Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 27 Ianuarie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Buncăre naziste, transformate in locuinţe de lux în Germania

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 16 Martie, 2012 | Nr. accesari stire 17041 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Buncăre naziste, transformate in locuinţe de lux în Germania

Buncarele naziste din al Doilea Razboi Mondial, din Germania, au fost transformate in locuinte de lux.

Un arhitect german locuieste intr-un luxos si luminos penthouse, deasupra unui fost buncar nazist, in care vecinii sai mai in varsta isi amintesc ca se adaposteau in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza agentia Reuters.

Arhitectul reprezinta un pionier in arta transformarii constructiilor sobre in spatii luminoase de locuit si de lucru, iar munca va fi urmata de cresterea vanzarilor acestor forturi din Germania, care erau destinate initial adapostirii in cazul raidurilor aeriene.

Rainer Mielke, arhitectul temerar, a declarat ca, initial, autoritatile nu i-au permis sa cumpere un astfel de buncar. El a incercat timp de sase ani, in anii '90, sa cumpere o astfel de cladire in orasul Bremen, din nordul Germaniei.

"Nu au crezut ca cineva ar vrea cu adevarat sa locuiasca intr-un buncar", a spus arhitectul, referindu-se la autoritile germane.

"La acea vreme, buncarele erau inca oficial intr-un regim de asteptare pentru a fi folosite pentru apararea civililor, iar nimeni nu mai facuse asa ceva inainte", a precizat arhitectul in varsta de 56 de ani.

Acestuia i s-a permis sa construiasca deasupra unui buncar din Bremen, cu conditia ca acesta sa poata fi folosit in cazul unui atac.

Cel mai greu lucru in amenajarea buncarului il reprezinta crearea de gauri in zidurile acestuia, groase de patru metri, in timp ce marele avantaj il reprezinta o impartire libera a spatiului, deoarece nu exista pereti de sustinere, mai explica arhitectul.

Ideea sa a reprezentat inceputul actiunilor Germaniei de a vinde aceste cladiri, care au fost construite aproape in totalitate folosindu-se de munca fortata.

Unele voci avertizeaza, insa, ca aceste constructii ar urma sa fie vazute ca orice alt imobil vandut pe piata, fara a fi cunoscut trecutul lor.

In 2007, Germania a decis ca nu se mai impune pastrarea celor 2.000 de buncare supraterane si subterane, construite in cele doua razboaie mondiale, pe masura ce tara nu mai este vizata de bombardamente, iar asemenea cladiri nu ar oferi niciun fel de protectie impotriva terorismului sau a catastrofelor naturale.

Primele dezafectate au fost circa 220 de buncare construite in Primul Razboi Mondial. O distrugere a acestora, multe aflate in orase foarte populate, nu a reprezentat o optiune, asa ca autoritatile au inceput sa le vanda, mai ales ca unele buncare au costuri de intretinere de sute de mii de euro pe an.

Pana acum au fost vandute circa 50 de buncare. Pretul unui buncar variaza intre 100.000 si 400.000 de euro. Toate sunt vandute in cadrul unor licitatii. Cumparatorii sunt dezvoltatori sau persoane fizice, dar fiecare are nevoie de arhitecti care sa transforme spatiul, fapt care duce uneori la dublarea costurilor.

Numai in Bremen exista 107 buncare, printre care si "Valentin", unul dintre cele mai mari din Germania, la constructia caruia au participat zeci de mii de prizonieri din toata Europa, intre 1943 si 1945, dintre care peste 1.400 si-au pierdut viata in timpul acestui proces.

Buncarul are 426 metri lungime si 33 de metri inaltime, iar costurile sale de intretinere se ridica la circa 300.000 de euro pe an, fiind folosit inainte ca depozit militar. In prezent, liliecii sunt singurii care populeaza acest loc.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa