru declanşarea fulgerelor.

O echipă de oameni de ştiinţă din Franţa a testat laserele pentru a evalua cât de bine pot ele să controleze fulgerele. Ei au trimis un fascicul laser peste un electrod sferic îndreptat spre un alt electrod plat, încărcat cu sarcină opusă.

În calea sa, fasciculul laser a preluat electronii de pe straturile superioare ale atomilor, ionizând calea dintre electrozi şi dând naştere unui filament de plasmă, asemănător cu fulgerele produse în laborator. Acest fenomen a produs o descărcare electrică de la electrodul plat spre cel sferic.

Apoi, echipa a adăugat un electrod mai lung şi mai ascuţit la setul lor de electrozi şi a urmărit reacţia. În mod obişnuit, fulgerul tinde să urmeze calea care opune cea mai mică rezistenţă, lovind primul lucru care îi iese în cale. Într-o furtună reală, fulgerul loveşte cel mai înalt obiect, iar în experiment a lovit cel mai apropiat obiect.

În lipsa paratrăsnet-laser, fulgerul a lovit electrodul cel mai înalt şi ascuţit. Dar când cercetătorii au folosit fasciculele de laser pentru a ghida fulgerul, el a urmat calea ionizată şi a lovit electrodul sferic.

Cercetătorii au descoperit că pot modifica traiectoria chiar şi atunci când descărcarea a fost deja iniţiată, însemnând că pot "deturna" fulgerul.share - facebook    share - twitter
vasile a postat: Joi, 29 Martie, 2012, 13:26 urmatorul comentariu:
sinteti praf
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa